nlc.hu
Egészség

Az elhízás egészségügyi kockázatai

Ne vegyük félvállról: az elhízás egészségügyi kockázatai

Az elhízás jelen van a társadalom minden rétegében, de tartsuk szem előtt, hogy bár a túlsúly az egészséget veszélyeztető állapot, kezelendő és KEZELHETŐ megfelelő orvosi segítséggel.

Talán nincs is olyan ember a Földön, aki ne szeretett volna élete során legalább egyszer néhány kilótól megszabadulni. Pont ezért mindannyian tudjuk, hogy ez mennyire nehéz feladat. A fogyókúrázók többsége sokszor szembesül is ezzel a ténnyel, és talán ugyanennyiszer a sikertelen próbálkozásokkal. Fontos leszögezni, hogy egyáltalán nem akaratgyengeségről van szó, hanem ez a fogyásra adott természetes élettani reakciója a testnek!

Nem vagy egyedül a problémáddal!

Tudományos kutatások igazolják, hogy az elhízás krónikus megbetegedés, amelyet sokféle tényező befolyásol.

  • az egyén lelkiállapota,
  • a genetika,
  • a környezet és a különböző társadalmi, gazdasági tényezők.

Több tanulmány is alátámasztja például, hogy a családtagok testtömegindexe nagyon hasonlít egymásra, és erősebb összefüggés mutatható ki a vérrokonok, mint a házastársak esetében.

Tudtad? Az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében Magyarországon a legmagasabb, míg a világon összesen 650 millió ember él túlsúllyal.

„Túlsúlyos vagy? Mozogj többet!” – Ennél azonban összetettebb a probléma

A fogyást és az elért testsúly megtartását gyakran a „kevesebb étel, több mozgás” egyszerű kérdésének tekintik az emberek. A tudomány azonban bebizonyította, hogy az elhízásnak számos oka van, amelyek némelyike kívül esik az elhízással élő személy tudatosságán vagy irányításán.

  • A genetika, a biológia, a pszichológia, a stressz-szint, a hormonok, az alvás mennyisége és minősége, a gyógyszerek, a környezet és a társadalmi-gazdasági helyzet mind szerepet játszhatnak az elhízás kialakulásában.
  • A közvetlen környezetünk is nagy hatással van az étkezési szokásainkra. Tanulmányok bizonyítják, hogy az emberek legalább háromszor annyit esznek mások társaságában, mint egyedül. Manapság több magas zsírtartalmú, feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, mert olcsók, könnyen beszerezhetők és nagyon sokat reklámozzák őket. Emellett az egyre elterjedtebb ülő életmód miatt is jóval kevesebbet mozgunk.

A felnőtteknek minimum heti 2,5 óra testmozgásra van szükségük, míg a gyerekeknek legalább 1 órára naponta. A felnőttek negyede és 10-ből 8 kamasz nem elég aktív. Ráadásul megjelentek a kalóriában gazdag feldolgozott ételek, miközben nőttek az adagok és a csapból is ételreklámok folynak – ez pedig mind túlevéshez vezet. A hátrányos helyzetű közösségekben élőknek pedig nincs igazi hozzáférésük az egészséges ételekhez, ami tovább növeli az elhízás esélyét. És ott van a genetika is – ikerkutatásokkal bebizonyították, hogy a hajlam öröklődhet, és a legfrissebb kutatások szerint a bélflórának is köze van ahhoz, mennyit mutat a mérleg.

Az elhízást az orvostudomány betegségként tartja nyilván. Ettől függetlenül elhízás még mindig csak esztétikai problémaként jelenik meg az emberek tudatában, egészségkárosító hatásával (társbetegségek, szövődmények) sokan nincsenek tisztában.

A túlsúly okozta leggyakrabban diagnosztizált betegségek:

  • Kardiovaszkuláris betegségek
  • Diabétesz
  • Depresszió
  • Ízületi elváltozások
  • Hátfájás

Miért nehéz lefogyni?

A fogyásra adott élettani reakcióink ismételt súlygyarapodáshoz vezethetnek – ezt nevezzük köznyelven jojó effektusnak. Ennek mechanizmusa, hogy a fogyás alatt a szervezet először a raktárakból alakítja vissza a működéséhez szükséges energiát, ezzel érhető el a súlyvesztés. Az elért súly után az étkezés újbóli megemelése nem jár párhuzamosan a lelassult anyagcsere felgyorsulásával. Nagy kalóriamennyiséget a csökkent anyagcsere-működés nem képes elégetni, zsírraktárat képez, és megtörténik a visszahízás.

Fogyás egészségügyi kockázatai

Fotó: Getty Images/Alex Tihonov

A jojó effektus nemcsak frusztráló, hanem egészségügyi problémát is jelent. A pluszkilók formájában visszatérő zsírtöbblet nagyobb megterhelést jelent a szívnek és az anyagcserére nézve, mint a diéta előtti túlsúly. Ha valaki a diéta alatt egészségtelenül táplálkozik és nem sportol rendszeresen, az izomtömegéből is veszít, így, ha a diéta abbahagyása után visszahízik, a visszatérő plusz kilókkal csak zsírréteg fog felhalmozódni. A testzsír százalék tehát rosszabb lesz, mint a diéta előtt volt. Ez azt jelenti, hogy a vérnyomásértékek, a koleszterinszint, a triglicerid értékek, az éhgyomori vércukorszint és az inzulinértékek romlanak, így a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázata is nő. A jojó effektus miatti súlytöbblet tehát veszélyesebb, mint a tartós túlsúly.

Rengeteg oka lehet, ha valaki nem tud lefogyni, ahhoz, hogy ezt pontosan meg lehessen határozni, mindenképpen szakértő segítségét érdemes igénybe venni, ugyanis megfelelő szintű támogatással meg lehet törni a súlyvesztés után állandóan visszatérő súlygyarapodást, azaz a jojó effektust, így hosszú távon stabilizálni lehet a testsúlyt.

Hogyan kerülhető el a jojó effektus?

  • A diéta során is ügyeljünk az egészséges táplálkozásra, a fogyasztott kalóriamennyiség csökkentése mellett is oda kell figyelni a szükséges tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok bevitelére.
  • Fordítsunk kellő figyelmet a folyadékpótlásra is! Az anyagcsere normál működéséhez elegendő mennyiségű vízre van szükség, amit táplálékainkból és folyadékfogyasztással nyerünk.

Summa summárum

A túlsúly az egészséget veszélyeztető állapot, ami kezelendő és kezelhető. Ne féljünk beszélni a problémánkról, nehézségeinkről, esetleges gátlásainkról. Attól, hogy túlsúllyal küzdünk, még nem vagyunk akarathiányosak, de fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy elhízásnak milyen egészségkárosító hatásai vannak.  

Ne feledjük! Van megoldás, amiben a leghatékonyabb segítséget a szakemberektől kaphatjuk meg!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top