nlc.hu
Egészség

Hogyan válasszunk súlycsökkentő módszert? - tippek a szakembertől

Hogyan válasszunk súlycsökkentő módszert? – tippek a dietetikus szakembertől

Sok mindentől függ, hogy melyik az a módszer, diéta, kezelés, amivel sikert érhetünk el, és ebben segítségünkre lehetnek a szakemberek is, akik abban is irányt tudnak mutatni, hogyan tudjuk megtartani a kívánt súlyt.

Ha valaki szeretne fogyni, nincs feltétlenül könnyű helyzetben, ugyanis rengeteg súlycsökkentő módszer elérhető manapság, és nyilván az a cél, hogy olyat válasszunk, ami kellően hatékony a mi esetünkben. Egy nemrégiben készített felmérés szerint a magyarok 68 százaléka akart valaha valamennyit fogyni, beleértve a normál testsúlyú válaszadók mintegy felét, a túlsúlyosak 73 százalékát és az elhízottak 92 százalékát. És hogy ők milyen utat választottak?

A fogyás leggyakrabban használt módszere a fizikai aktivitás növelése, az étrend megváltoztatása és a kalóriabevitel csökkentése, míg a sebészeti beavatkozás, a műtét a legkevésbé népszerű testsúlycsökkentő módszer. 
 

Sokan, akik szerettek volna változtatni, szembesültek azzal, hogy bizony a próbálkozásaik nem vezettek sikerre. Ez nem feltétlenül akaratgyengeségnek köszönhető, hanem ez a fogyásra adott természetes élettani reakciója a testnek. „Erős befolyásoló tényezők az éhségérzet, illetve az étvágy, amelyek szabályozása igen bonyolult. Az étvágyat és jóllakottságot az elfogyasztott étel mennyiségén kívül annak összetevői is befolyásolják. A sikeresen elért testtömeg megtartását az is nehezíti, hogy a testtömeg csökkenésével együtt jár az éhségérzetet, illetve az étvágyat szabályozó anyagcsere folyamatok, hormonok szintjének változása is. Ha valaki túl keveset eszik rövid távon látványosan fogyni fog, de később beindul a jojó effektus és többet hízik vissza, mint amit leadott” – nyilatkozta Erdélyi Alíz dietetikus, táplálkozástudományi szakember. 

Egy nő áll a mérlegen

Fotó: Pexels

 
A szakértő hozzátette, étkezésünket, így majd a megváltozott étrendünket is, sok minden befolyásolja. Ilyen tényezők a szociális helyzet, az életminőség, a kulturális hovatartozás, a lakhely, az életkor, a nem és a fizikai aktivitás mértéke, de bármilyen meglepő, az alvás mennyisége és minősége is idetartozik. Megjegyezte azt is, hogy a megfelelő módszer kiválasztásához ezen túlmenően a már meglévő, vagy a kivizsgálás során kiderülő betegségeket, normál értéktől eltérő laborparamétereket is figyelembe kell venni. Tudományos kutatások igazolják, hogy az elhízás krónikus megbetegedés, amelyet sokféle tényező befolyásol, a tudomány azonban bebizonyította, hogy az elhízásnak számos oka van, amelyek némelyike túlmutat az elhízással élő személy tudatosságán vagy irányításán, a fent említett tényezők mellett bizonyos betegségeken, gyógyszereken túl például a genetika is befolyásolhatja a testtömeget. 
 
A kínzó éhségérzettel járó, önsanyargató fogyókúrák, illetve azok a változatok, amelyek korlátozzák a társadalmi kapcsolatokat, eleve kudarcra vannak ítélve, de szerencsére lehet éhezés nélkül is fogyni. „Az egyik legfontosabb alapelv, hogy tegyük étkezésünket rendszeressé, étkezzünk naponta többször, de érjük be egy-egy alkalommal kisebb mennyiségekkel. Ezzel elkerüljük az éhségérzetet és a nassolást. A rostdús étkezés sokat segít, hogy a kevesebb több legyen, vagyis jóllakjunk, teltségérzetünk legyen, de kevesebb energiát vigyünk be. Azonban a javasoltnál jóval több rost bevitelének már káros következményei lehetnek. Tehát mindenben az arany középút a legcélravezetőbb” – tette hozzá a szakember. 
 
Hogy honnan próbálunk megfelelő információt szerezni a fogyáshoz, az változó, a korábban említett felmérés szerint

a magyarok körében a legnépszerűbb információs források az internetes portálok, a közösségi média, a család vagy a barátok, továbbá a tudományos cikkek vagy közlemények, legkevésbé kedvelt vagy használt forrás a gyógyszerész és a rádió. 
 

Tájékozódás közben rengeteg módszerrel találkozhatunk, népszerű most az időszakos böjtölés, ez a módszer úgynevezett időablakokban engedélyezi az energiát tartalmazó élelmiszerek fogyasztását, a fennmaradó időben pedig nem fogyaszt a diétázó ételt, azaz böjtöl a szervezet. Bár kutatások arra engednek következtetni, hogy az időszakos böjt módszere hatékony megoldás lehet az elhízás kezelésére, de ezek a kutatások kis esetszámúak, és a vizsgálatok rövid ideig tartottak. Több kutatás nem talált különbséget a kalóriabevitel csökkentésén alapuló módszerekkel összehasonlítva, és az időszakos böjt hátránya lehet, hogy hosszú távon túlevésekhez, akár korábbi étkezési zavarok kiújulásához vezethet, hiszen a mennyiség nincsen korlátozva, így ezt értelmezheti úgy is a diétázó, hogy ebben az időablakban „mindent és bármennyit szabad”
 
Nagyon sokan árulnak „csodatablettákat” is, de ennek nem szabad bedőlni, akár egészségkárosító hatásaik is lehetnek. Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy természetesen léteznek elhízás elleni gyógyszerek. Bizonyos elhízás elleni gyógyszerek segítenek az étvágy szabályozásában és az ételadagok csökkentésében, a visszahízás megelőzésében a testsúlycsökkentésre adott biológiai válasz (például a fokozódó éhségérzet) befolyásolásával. Más gyógyszerek azzal segíthetnek a fogyásban, hogy megváltoztatják a szervezetben az ételek felszívódásának módját, így például kevesebb zsír szívódik fel étkezéskor. Egyes helyzetekben pedig bariátriai, vagyis testsúly-csökkentő műtétre is szükség lehet. A kutatási eredmények szerint a bariátriai műtéten átesett elhízott és metabolikus szindrómával élő betegek körében a súlyos szív- és érrendszeri események és a bármely egyéb ok miatti halálozás előfordulása csökken, de mint minden műtétnek, ennek is megvannak a kockázatai. 
 
Fontos, és ezt Erdélyi Alíz is kiemelte, hogy

mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni, ők tudnak olyan összetételű étrendet ajánlani a fogyni vágyónak, amely legjobban illeszkedik az élethelyzetéhez, preferenciáihoz, és számára a leginkább követhető. De nem csak dietetikus segíthet.

„Hogyan deríthetjük ki, számunka melyik az a kezelés, módszer, ami nem, vagy a legkevesebb veszéllyel jár? Amennyiben jelentős súlyfeleslegről van szó, érdemes az internet helyett ezen a területen megfelelő végzettséggel rendelkező szakember: orvos, dietetikus, viselkedésterápiával foglalkozó szakember, illetve edző, gyógytornász vagy medical fitnesz szakértő segítségét kérni, és a velük való konzultáció során alakítható ki az az út, ami a páciens számára a leginkább megfelelő.” 

Egy férfi és egy nő bemelegít egy parkban

Fotó: Pexels

A dietetikus kiemelte, alapvető fontosságú a reális célsúly meghatározása, melynek elérésével mérsékelhetjük az elhízást kísérő betegségek kialakulásának kockázatát. „Nem feltétlenül szükséges az optimális testtömeg elérését célul kitűzni, már a túlsúly 5-10 százalékos csökkentésével, és az elért eredmény megtartásával jelentősen mérsékelhetőek az egészségi kockázatok, jelentősen javítható az életminőség. A visszahízás megelőzése érdekében pedig ezen túlmenően ki kell dolgozni egy hosszú távú súlymegtartó programot és meg kell ismertetni az egészséges táplálkozást, amely hazánkban nem más, mint az OKOSTÁNYÉR®.” 

 Nincs egyetlen olyan kezelési stratégia, amely minden beteg esetében működik. Minden sikeres kezelési terv olyan hosszú távú megküzdési stratégiát tartalmaz, amely segít a betegeknek testsúlyuk csökkentésében és a visszahízás megelőzésében

 

fogalmazott meg hasonló gondolatokat Arya Sharma, az Obesity Canada tudományos igazgatója.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top