Egészség

Diéta hasmenésre – ezt ajánljuk

Nem csoda, ha egy falatot sem akarsz lenyelni, amikor hasmenésed van, de mi mégis óva intenénk attól, hogy koplalj ilyenkor. Egyrészt azért, mert ettől az emésztésed nem jön hamarabb rendbe, másrészt pedig azért, mert az éhezéssel veszélybe is sodorhatod a szervezeted működését. Speciális diétával, rendszeres és mértéktartó étkezéssel és egy probiotikum-kúrával viszont lerövidítheted a szenvedéseidet.

Az orvosok szerint a koplalás egyáltalán nem jó ötlet akkor, ha hasmenés kap el valakit, mert  a szervezetnek ilyenkor a hirtelen kiürült ásványi anyagok, sók, vitaminok és a víz azonnali pótlására van szüksége. Ezért a legjobb, ha egy kímélő diéta keretein belül továbbra is fogyasztunk szilárd ételt, ám ahelyett, hogy ösztönösen nyúlnánk az ilyenkor szokásos népi gyógymódokhoz (hasfogó és pirított kenyér), sokkal célravezetőbb, ha rögtön egy probiotikum-kúrával indítunk, és vele párhuzamosan betartjuk az alábbi diétás tanácsokat. 

Diéta hasmenésre – ezt ajánljuk

 

Ne terheld a gyomrod! 

A hasmenés alatt tartandó diéta lényege, hogy kerüljük a nehéz, fűszeres ételeket, és a tejjel, tejtermékekkel is megszakítjuk a szorosabb kapcsolatot. Az sem árt – különösen, ha külföldi nyaraláson vagy más idegen helyen vagyunk éppen –, ha nem ilyenkor akarjuk felfedezni a helyi konyha különlegességeit, hanem helyette a gyomrunknak is ismerős, jól bevált ételeket fogyasztunk. Megszívlelendő tanács az is, hogy akkor se kezdjünk bele vad lakomákba, ha már túl vagyunk a hasmarson: a legjobb, ha még legalább egy hétig kihagyjuk a menünkből a füstölt húsokat, a zsíros ételeket, az apró magvas gyümölcsöket és az erősen rostos főzelékféléket. Emellett nem árt, ha a regenerálódás alatt viszonylag homogén a táplálkozásunk – vagyis nem eszünk összevissza mindenfélét egyszerre még akkor sem, ha azokat az ételeket külön-külön nem is “tiltja” a hasmenéses diéta. Végül még egy jó tanács az étkezési szokásokkal kapcsolatban: ne koplaljunk teljesen, hanem rendszeresen, naponta 4-5 alkalommal kicsi adagokat fogyasszunk – erre azért van szükség, hogy a tápanyagbevitel ne stressz-szerűen érje a gyomrot, hanem jól kiszámíthatóan, és mindig legyen egy kevés “üzemanyag” a szervezetben, amiből az a hasmenés során kiürült sókat, vitaminokat és vizet pótolni tudja. Végül még egy tévhitet szeretnénk eloszlatni: sokan követik hagyománytiszteletből a pirítós–tea-duóból álló “hasmenésdiétát”, amit esetleg kiegészítenek egy kis főtt krumplival is. Ennek a népszerű kúrának azonban semmilyen tudományos alapja nincs, és nem segít a hasmars megszüntetésében, sem abban, hogy mielőbb felgyógyuljunk belőle! 

Sok víz, reszelt alma keksszel, és jöhet a normál étrend! 

Nem hangzik egy meghatározó kulináris élménynek vagy éppen gasztronómiai innovációnak a reszelt alma, viszont annál jótékonyabb a hatása!  Ez a gyümölcs ugyanis igen gazdag pektinben, amit a szervezetben található enzimek nem tudnak lebontani, viszont az emésztőrendszerben élő baktériumok olyan vegyületekké alakítanak, amelyek védik a bélnyálkahártya felületét és elősegítik annak egészséges működését. Duzzadóképességük miatt beszívják a béltartalmat, lekötik a toxikus anyagokat, segítik a bél tisztulását, a szervezet méregtelenítését. Az almában található gyümölcssavak és B-vitamin is jótékonyan hatnak a belekre, segítik a tápanyagok felszívódását. A keksz szintén a béltartalmat szívja fel, így segíti megnyugtatni a felzaklatott emésztést. Az almás diétát egy kevés koplalás után kezdhetjük el a hasmenés első vagy második napján. 

Azonban az alma-keksz kúra előtt mindennél fontosabb az, hogy a hirtelen folyadék- és sóveszteséget pótoljuk. Ehhez a tiszta, enyhén megsózott víz vagy tea a legjobb. Ha már kezd jobb lenni a közérzetünk a rehidratálás és az almás-kekszes “menü” után, akkor fokozatosan térjünk vissza a normális étkezéshez: elkezdhetünk például különféle zöldségeket enni – mondjuk főtt répát, főtt burgonyát, de szóba jöhet a rizs vagy a sütőtökpüré is. A répát tegyük egy kevés, sovány csirkehússal készült húslevesbe, és a levest fűszerezés nélkül kortyolgassuk el. Mellé haraphatunk egy kis pirított kenyeret (ne legyen nagyon égett) vagy pászkát is. 

Egy kicsit több hús 

Továbbra sem szabad nehéz ételekkel terhelni a gyomrot, megengedhető viszont egy kis könnyű, zsírszegény fehér hús – ideális lehet a csirke, de ha úgy érzed, jobban van már a gyomrod, akkor megpróbálkozhatsz kis mennyiségben olyan sovány vörös húsokkal is, mint a karaj vagy a borjúcomb. Mellé főtt krumplit fogyaszthatsz, vagy csicsókát, zöldségköretnek pedig olyan, kevéssé puffasztó ételeket javaslunk, mint a brokkoli, a cukkini, a padlizsán, a fejes saláta vagy a cékla. 

Probiotikum már az első naptól 

A diéta mellett mindenképpen érdemes egy kis probiotikummal is hozzásegíteni a megbolygatott bélflórát ahhoz, hogy mielőbb helyreállíthassa a saját egyensúlyát. Már a hasmenés első napjától kezdve, a tüneti kezeléssel párhuzamosan ajánlott a gyógyszer minőségű, magas csíraszámú probiotikumok szedése, sőt azoknak, akik tudják magukról, hogy nyaralás alatt vagy hosszabb utazás közben menetrendszerűen jelentkezni fog náluk a hasmars, már az utazásra való felkészülésként, a vakáció előtti héten is elkezdhető egy megelőző, bélflóra-erősítő probiotikumkúra. 

 

Olvass még az immunrendszerről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top