nlc.hu
Egészség

Torokgyulladás és tüszős mandulagyulladás különbség

Ez a különbség a torokfájás és a tüszős mandulagyulladás között

Sima torokfájás gyötör vagy annál komolyabb a helyzet? Így döntsd el!

Az influenzaszezon kellős közepén jó, ha van egy kis rálátásunk arra, hogy mi az, ami még belefér a szimpla torokfájás kategóriába, és mi az, ami már inkább egy Streptococcus baktériumok által okozott tüszős mandulagyulladás. Ez utóbbi ugyanis komolyabb kezelést kíván meg, és időben is tovább tart kigyógyulni belőle, még antibiotikum mellett is. 

Ismerd fel a tüneteket 

Ahhoz, hogy különbséget tudj tenni a két betegség között, fontos, hogy tudd, a torokfájás egy vírusos eredetű megbetegedés, ami másodlagosan felülfertőződhet baktériumokkal, szemben a tüszős mandulagyulladással, ami az esetek nagy százalékában baktériumok által okozott probléma.  

A Grace klinika

Fotó: Getty Images/Ron Tom

A legegyszerűbben úgy tudod megkülönböztetni, hogy melyikhez van szerencséd, hogy egyesével felteszed magadnak az alábbi kérdéseket: 

  • A nyirokcsomóim megduzzadtak? 
  • Van lázam? 
  • Vannak egyéb légúti tüneteim, mint orrfolyás, orrdugulás, köhögés? 

Ha az első kettőre igen a válasz, akkor nagy valószínűséggel mandulagyulladás a fájdalom kiváltó oka, ezek ugyanis nem jellemzőek a torokgyulladásra. Ellenben a harmadik pont azért lehet érdekes, mert ez viszont kifejezett a torokgyulladás tünete, a tüszős mandula inkább egyéb problémákat okoz, levertségérzetet, hányingert, hasfájást, gyengeséget, vagy étvágytalanságot a fájdalom miatt, de itt meglehetősen ritka a légúti tünetegyüttes. 

Ne bízd a véletlenre 

Az öndiagnosztizálás azért hasznos, hogy pontosan be tudj számolni a tüneteidről a háziorvosnak, de óvva intünk attól, hogy nélküle bármilyen gyógyszert beszedj, pláne ne korábbról megmaradt antibiotikumot. Az orvos pontosan meg fogja állapítani, hogy mire van szükség, miután kivizsgált és kikérdezett, és annak fényében ítéli meg, szükséges-e a gyógyszeres kezelés.

Vírusos esetben általában a szokásos vény nélkül kapható gyógyszereket javasolják általában, bő, hideg folyadékfogyasztással (a közhiedelemmel ellentétben a meleg tea a garat gyulladását nem fogja lehúzni), mellette néhány nap ágynyugalomra szoktak figyelmeztetni. A torokfájás azonban a házi csodaszerek segítségével is gyógyítható, mint amilyen a gyömbér, citrom, méz szent triumvirátusa, átlagosan 3 nap alatt elmúlik, ha csak erről van szó.

Torokfájdalom

Fotó: Profimedia

Ellenben, ha antibiotikumra van szükség, azt ajánlott bevenni, mert a kezeletlen mandulagyulladás nagyon könnyen okozhat más panaszokat, például fekélyeket a torokban, veseproblémákat, kötőhártyagyulladást, vagy rosszabb esetben akár toxikus sokk szindrómát és reumás lázat is. A pihenés – ami nem azt jelenti, hogy az ágyból ugyanúgy dolgozol – és a folyadékfogyasztás itt is nagyon fontos, ezt célszerű vitaminokkal is megtámogatni, ám még ezek mellett is eltelhet akár 5-7 nap, mire a helyzet javulásnak indul. Mivel a mandulagyulladás kezelés nélkül igencsak fájdalmas lehet, ezért nem célszerű hősködni és visszautasítani a gyógyszert, ami csökkentheti mindezt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top