nlc.hu
Egészség

Így manipulálnak a passzív-agresszív emberek

Így manipulálnak a passzív-agresszív emberek: ismerd fel a technikájukat!

A passzív-agresszív viselkedés legalább annyira romboló, mint amikor valaki explicit erőszakos, ráadásul nehéz megfogalmazni, tetten érni, hiszen a művelői mesterien értenek ahhoz, hogy a dühüket, frusztrációikat, haragjukat bújtatott formában szúrják a másik elevenébe. Most egy felmerés rámutatott az ilyen jellegű viselkedés három fő komponensére.

Az agresszióról általában egy üvöltő, verekedő, hangosan veszekedő ember képe jelenik meg, aki válogatás és önkontroll nélkül sértegeti, bántja a másikat. De az agressziónak vannak rejtett verziói is.

A passzív-agresszív emberek úgy nőttek fel, hogy azt tanulták meg, a dühüket, haragjukat nem lehet nyíltan kimutatni, ezért bújtatott módon hozzák az ilyen jellegű negatív érzéseiket a felszínre. Ez megjelenhet egy másik személy kérései iránti ellenállásként, halogatással, mogorvaság formájában, vagy makacs viselkedéssel. Amit egy passzív-agresszív viselkedést mutató ember mond és tesz, elválik egymástól. Például egyetért, akár lelkesen egy másik személy kérésével, a teljesítése helyett azonban a haragját vagy a dühét fejezheti ki a cselekedeteivel, vagy egyszerűen úgy tesz, mint, aki elfelejtette a kérést.

passzív agresszív

Fotó: Getty Images

De emellett még számos módon megnyilvánulhat a passzív agresszió:

 • az illető figyelmen kívül hagy, látszólag eltűnik, felszívódik
 • olyan „dicséretet” kapsz tőle, ami valójában bántás. „Szép lett ez a fotó, bár egy picit lehetne élesebb.”
 • csenddel büntet, azaz nem szól hozzád, keresztülnéz rajtad
 • közvetve elutasítja a kéréseidet (nem mond nemet, de nem is teszi meg, amit kérsz, vagy másként segít, mint ahogy azt megbeszéltétek)
 • halogat, ha megkéred arra, hogy tegyen meg valamit
 • sérteget, de azt mondja, csak viccnek szánta
 • duzzog, hangosan sóhajtozik, csapkodja a szekrényajtókat, hangosan pakol – annak ellenére, hogy szóban nem fejezi ki a boldogtalanságát

A 3 fő komponens

A Behavioral Sciences című szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint a passzív agresszió három jól elkülöníthető, de egymást átfedő tendenciából áll:

 • A nem kedvelt személy kritizálása
 • A nem kedvelt személy elkerülése vagy negligálása
 • A nem kedvelt személy szabotálása, gyakran alattomos módon.

Mivel a mai, modern társadalomban a nyílt erőszak elítélendő, az emberek közvetett támadásokat alkalmaznak, félénken vagy nonverbálisan fejezik ki.

Az agressziónak ezt a típusát közvetett ellenségeskedésnek, közvetett agressziónak vagy passzív agressziónak is nevezik.

Bár legtöbbünknek van egy általános elképzelése arról, hogy milyen típusú viselkedések minősülnek passzív agressziónak, a tudományos szakirodalomból hiányzott egy szabványosított eszköz az ilyen viselkedések mérésére – egészen mostanáig.

A passzív agresszió skála megalkotásához a kutatást vezető Young-Ok Lim and Kyung-Hyun szakértőket (pszichológiában, emberi viselkedésben vagy tanácsadásban jártas embereket) toborzott, hogy válaszoljanak egy sor kérdésre a passzív agresszióval kapcsolatban. Ezekből a válaszokból a kutatók olyan állításokat tudtak összeállítani, amelyek a passzív-agresszív viselkedés különböző aspektusait írták le.

Ezután még több résztvevőt toboroztak, hogy válaszoljanak ezekre az állításokra, valamint töltsenek ki más, kapcsolódó kérdőíveket, hogy meghatározzák, mely állítások voltak a leginkább relevánsak a passzív agresszió megtapasztalása szempontjából.

Fejlett statisztikai csoportosítási technikákat alkalmazva jutottak el a 21 kérdésből álló végső listához, amely az egyén általános passzív agressziójának szintjét mérte.  A tanulmány alapján három fő komponens rajzolódott ki:

Elkerülő/elutasító komponens

 • Szándékosan kerülöm a szemkontaktust valakivel, akit nem kedvelek vagy kellemetlennek találok.
 • Amikor találkozom valakivel, akit nem kedvelek vagy kellemetlennek találok, megpróbálok szándékosan eltávolodni tőle.
 • Megszakítom a kapcsolatot valakivel, akit nem kedvelek vagy kellemetlennek találok, még akkor is, ha tudom, hogy kapcsolatba akar lépni velem, hogy megtudja, hogyan vagyok.
 • Amikor valaki, akit nem kedvelek vagy kellemetlennek találok, megpróbál telefonon kapcsolatba lépni velem, szándékosan úgy döntök, hogy nem veszek tudomást róla.
 • Amikor valaki a közösségi médiában, akit nem kedvelek vagy kellemetlennek találok, feltesz nekem egy kérdést, úgy teszek, mintha nem is láttam volna a kérdést.
 • Hideg és elutasító magatartást tanúsítok valakivel szemben.
Passzív agresszív emberek

Fotó: Profimedia

Szabotáló komponens

 • Szándékosan késleltetek valakit, akit nem kedvelek vagy kellemetlennek találok, hogy megnehezítsem a dolgát.
 • Úgy teszek, mintha segítenék valakinek, de a háta mögött szabotálom a munkáját.
 • Amikor együtt dolgozom valakivel, akit nem kedvelek vagy kellemetlennek találok, szándékosan nem veszem ki a részem a munkából, és végül megbüntetem őt.
 • Kifogásokat találok ki, és olyanokat mondok valakinek, akit nem kedvelek vagy kellemetlennek találok, hogy „elfelejtettem”.
 • Szándékosan halogatom, amikor valaki, akit nem kedvelek vagy kellemetlennek találok, arra kér, hogy tegyek meg valamit.
 • Amikor valaki szívességet kér tőlem, nem adok bele mindent, és hanyag munkát végzek.
 • Amikor valaki, akit nem kedvelek vagy kellemetlennek találok, megkér valamire, nem teszem meg rendesen, és olyan kifogásokat találok ki, mint például „nem tudtam, hogy fontos”.

A kutatók megjegyzik, hogy bár tesztjük jobb megértést nyújt a passzív agresszióról, megvannak a maga korlátai. Egyrészt az összes válaszadó koreai volt, így nem biztos, hogy reprezentatív az emberek számára globálisan. Emellett a kontextustól függően is eltérő eredményeket hozhat – például attól függően, hogy valaki a passzív agresszióra a munkahelyi élet, a romantikus kapcsolatok vagy a barátságok szemszögéből gondol-e.

Kritizálás 

 • Amikor úgy teszek, mintha dicsérném a másik erősségeit, de a gyengeségeire is utalásokat teszek.
 • Elpletykálom egy számomra nem szimpatikus vagy kellemetlen személy által elkövetett hibákat, hogy tönkretegyem a hírnevét.
 • Szándékosan nyilvánosságra hozok kínos eseményeket vagy a sötét múltját valakinek, akit nem kedvelek.
 • Olyan kérdéseket teszek fel az általam nem kedvelt személynek, amire nem tud válaszolni, így kellemetlen helyzetbe hozom.

Kikből lesznek a passzív-agresszív emberek?

A szakemberek szerint, ha valaki olyan környezetben nő fel, ahol elvárt az állandó pozitív visszajelzés, viselkedés, nagyobb eséllyel lehet később passzív-agresszív. Ha egy gyerek nem fejezetheti ki a dühét, elégedetlenségét, nemtetszését, akkor megtanulja, hogy tilos kifejezni azt, hogy ő csalódott, elégedetlen, haragos, szomorú, ezért megtanulja másként felszínre hozni ezeket.

A passzív-agresszió megnyilvánulásának sokféle eszköze van, és ezeket időnként szinte mindannyian használjuk. Ilyenkor érdemes végiggondolni, milyen helyzet vagy szituáció idézte elő bennünk ezt a viselkedést, kire, mire, miért reagálok így?

(Via:1,2)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top