nlc.hu
Egészség
Ezek a túlalvás következményei

Ha rendszeresen túlalszod magad, azt a tested nem fogja megköszönni

Azt pontosan tudjuk, hogy a kevés alvás milyen károkat okozhat a szervezetben hosszútávon, ugyanakkor a gyakori túlalvásnak is megvannak a maga veszélyei.

Unalomig ismételt téma már, hogy a szakértők szerint – nyilván egyéntől és életmódtól függően – az ideális alvásmennyiség 7 és 9 óra közé tehető. Ez az az időintervallum, ami alatt a szervezet ténylegesen képes regenerálódni az éjszaka folyamán. Túlalvásról akkor beszélünk, ha valaki ezt az időt túlteljesíti és több mint 9 órát alszik egy 24 órás periódus során. Ide tartozik egyébként az is, ha ugyan csak 8 órát alszunk éjszaka, de a nap folyamán még letolunk egy 1-2 órás szundit.

A dolog nem veszélytelen, akár komolyabb egészségügyi kockázatokat is rejthet magában, ezért, ha azt tapasztalod, hogy hetek, netán hónapok óta nem bírsz kimászni az ágyból, ideje vele orvoshoz fordulni.

Fontos!

A narkolepszia olyan központi idegrendszert érintő alvászavar, ami mindenképp szakember segítségéért kiált. A túlalvást is okozhatja narkolepszia, de a kettő nem következik egymásból, ezért fontos, hogy ne magadat diagnosztizáld, hanem szakemberre hagyd a dolgot.

Fejfájás és migrén

A fejfájásra egyébként is hajlamos egyéneknél – de másoknál is – könnyen fájdalomban vagy akár migrénben csúcsosodhat ki a túlalvás jelensége. A szakértők szerint ez annak köszönhető, hogy a rengeteg pihenéssel töltött óra hatással van az agyi neurotranszmitterekre, például a szerotoninra, amiből így nem termelődik elegendő a szervezetben. És mivel az alacsony szerotonin-szint bizonyítottan a migrén egyik kiváltó oka, így a hiánya a közérzetben és a fájdalomérzetben is megmutatkozik.

Alvás a padon

Fotó: Getty Images/Westend61

Túlsúly és diabétesz

Elég csak arra gondolni, hogy az ágyban fekvés nem kifizetődő a testsúlyra nézve, de tanulmányok is bizonyítják, hogy az éveken át tartó túlalvás 21 százalékkal növeli az elhízást veszélyét az anyagcsere-folyamatok lassulása miatt. Ha pedig elhízás, akkor rögtön számolni kell a diabétesszel, ami Magyarországon 1,1 millió felnőttet és 5 ezer gyereket érint a KSH adatai szerint. Emellett az olyan szénhidrát-anyagcsere problémákról is érdemes ezzel kapcsolatban szót ejteni, mint az inzulinrezisztencia, amit a cukorbetegség előszobájaként is emlegetnek. A túl kevés, vagy túl sok pihenés ugyanis rontja a szervezet inzulinválaszát.

Hátfájás

Mindegy,  mennyire kényelmes a matrac, a túlalvás következménye lehet a hátfájás. Míg régen bevált módszer volt erre pihenést javasolni, ma már sokkal inkább a mozgásra ösztönöznek az orvosok is. Bizonyos nyújtógyakorlatokkal nagyon jól ki lehet a mozgatni az elgémberedett izmokat, de egy nagyobb séta is csodákra képes. A lényeg, hogy ne magzatpózba gömbölyödve durmoljunk egy újabb órát a gyógyulás jegyében.

Hangulatingadozás, depresszió

Általában az álmatlanságot kapcsolják a depresszióhoz, de a túlalvás is előidézheti a betegséget, vagy akinél már adott, könnyen súlyosbíthatja. A depresszióban szenvedők 15 százalék túl sokat alszik, aminek hátterében az áll, hogy sokszor egyszerűbb alvással tölteni az időt, addig sem kell a problémákkal szembenézni. Ugyanakkor azt is érdemes kiemelni, hogy az alvási szokások optimalizálása nagyon sokat segít a betegségből való felépülésben, tehát meg kell találni az arany középutat.

Nyújtózó nő

Fotó: Getty Images/Maria Korneeva

Szívelégtelenség

A Nurses’ Health Study kutatása az alvási szokásokat vizsgálata 72 ezer nő esetében. A tanulmány adatainak elemzése kimutatta, hogy az éjszaka kilenc-tizenegy órát alvó nőknél 38 százalékkal nagyobb volt a szívkoszorúér-betegség kockázata, mint a nyolc órát alvóknál. A túlzásba vitt pihenés kétségtelenül befolyással bír a szív- és érrendszer egészségére, ami megint csak arra vezethető vissza, hogy a fekvéssel töltött idő túlterheli a szervezetet.

Tehetsz ellene!

A túlalvás (ha nem valamilyen szervi gond okozza), nagyon könnyen orvosolható. Érdemes egy alvási ütemtervet készíteni, ami tartalmazza, hogy mikor fekszel és mikor kelsz fel: hasznos minden nap, még hétvégén is ehhez igazodni. A szervezet órája így magától beáll, és sem a kevesebb, sem a túlzott mértékű alvás nem fog többé gondot okozni. Fontos az is, hogy megfelelő környezetet teremts a pihenés számára, a hálószoba legyen sötét, csendes és a lehetőségekhez képest hűvös. Egy szellőztetés mindenképp használ fél órával a lefekvés előtt!

Mivel a koffein és az alkohol borítja az alvási ritmust, ezért ezekkel csínján kell bánni, utóbbi alvásjavító hatása egy hatalmas tévhit, aminek sokan bedőlnek. Ami a vacsorát illeti, három órával lefekvés előtt már nem javallott enni. Szakértők azt is javasolják, hogy alvászavar esetén vezessünk naplót, mert sok minden kiolvasható belőle, de emellett a legjobb tanács, hogy a cirkadián ritmusunkra fektessünk nagyobb figyelmet, mert a jó, minőségi alvás nagyon sok mindenben szerepet játszik. 

via 1, 2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top