Egészség
Szponzorált tartalom

6 tény a laktózmentes életről, amit érdemes tudni

Azzal tisztában vagy, hogy mi az a laktóz intolerancia? Na és azt tudod, hogy mik a laktóz érzékenység tünetei?

A szakemberek szerint valójában sokakat érint, ám csak nagyon kevesen vannak tisztában azzal, hogy laktózintoleranciában szenvednek. Az emberek többsége ugyanis azokat a tüneteket, amelyek a probléma diagnosztizálásában segítenének, általános rosszullétként kezelik, és nem tudatosul bennük, hogy bizony más is lehet az emésztési gondok hátterében.

Az is több esetben problémát jelent, hogy sokan megijednek attól, hogy egy életen át diétázniuk kell, és nem gyógyulhatnak meg. A legtöbb dietetikus szerint viszont nem szabad lemondani a tejtermékekről még azoknak sem, akik nem tudják megemészteni a tejcukrot. A legtöbb tejtermékből már kapható laktózmentes változat, de vannak olyan laktáztartalmú tabletták is, amelyeket akkor kell bevenni, ha tejcukrot tartalmazó ételt fog enni egy arra érzékeny ember. Olyan tényeket hoztunk, amiket mindenkinek érdemes tudni a laktózmentes életről.

  • A laktózintolerancia olyan emésztési zavar, amikor az emberek nem tudják maradéktalanul megemészteni a tejcukrot. Az oka a tejcukrot bontó enzim hiánya. Ha kevés az enzim, nem sikerül lebontani a tejcukrot a vékonybélben, és az a vastagbélbe jut – ott problémákat okozva.
  • A laktózérzékenység tünetei a puffadás, a hasmenés, a fokozott bélgáztermelődés, de bélgörcsök és hasi feszülés is előfordulhatnak. Attól függően, hogy ki mennyire érzékeny, a tünetek változó erősséggel jelentkezhetnek.
  • Európában arányaiban véve több a laktózérzékeny, mint hazánkban: a lakosság 20-40 százaléka lehet érintett a betegségben. Itthon a magyarok 10-15 százalékának vannak a laktózérzékenységre utaló tünetei, ám a szakemberek szerint csak kevesen vannak tisztában azzal, hogy mi okozza a problémáikat.
  • Többféle laktózérzékenység létezik: vannak, akik születésüktől hordozzák a problémát. Másoknál kamaszként, fiatal felnőtt korban kezdődnek a tünetek, és olyan is előfordul, amikor másodlagos problémaként jelentkezik az intolerancia a bélnyálka károsodása után.
  • A tejcukor-érzékenység nem gyógyítható, de tünetmentessé tehető. A tejcukrot mellőző diétával értelemszerűen nem jönnek elő a tünetek, ha pedig tejcukortartalmú ételt eszünk, laktáztartalmú gyógyszer segítségével megúszhatjuk a problémát.
  • Egyre több olyan mentes termék kapható már, amelyikben a laktóz lebontott formában található, így azoknak a fogyasztása nem okoz gondot az érintetteknek. A tejtermékeken át a margarinokig számos fontos és nélkülözhetetlen élelmiszer található az üzletek polcain – ez pedig óriási segítség azoknak, akik tejcukorérzékenyek.
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top