nlc.hu
Egészség

Covid, influenza, RSV-fertőzés

A tesztelésnek nincs, az oltásnak viszont továbbra is van értelme

Egy, az ATV-nek nyilatkozó háziorvos szerint nincs félnivalója annak, aki a harmadik vagy negyedik oltást is megkapta és influenza ellen is megkapta a vakcinát.

Ahogy minden évben, a hideggel együtt idén is megérkeznek a felső légúti megbetegedések. Tekintve, hogy a boltokban egyre nagyobb a zsúfoltság, megfertőződni is könnyebb. A Covid és az influenza mellett a gyerekekre veszélyes RSV, azaz a légúti óriássejtes vírus terjedésére is fel kell készülni az ATV Híradójának nyilatkozó szakemberek szerint.

A statisztikai adatok szerint a legtöbb koronavírussal fertőzött beteget eddig Budapesten és Pest megyében, Győr közelében és Szabolcsban regisztrálták, tudni kell azonban, hogy idén nemcsak a koronavírus-járvány okoz majd megbetegedéseket, hanem az influenza és az RSV vírus is. Ez utóbbi a gyermekekre veszélyes.

„A legnagyobb problémát még mindig a koronavírus okozza, de természetesen az influenza, az RSV és számos más légúti fertőzés is elindulhat a szezonban, ami potenciálisan fertőzőképessé lehet és veszélyt jelenthet” – mondta a híradósoknak Jakab Ferenc virológus.

A nagyiváni háziorvos szerint már most egyre több a Coviddal és az influenzával megfertőződött beteg, a megfázásos tüneteket produkáló páciensek esetében pedig teszt nélkül szinte lehetetlen eldönteni, hogy melyik vírus támadta meg a szervezetet. Mivel az omikron variáns nem okoz komoly megbetegedést, sokan már teszteltetni sem mennek el.

Dr. Szalay Viktor szerint sincs már sok értelme a tesztelésnek. Mint mondja, a koronavírus szinte már teljesen belesimult a szokásos tavaszi-őszi felső légúti megbetegedések sorába, és a kezelése, illetve a lefolyása is közel azonos ezen betegségekével.

Egy pécsi háziorvos szerint az oltás maga is voltaképp egy teszt. Szabó András belgyógyász szakorvos úgy véli: ha az ember védve van, megvan a 4 vagy 3 oltása, és az influenza elleni védőoltást is felvette, akkor nála valószínűleg nem ezek a vírusok támadnak.

Mindettől függetlenül a háziorvos és a virológus is azt javasolta, aki teheti, adassa be magának az influenza és a Covid elleni védőoltást is.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top