nlc.hu
Egészség

Babájukat veszélyeztető oltásellenes szülők

Megtagadták az oltásellenes szülők, hogy oltott embertől kapjon életmentő vért a babájuk

Ha nem műtik meg sürgősen, akkor meghal a baba.

Ideiglenesen az egészségügyi hatóság gyámsága alá helyeztek egy hat hónapos csecsemőt Új-Zélandon, mert a szülők nem engedélyezték, hogy gyerekük életmentő műtétjéhez vérátömlesztést kapjon, csak akkor, ha garantálják, hogy a vér olyan donoroktól van, akik nincsenek beoltva Covid ellen – írja a Guardian alapján a 444.hu.

A legfelsőbb bíróság döntése mérföldkőnek számít, és várhatóan óriási visszhangja lesz. Oltásellenes csoportok már most tiltakoznak, a tárgyalóterem előtt is tüntettek.

A baba súlyos szívproblémával született, és ha nem műtik meg sürgősen, akkor meghal. A szülők ennek ellenére csak akkor voltak hajlandók beleegyezni a transzfúzióba, ha az orvosok garanciát adnak arra, hogy olyan donorok vérét kapja, akik biztosan nincsenek beoltva. Ha élhetnének azzal, hogy visszautasítják a „vakcinázott” vért, az veszélyes precedenst jelentene, hiszen innentől kezdve mindenki követelhetné, hogy maga válassza meg, honnan, kitől kapja a vért.

A legfelsőbb bíróság döntése értelmében

a gyerek a szívsebésze és a kardiológusa gyámsága alá került

legalább a műtét utáni felépülésig, valószínűleg legkésőbb 2023 januárjáig. A felügyelet csak az orvosi kérdésekre vonatkozik, minden más, a gyereket érintő dologban továbbra is a szülők döntenek.

Bizonyíthatóan megnőtt azok száma, akik beoltott donoroktól nem akarnak vért elfogadni, nemcsak Új-Zélandon, hanem más országokban is.

 Tavaly egy négytagú, oltásellenes magyar család kisebbik fia került válságos állapotba: lélegeztetőgépre került. A szülők hamis védettségi igazolvánnyal is visszaéltek, az apa elhunyt.

véradó

Fotó: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top