nlc.hu
Egészség

Ehető a penészes élelmiszer?

Ehető a kicsit penészes élelmiszer? – válaszol a Nébih

Ha a teljes termés penészes, akkor egyértelmű, hogy ki kell dobni, de mi a helyzet, ha még csak kis részen „szőrösödik”?

Egyes zöldségeken, gyümölcsökön nagyon hamar megjelenhet a penész, még a helyes tárolás mellett is. Ha a teljes termés penészes, akkor egyértelmű, hogy ki kell dobni, de mi a helyzet, ha még csak kis részen „szőrösödik”?

A penészt úgy kell elképzelni, mint egy fát, aminek a lombkoronája a látható penész. A földben pedig ott van a fa gyökere, amelyik ugyanúgy ágazik szerteszét, mint ahogy a penészgomba fonalai terjeszkednek az élelmiszerben – írja a Nébih az Ételt csak okosan! oldalán.

Penészes élelmiszerek

(Fotó: Getty Images)

Ebből adódik, hogy nem elegendő levágni vagy kivágni a penész látható részét, ki kell dobni az egész élelmiszert!

A penészgombáknak több mint 350 faja ismert, ezek közül egyesek nem okoznak gondot (pl. kéksajtban és a camembert sajtban lévő penészgombák). Néhány faj az élelmiszeripari technológiák része is lehet, míg mások hosszabb fogyasztás után rákkeltők lehetnek, fejlődési rendellenességet, a megbetegített szervezet ellenálló képességének csökkenését okozhatják, az idegrendszert károsíthatják, valamint egyéb tüneteket is okozhatnak. A mikotoxinok elleni védekezés legjobb módja a megelőzés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top