A paradicsom gazdag vörös színe a likopinból származik, amely erős antioxidáns, és ami csak néhány ételben található. Ráadásul egy paradicsom megfelelő mennyiségű C-vitamint és káliumot tartalmaz, ami csökkenti a vérnyomást. A paradicsom ezenfelül flavonoidokat, növényi vegyi anyagokat is tartalmaz, amelyek megfékezik a gyulladást és a sejtkárosodást.
A likopin előnyei
Mint minden antioxidáns, a likopin is elfojtja a szabad gyököket, amelyek szerepet játszanak a rák- és a szívbetegségek kialakulásában, és az öregedéssel összefüggő egyéb betegségekben.
A Cancer Causes & Control folyóiratban megjelent 2020-as tanulmány szerint azoknál a férfiaknál, akik majdnem mindennap ettek paradicsomot, 28 százalékkal alacsonyabb volt a prosztatarák kockázata, mint azoknál, akik nem ettek paradicsomot. A likopin emellett megvédheti a bőrt a napsugárzás által okozott károsodástól, amelyek bőrrákot okozhatnak.Nagyon kevesen tudják azt a tényt, hogy a paradicsomból főzött formájában lehet a legtöbb likopinhoz jutni. Miközben egy nagyobb darab paradicsom nyers formában 5 milligrammot tartalmaz, addig egy félcsészényi paradicsomszószban 17 milligramm található. Ennek oka, hogy a főzés lebontja a sejtfalakat, és felszabadítja a likopint. A napi bevitelre vonatkozóan nincs pontos ajánlás, de körülbelül 7 milligramm fogyasztása előnyös lehet.
A narancssárga paradicsom további előnye, hogy béta-karotint tartalmaz, amely A-vitaminná alakul a szervezetben, a sárga paradicsom pedig luteint, amely segít megelőzni az időskori szembetegségek kialakulását.
Az ízületi gyulladásban, különösen a reumás ízületi gyulladásban szenvedők gyakran úgy gondolják, hogy kerülniük kell a paradicsom és a burgonyafélék fogyasztását (például padlizsánt, burgonyát és paprikát), mert gyulladást okozhatnak, ami ízületi fájdalmat okoz.
Ez a városi legenda onnan eredhet, hogy megtalálható bennük egy szolanin nevű vegyület, amely nagy dózisban fogyasztva valóban mérgező. De a paradicsomban vagy a burgonyában csak kis mennyiségben van jelen, ráadásul nincs olyan kutatás, ami alátámasztaná, hogy gyulladást okozna.