Egészség

 5 hatékony tipp a stresszkezelésre

Ha állandóan stresszelsz, idegeskedsz, és mindig találsz valamit, amin feszengsz, akkor itt az ideje megálljt parancsolnod az állandó aggodalmaidnak! Íme, 5 hatásos módszer a feszültség oldására!

Nehéz helyzetekkel, feszültséget okozó stresszhelyzetekkel mindenki találkozik napi szinten. A megoldás nem a helyzetek elkerülésében, hanem a kezelésében van: vedd kezedbe az irányítást, és birkózz meg a stresszel!

 5 hatékony tipp a stressz kezelésre

 

Relaxálj!

A relaxáció sokat segíthet a stressz kezelésében, ezért érdemes a napi rutinod részévé tenned. Indítsd a reggeleidet egy rövid, pár perces relaxációval, lélegezz mélyeket, és képzeld el a napodat úgy, ahogy szeretnéd, hogy alakuljon. Ha számodra nagy feladat előtt állsz, azt is képzeld el, hogy sikeresen veszed az akadályt. A napodat szintén relaxációval zárd, gondolatban egy szép, számodra megnyugtató helyen, és vedd sorra azokat a dolgokat, amikért hálás lehetsz az életedben, és csak a jóra koncentrálj! Lehet, eleinte ezt macerásnak tartod, és nem is gondolod úgy, hogy értelme lenne, de ha kitartó vagy, néhány héten belül garantáltan érezni fogod a hatását: könnyebben fogod megugrani az akadályokat, és jobban fogod kezelni a stresszhelyzeteket is.

Mozogj, sétálj!

Lelkiállapotunk hatással van a lelkünkre, és ugyanez igaz fordítva is: szervezetünk, testünk állapota is kihat a lelki egyensúlyunkra. Ezért különösen fontos, hogy ha a stressz a mindennapjaid része, a mozgást is tedd azzá! Ha nincs időd, energiád edzőterembe, aerobikórára járni, ha nem szeretsz futni, akkor az is sokat segíthet, ha néhány megállóval előbb leszállsz, és sétálsz az otthonodig vagy a munkahelyedig! A lényeg, hogy mozogj valamit, mert a mozgás segít levezetni a stressz okozta energiatöbbletet.

Jógázz!

A jóga a mozgás és a relaxáció elegye, tökéletes megoldás a feszültség oldására: nem kell összevissza ugrálni, mégis olyan izmokat mozgat meg, amitől tónusos lesz a tested, megdolgoztatja az izmaidat, és szellemileg is kikapcsol. A gyakorlatok közben nem lesz alkalmad agyalni, ugyanis arra fogsz figyelni, hogy a különböző jógapózokat, azaz ászanákat helyesen kivitelezd. Mindeközben a légzésedre is ügyelned kell, ami rendkívül sokat segíthet a feszültség oldásában, és a különböző energiablokkok feloldásában.

 5 hatékony tipp a stressz kezelésre

 

Menj bele a helyzetbe

Ha valami régóta és erőteljesen frusztrál, akkor létezik egy nagyon jó gyakorlat, ami segíthet abban, hogy szembenézz a félelmeddel. Keress egy nyugodt helyet, ahol senki nem zavarhat meg, vegyél pár mély lélegzetet, és képzeld el az adott helyzetet, amitől félsz. Képzeld el egészen részletesen a legrosszabb verziót is, és add át magad az érzésnek! Nézd meg, hogy mi történik abban a helyzetben, mi történik benned, mit élsz meg. Maradj ebben az aktívan figyelő, átélő állapotban 10 percig, majd képzeld el, hogy a helyzet köddé válik, és a fennmaradó 5 percet töltsd egy számodra szép és kellemes helyen. A problémádtól függően az is előfordulhat, hogy sírni fogsz, de tudd, hogy amint szembenéztél a félelmeddel, érezni fogod, hogy megkönnyebbülsz, és nem lesz már akkora hatalma feletted az adott helyzetnek sem.

Csak létezz!

A relaxálás és a mozgás fontos része lehet a stresszkezelésnek, azonban az is lényeges, hogy megtaláljuk az arany középutat. Vannak pillanatok, amiket a legjobb, ha azzal töltesz, hogy nem csinálsz semmit: a semmi alatt ne azt értsd, hogy fekszel a kanapén, meredsz a tévére, és közben cikáznak a fejedben a gondolatok. Helyette menj ki a szabadba, sétálj egyedül, és figyeld a körülötted lévő világot: egyszerűen légy jelen! Az ilyesfajta “semmittevés” nagyon gyorsan ki tud szakítani a stressz világából, hiszen amint jelen vagy, sem a múlton, sem a jövőn nem tudsz aggódni, egyszerre a kettő nem megy, próbáld csak ki!

 

 

Olvass többet a stresszoldásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top