Nincs egyszerű dolgunk, hiszen a magyar konyha sok esetben nem a legegészségesebb vagy legkönnyebb fogásairól híres. A jó hír az, hogy ettől még beilleszthetőek az egészséges táplálkozásba, csak néhány kisebb-nagyobb változtatással! És hogy hosszú távon hogyan tudunk megmaradni a kiegyensúlyozott étkezési szokásoknál? Ahhoz is elárulunk néhány hasznos tippet!
Tudatos tervezés!
Ahogy azt az életmódváltás pszichológiai aspektusait boncolgató cikkünkben is olvashattátok, a tudatos tervezés tényleg mindennek az alapja. Ahhoz, hogy tartani tudjuk magunkat az egészségesebb étrendhez, bizony tervezésre van szükség. Mielőtt elindulunk bevásárolni, nézzünk körül otthon, miből gazdálkodunk. Minden esetben írjunk bevásárlólistát, így tényleg csak az kerül majd a kosarunkba, amire igazán szükségünk van. És még egy nagyon jó tanács: soha, de soha ne induljunk éhesen bevásárolni!
Ne kövessünk drasztikus diétát!
Ha meghallgatjátok a Vénák Hete oldalán található beszélgetést Antal Emese dietetikussal, akkor már tudjátok: az életmódváltás nem drasztikus diétát jelent. Nem arról van szó, hogy holnaptól egyetlen kocka csokit sem ehetünk, hanem arról, hogy mindent átgondoltan, megfelelő mennyiségben fogyasszunk!
Megfelelő adagok
Amit elsőre nehéz belőni, az a megfelelő mennyiségű adag. Inkább többször együnk kevesebbet, mint egyszer túlegyük magunkat. Azt kevesen tudják, hogy étkezés után az agynak legalább negyedórára szüksége van ahhoz, hogy a jóllakottság érzéséről információt küldjön. Ezért érdemes az adagokkal csínján bánni és inkább többször enni kevesebbet.
Használjunk kevesebb sót!
A túlzott sófogyasztás megterheli az ereket, ezért, ha tehetjük, használjunk csak keveset belőle! A konzervek általában túl sok sót tartalmaznak, ezek helyett válasszunk friss alapanyagot! Kerüljön le a sótartó az asztalról, így, ha automatikusan felé nyúlnánk, figyelmeztethetjük magunkat, hogy ne tegyük. Ha használunk ételízesítőt is az ételhez, akkor pluszban ne sózzunk!
Kevesebb zsír, de hogy?
A zsíros, sok olajban sütött ételek sem igazán barátai a vénáknak. Ha zsírszegényebb húsokat választunk, például csirkemellet, sertéskarajt vagy halat, a rajtuk lévő zsiradékot pedig eltávolítjuk, már sokat tettünk a vénák egészségéért.
Arról, hogy a hagyományos magyar fogásokat hogyan tudjuk érbaráttá tenni, Antal Emese dietetikus cikkében részletesen olvashatsz. Látogass el a Vénák Hete weboldalra további táplálkozási tanácsért!
Tájékozódjunk!
Vénák Hete az edukációért
A május 15. és 21. között zajló Vénák Hete edukatív tartalmakkal és szakértők bevonásával segíti az érdeklődőket abban, mit tehetnek lábaik, vénáik egészségének megőrzéséért vagy a visszérbetegséggel járó tünetek enyhítéséért. Ehhez sok esetben teljes életmódváltásra van szükség, ami számtalan kihívást tartogat. Hogyan kezdjünk neki? Milyen célokat tűzzünk ki magunk elé? Hogy maradjunk motiváltak? Milyen a vénabarát táplálkozás? Ezekre a kérdésekre egy pszichológus és egy dietetikus szakértő segít megtalálni a válaszokat. A tai chi és aerobic videók könnyen követhető gyakorlatai pedig azokat is mozgásra sarkallja, akiknek a mindennapjaiban nem játszik nagy szerepet a sport. A Vénák Hete aktivitássorozat május 20-án egy közös sétával zárul, ahol Debreczeni Dóra erőnléti edzővel és Ábel Anita színésznővel közösen tehetünk meg 6000 lépést vénáink egészségéért.
A Vénák Hete az esemény weboldalán, Facebook- és Instagram-oldalán követhető.
A cikk megjelenését a Servier Hungária Kft. támogatta. A cikkben szereplő tartalom a szerző véleménye.