nlc.hu
Egészség

Különleges baba született a SOTE klinikáján!

Tüdőtranszplantált anyukának született egészséges kisfia a SOTE klinikáján

Nemcsak hazai, de világviszonylatban is ritka, hogy egy szervátültetett anyukának születik gyereke. Csodás nevet kapott a kisfiú!
Újszülött baba az anyukájával

Magyarországon először születhetett tüdőátültetett anyának gyermeke, aki a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján jött világra – számolt be a csodás hírről a semmelweis.hu.

A baba érkezése azért igazán különleges esemény, mert a tüdő- és szívtranszplantált nők várandóssága csak ritkán, alapos felkészítés és szigorú ellenőrzés mellett lehetséges, a magas kockázati tényezők miatt. „Ha a babavárás során bármilyen komplikáció lép fel a szervátültetés következtében, az az anya és a születendő gyermek életét is veszélyezteti” – magyarázta dr. Bohács Anikó, az anya poszt-transzplantációs kezelőorvosa, aki azt is hozzátette, hogy a kilenc hónap alatt magasabb a kockázata a beültetett szerv kilökődésének.

Az anyuka szervátültetését 2019 áprilisában dr. Rényi-Vámos Ferenc végezte el Budapesten az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikáján. A kismamánál az egyik legnehezebb transzplantációt kellett elvégezni, mert idiopathiás pulmonális hipertóniája volt, ami ritka betegségnek számít.

„Fantasztikus, hogy ebből a szörnyű kórból úgy épült fel, hogy még egy kisbabának is életet tudott adni. Így itt egyszerre két életet is megmentettünk. Ez is azt jelzi, hogy a transzplantációs program jól működik, kiválóak az eredmények” – mondta a professzor.  

A Budapesten született kisfiú, aki a Balázs nevet kapta, 3140 grammal érkezett, egészséges, ő és az édesanyja is jól vannak, mindketten elhagyhatták a klinikát.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top