Egészség
Szponzorált tartalom

Betegségek, fertőzések, amik a várandósság alatt nagyobb odafigyelést igényelnek

Cukorbetegség, influenza és gombás fertőzések – ezekre a betegségekre fokozottan figyelj, ha babát vársz!

Bizonyos betegségek, fertőzések nem feltétlen jelentenek nagy problémát a hétköznapi életben, ha kezeljük őket, de ha egy babát is hordunk a szívünk alatt, már sokkal nagyobb körültekintéssel kell eljárnunk. Ezekre figyelj!

Influenza

Az influenza akkor sem veszélytelen, ha nem várunk babát, hiszen szövődményei is lehetnek, ha nem kapunk megfelelő kezelést. Különösen igaz ez a várandós kismamákra, hiszen ebben az esetben nemcsak az anyát, hanem a babát is veszélyeztetheti a betegség. Ha terhesen leszel influenzás, sokkal hosszabb ideig is tarthat a betegség – akár 3 hétig is –, ráadásul a szövődmények is súlyosabbak lehetnek. A vírus maga nem hat ugyan közvetlenül a babára, de a magas láz koraszülést és fejlődési rendellenességet okozhat a magzatnál.

A megelőzés miatt kiemelten fontos, hogy oltasd be magad influenza ellen. Ezt térítésmentesen kérheted az orvosodtól, és a terhességed alatt is beadathatod. Ideális esetben a terhesség első trimesztere után érdemes beadatnod a vakcinát, de indokolt esetben, például járvány idején az első 3 hónapban is beoltanak az orvosok. Tudd, hogy a vakcina abban is segít, hogy a babádnak immunitást adjon a szülést követő első néhány hónapra. Azért, hogy megvédd a babádat és a saját egészségedet, feltétlen konzultálj az orvosoddal, és oltasd be magad!

Cukorbetegség

A kezeletlen cukorbetegség önmagában is veszélyes, de kismamaként nagyon fontos, hogy időben felismerjük és kezeljük. A magas vércukorérték nemcsak minket, hanem a magzatot is veszélyeztetheti a várandósság egész ideje alatt, majd a szüléskor is. Koraszülést, szülési komplikációkat okozhat, nagyobb a sérülések lehetősége, a babánál pedig nagyobb súlyt és egyéb kellemetlenségeket eredményezhet, sőt, a szülést követően a gyerekednél is nagyobb eséllyel alakulhat ki diabétesz. Ezek miatt lényeges, hogy a terhesség első 3 hónapjában végeztess vértesztet, amit a terhességed alatt később is ismételj meg, sőt: a szülést követő 6 hét elteltével is szerencsés részt venni egy cukorterheléses vizsgálaton. A szülés utáni években is könnyen kialakulhat a diabétesz, így érdemes évente elmenned egy vizsgálatra – és betartanod az orvosod életmódtanácsait.

Azért, hogy megelőzd a cukorbetegséget, te magad is sokat tehetsz egészséges ételek fogyasztásával, a zsír, a szénhidrátok és a fehérjék megfelelő arányának betartásával és mozgással. Szükség esetén kérd ki egy dietetikus tanácsát! Ha már a terhességed előtt diagnosztizálták a cukorbetegséget, akkor a várandósság alatt ellenőrizni kell veséidet, a pajzsmirigyedet, a szemeidet szemfenékvizsgálattal, valamint a cukoranyagcserét is. Ha pedig gyógyszert szedsz, azt valószínű inzulinra kell cserélned.

Gombás fertőzések

Terhesség idején fokozottan kell ügyelned az intim higiéniára, mert sokkal nagyobb az esélye a fertőzéseknek, és hosszabb ideig is tartanak, mint általában. A hüvelyben gombák és baktériumok élnek, amelyek segítenek a fertőzések ellen védekezni, ha azonban ez az egyensúly felborul, könnyen kialakulhat gombás fertőzés. A várandós szervezet cukortermelése (glikogén) nő, ez a közeg pedig kedvez a Candida gomba elszaporodásának, így megnő a terhesség alatti hüvelyfertőzés esélye is.

A várandósság alatt felléphet ugyan fokozott hüvelyváladékozás, ha azonban ez fehér és sűrű állagú, valamint a nemi szerved környékén viszketést, kipirosodását, duzzanatot tapasztalsz, fordulj rögtön orvoshoz! Ne próbáld otthon kezelni: teljesen másként kell eljárni gombás és bakteriális fertőzés esetén. Nem mindegy továbbá, hogy a terhességed mely fázisában vagy, hiszen nem minden szert lehet minden szakaszban alkalmazni. A gombák az esetek többségében nem jelentenek veszélyt a babádra, mert védi őt a magzatburok, de kezelned kell magad a saját egészséged érdekében. Kis arányban, de az is előfordul, hogy az újszülött is elkapja, amit fehér foltok jeleznek a szájában.

Azért, hogy megelőzd a fertőzéseket, kerüld a klóros vizeket, ellenben a sós tengervíz jót tesz. Cseréld le a nedves fürdőruhád, és ne mosakodj lúgos szappannal! Fontos még, hogy mellőzd a túlcukrozott ételeket – vagy legalább tarts mértéket!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top