nlc.hu
Egészség

Orrot növesztettek a beteg lábára

Durva: orrot növesztettek a beteg lábára

Francia kutatók és sebészek teljesen rekonstruálták a páciens orrát, nem akármilyen módszerrel.
A lábán növesztettek orrot

Elképesztő, hol tart ma már az orvostudomány és a technológia: a Medical Design & Development beszámolója szerint a kutatók 3D-nyomtatással készítették el azt az orr formájú bioanyagot, amire a beteg lábán növesztettek bőrt.

A beteget még 2013-ban kezelték az orrán kialakult laphámrák miatt. A lap azt írja, hogy a sugár- és kemoterápiás kezelés miatt a beteg elvesztette az orrának nagy részét, valamint a szájpadlása elülső részét. Négy éven át élt orr nélkül, és nehezen tudott megbirkózni az arcprotézis használatával.

A beavatkozás nagy kihívást jelentett, hiszen még soha nem végeztek el ilyen műtétet egy ilyen érzékeny, kevés érrel behálózott területen.

A páciens orrát bioanyagból készítették el 3D-s nyomtatással, a rákkezelés előtt készített 3D-s felvételek alapján. A A Medical Design & Development nyomán a Hvg azt írja, hogy a formát először beültették az illető lábszárába, ami néhány hónap elteltével készen állt az átültetésre. Ezt végül sikerült megtenni, azóta pedig már 10 hónap telt el. A szakemberek szerint a beteg jó egészségnek örvend.

Az eljárás egyébként nem teljesen ismeretlen, az orvosok a homlokán növesztettek új orrot egy 12 éves indiai kisfiúnak. Arun Patel orra még csecsemőkorában torzult el egy tüdőgyulladás miatt. A fertőzés gyógyíthatatlanul károsította az orr porcszövetét, ezért volt szükség a szokatlan megoldásra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top