nlc.hu
Egészség

Csernobil miatt hiányos végtagokkal született

Elhagyta az anyja, mert a csernobili sugárzás miatt végtaghiánnyal született

A fogyatékkal élő gyerek árvaházba került, majd egy amerikai nő fogadta örökbe. A most 25 éves fiatal a TikTokon küzd az előítéletek ellen.
Tim Mason, a lábak és fél karral született férfi

Tim Mason lábak és bal kar nélkül született Oroszországban, mert az édesanyja korábban radioaktív sugárzásnak volt kitéve a csernobili atomerőmű 1986-os katasztrófáját követően. „Szülőanyám egy árvaházban hagyott, azt mondta, nem akar egy szörnyeteget felnevelni” – idézi fel Mason élete fájdalmas epizódját. Ma viszont már hálás biológiai anyjának, mert a döntésével adta meg az esélyt neki arra, hogy olyan életet élhessen, mint most.

„Őszintén szólva most már ajándékként tekintek rá, mert így az örökbefogadó anyukámhoz kerülhettem, és csodálatos életet élhetek, és képes voltam független ember lenni, és egy végtaggal élni az életemet” – mondta Tim.

Gyerekként egy moszkvai árvaházba került, majd 3 éves korában fogadta örökbe egy amerikai nő, Virginia Mason. Úgy emlékszik vissza, hogy gyerekként a társai nem igazán foglakoztak azzal, hogy fogyatékkal él.

„Kisgyerekként nem az tűnt fel a legjobban, ahogy a gyerekek reagáltak a fogyatékosságomra vagy hogy másképp bántak volna velem, hanem ahogy a szülők viselkedtek – mondta Mason. – Amikor fiatalabb voltam, soha nem éreztem, hogy bármiben is hátráltatna a végtagok hiánya, ugráltam a játszótereken, voltak barátaim, nem éreztem, hogy bármi problémám lenne, amíg egy kicsit idősebb nem lettem.”

Amikor Mason idősebb lett, akkor szembesült a „korlátaival”, és rájött, hogy más, mint a többiek. Ez azonban nem szegte a kedvét, humorral és nyitott, barátságos személyiségével küzdött az előítéletek ellen. „Az élet túl rövid ahhoz, hogy ne nevessünk és ne érezzük jól magunkat – vallja. – Ez nagyon fontos, függetlenül attól, hogy fizikai, mentális vagy érzelmi korlátok akadályoznak-e minket vagy sem.”

A most 25 éves Mason munkába jár, barátaival lóg, gondoskodik a kutyájáról, és továbbra is azon dolgozik, hogy felszámolja a fogyatékkal élőkkel szembeni előítéleteket. Ebben sokat segít neki a 260 ezer követővel rendelkező TikTok-csatornája is, ahol beszámol a mindennapjairól. Mostanában sokat jár konditerembe, súlyt emel és futópadon edz, elmondása szerint a mozgás fizikailag és mentálisan is egészségesen tartja:

@timmycripple Replying to @chloeaverill0 my speed on the treadmill + how I stop! also i said waddle this time not walk #fyp #foryoupage #treadmillboy ♬ original sound - Timmy Cripple ♿️

Tim elárulta, hogy sok gyűlölködő kommentet kap a közösségi oldalakon, de élete során már megtanulta, hogy maradjon higgadt, és csak menjen tovább. Persze rengeteg támogató, pozitív hozzászólás is eljut hozzá, ami nagyon sokat jelent neki.

(GMA, LadBible)

(Kiemelt kép: nlc-montázs, fotók: TikTok/timmycripple)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top