Egészség

Te el tudod dönteni, melyik kép készült egy beteg emberről?

Bár első ránézésre a két kép tök egyformának tűnik, van köztük különbség: az egyik képen egy egészséges férfi szerepel, a másikon pedig egy beteg. Te látod a különbséget?

Meglepő, de igaz, hogy az emberek nagy része rövid idő alatt, nagy magabiztossággal meg tudja állapítani, hogy melyik fotó készült a beteg emberről. Legalábbis erre utal az a közelmúltban végzett amerikai kutatás, amelyről január elején a The Los Angeles Times számolt be.

Az alapos vizsgálatot a kutatók azzal kezdték, hogy összegyűjtöttek néhány bevállalós önkéntest, akik vállalták, hogy a szakemberek szigorúan ellenőrzött körülmények között megfertőzzék őket egy meglehetősen gyakori, de annál kellemetlenebb, viszont teljesen veszélytelen baktériummal. Az önkéntesekről a fertőzés előtt és a fertőzés után két órával képeket készítettek.

fertőzés, betegség

Kép forrása: The Los Angeles Times

Az elkészült fotókat ezt követően további 62 önkéntessel értékeltették ki, ami azt jelentette, hogy az önkénteseknek az egymás mellé tett képekről el kellett dönteniük, hogy azon egy egészséges vagy épp egy beteg embert látnak-e. Az önkénteseknek minderre 5 másodpercük volt. És bár elsőre tényleg úgy tűnhet, merő véletlen, ha valaki eltalálta a jó választ, a kapott eredmények nem ezt mutatták.

A válaszadók nagy része, több mint 81%-a jól tippelte meg, melyik képen látható beteg ember. A kutatók ebből arra következtetnek, hogy a dolog laboratóriumi körülményeken kívül is működik, aminek szerintük evolúciós előnye van. John Axelsson, a Stockholm University és a stockholmi Karolinska Institute kutatója azt mondja, ha jobban belegondolunk, ez az eredmény teljesen logikus.

Ha valaki röviddel a fertőzés után fel tudta fedezni egy másik emberen, hogy beteg, ha jobban belegondolunk, csak előnye származhatott. Különösen abban az időben volt ez kulcsfontosságú, mikor egymást érték a fertőző betegségek, és alig volt rájuk valamilyen gyógyszer.”

Jól egyébként az tippelt, aki a jobb oldali képen szereplő emberről gondolta azt, hogy beteg. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top