Egészség

Amikor a stressz segít – Így növeli a teljesítményedet a stressz!

Ismered az utolsó pillanat előtti hihetetlen teljesítmény növekedést? Azt az érzést, amikor szinte percek alatt oldasz meg egy olyan feladatot, amin előtte órákat vagy napokat agyaltál? A stressz teljesítménynövelő hatása létezik, ilyenkor szárnyalunk.

A stressz önmagában nem rossz: a minősége, a mennyisége, a rá adott reakció teszi építővé, vagy épp rombolóvá. A stressz néha olyan helyzeteket teremthet, amelyekben olyan dolgokra is képes leszel, amit soha nem is gondoltál volna magadról.

Amikor a stressz segít – Így növeli a teljesítményedet a stressz!

 

Az adrenalin hatása

Stressz hatására szervezetünk hormonokat termel, többek között az adrenalint. Ez az a hormon, aminek köszönhetően felpörögsz, és a helyzettől függően testileg és szellemileg is mozgósítani tudod rejtett tartalékaidat a helyzet megoldása érdekében.

Az adrenalin ősidők óta a stresszhelyzetek kezelésében segít minket, ennek a hormonnak köszönhette az ősember is, hogy élve térhetett haza barlangjába az asszonyához egy mamutvadászat után. Az adrenalin hatására, ha stressz éri a szervezetet, mint amilyen például anno a vadászat volt, kiélesednek az érzékszervek, a látás, a hallás, a szaglás, a reflexek tökéletesednek, az agyi funkciók felpörögnek, így készítve fel a testet a maximális teljesítményre.

Az adrenalin hatására a fájdalomérzet is tompul, ezért volt lehetséges az régen és most is, hogy a harcok során szerzett sérülésnél a katonák nem érezték a fájdalmat, csak azután, hogy a vészhelyzet már elmúlt.

Emberfeletti teljesítmények

A stressz tehát bizonyos helyzetekben jót is tehet a szervezettel és növelheti a teljesítményedet. Ez a hormon felelős azért, hogy egy olyan helyzetben is helyt tudj állni, ami egy átlagos hétköznapon óriási, megoldhatatlannak tűnő problémát okozna. Ilyenkor hallhatsz például arról, hogy egy ember, aki életében még csak edzőtermet sem látott, puszta kézzel megemelt egy autót, hogy kiszabadítsa alóla a balesetet szenvedett barátját.

Vészhelyzetben erősebb vagy, gyorsabban tudsz futni, ha szükséges, menekülni, mert szervezeted turbóüzemmódra kapcsol. Az adrenalinnak köszönheted azt is, hogy egy határidős munkát az utolsó előtti pillanatban villámsebességgel, mégis tökéletes minőségben megoldasz. Nem érdemes ezért kétségbeesned, helyette fordítsd a stresszes helyzeteket a javadra is, és segítségükkel kihozhatod magadból a maximumot!

 

Olvass többet a stresszoldásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top