nlc.hu
Egészség

Székletből származó kórokozókkal fertőzött önkiszolgáló pénztárak

Székletből származó kórokozókkal fertőzöttek az önkiszolgáló pénztárak

A kutatásban vizsgált tárgyak közül ezek szerepeltek a legrosszabbul.
Önkiszolgáló pénztár

Szeretjük az önkiszolgáló pénztárakat, mert jelentős időt spórolnak, amit egyébként sorban állással töltenénk, viszont egy friss kutatás szerint érdemes velük vigyázni, mert tele vannak az emberi ürülékben található baktériumokkal, adta hírül a DailyMail

A tudósok 19 helyről vettek mintát, többek között nyilvános mosdók kilincseiről is, de mind közül a legszennyezettebb eredményt az önkiszolgáló kasszáknál mérték, itt öt olyan baktériumtörzset találtak – például E.coli-t, amihez a nagy többségnek már volt sajnos szerencséje –, ami a székletben van jelen és képes betegséget okozni, ráadásul ezek szabad szemmel láthatatlanok. 

Dr. Adam Roberts, a Liverpool School of Tropical Medicine mikrobiológiai szakértője, aki elemezte az eredményeket, elmondta, a kutatás bizonyítja, hogy az emberek milyen könnyen találkozhatnak potenciálisan veszélyes baktériumokkal. 

Baktériumvilágban élünk – a baktériumok és mikrobák mindenhol jelen vannak, és folyamatosan, mindennap érintkezünk velük. Létfontosságú, hogy megpróbáljuk minimalizálni a hatásukat a fertőzések megelőzése és leküzdése szempontjából, mert amikor megérintjük a szánkat vagy WC-re megyünk, és nem mosunk kezet, valószínűleg olyan baktériumok kerülnek a kezünkre ezekről a helyekről, amelyek átviszünk más dolgokra – és ezt követően más emberekre.

A szakember tehát a mindenkori higiéniára hívja fel a figyelmet, ezek közé tartozik a rendszeres kézmosás, a felületek fertőtlenítése, a távolságtartás rossz közérzet esetén és a száj eltakarása, amikor tüsszögünk vagy köhögünk. Persze az sem árthat, ha az önkiszolgáló pénztár használata után bevetjük a táskában található kézfertőtlenítőket, legalább addig, míg alkalmunk adódik alaposan kezet mosni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top