Egészség

Ételek és diéták, amik csökkentik a menstruációs görcseidet

A diétázást és az étrended is érdemes ciklusodhoz igazítanod, mert míg egyes ételek kifejezetten enyhítik a görcsöket, addig a hormonháztartás változásai miatt a ciklus különböző szakaszaiban nagyobb hatékonysággal fogyhatsz, ha jól állítod össze az étrended. Lássuk, hogyan is megy ez!

 

Két olyan tipikus probléma van, amivel szinte kivétel nélkül minden nő küszködik hosszabb-rövidebb ideig az életében: az egyik a havi vérzése, a másik pedig a testsúlya. Különösen aktuális probléma ez a fiatal, serdülő lányoknál, akik a normálisnál is elégedetlenebbek a hirtelen változó testükkel – és ezért egyik fogyókúrából a másikba esnek –, a menstruációval járó bajaikat pedig még szokniuk kell. A két dolgot viszont össze is lehet kötni, és a kellemetlenségekből akár hasznot is húzhatnak ők és az idősebb nők is, az alábbi módszerrel.

Ételek és diéták, amik csökkentik a menstruációs görcseid

A diéta akkor jó, ha nem viszed túlzásba

Brit dietetikusok állítják, hogy ha a menstruációs ciklus négy szakaszához igazítjuk az étrendünket, akkor hatékonyabban fogyhatunk. És ez nem az egyetlen jó hír: a diétát ráadásul úgy is összeállíthatjuk, hogy olyan ételek kerüljenek bele, amelyek egyúttal csökkentik a vérzéssel járó görcsöket is. Mielőtt azonban megnéznénk, hogyan is működik ez, nem árt a fogyózás és a menzesz között lévő fontos kapcsolatra is felhívni a figyelmet: a túlzásba vitt diéta, vagyis a kevés (vagy nem megfelelő összetételű) tápanyagbevitel könnyen okozhatja a menzesz elmaradását. Az orvosok gyakran tapasztalják, hogy a hirtelen étrendváltozás, a gyors súlyvesztés és a soványság a vérzés rendjének felborulását vagy teljes kimaradását okozhatja akár több hónapon keresztül is (aminek számos súlyos következménye lehet a csontritkulástól a hormonzavarokig), ám ha a testsúly helyreáll és az étrend is kiegyensúlyozottá válik, a ciklus is visszatér a normál kerékvágásba. E kis kitérő után lássuk, hogyan is állítható össze egy “ciklusfüggő”, hatékony és görcsoldó fogyókúra!

Négy fázisban fogyhatsz

Először is bontsuk fel négy fázisra a ciklust. Ez így fest:
I. fázis: a ciklus 1–7. napja közötti időszak,
II. fázis: a ciklus 8–15. napja közötti időszak
III. fázis: a ciklus 16–22. napja közötti időszak
IV. fázis: a ciklus 23–29. napja közötti időszak.

Minden időszakban más és más ételtípusokat érdemes enni, és mindegyikben más fogyási ütemre számíthatunk. Az elsőben – amikor megjön a vérzés – nagyobb nyugalom kell a szervezetnek, és a vérrel távozó ásványi anyagokat intenzíven pótolni kell. Ilyenkor a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása ajánlott különösen, amivel 1-2 kilót is leadhatsz.

A második időszakban az ösztrogén szintje megemelkedik: ilyenkor tudsz a legtöbb feleslegtől (akár 2-3 kilótól) megszabadulni, mert eleve kevesebb táplálékot igényel a szervezeted. Saláták, kukoricapelyhek és sovány húsok kerüljenek ilyenkor a tányérodra kicsi adagokban, ami mellé gyümölcslevet igyál.

Ételek és diéták, amik csökkentik a menstruációs görcseid

A harmadik időszak a peteérésé: csökken az ösztrogén szintje és nő progeszteroné a szervezetedben, és ez együtt megnöveli az étvágyad. Ilyenkor könnyen lenullázhatod az eddigi erőfeszítéseidet, ezért arra figyelj, hogy laktató, de nem hizlaló ételekkel csillapítsd az éhséged. Ilyen például a joghurt, a túró, a gyümölcsrizs, vagy a teljes kiőrlésű lisztből sütött pizza zöldséges és sovány sonkás feltéttel. 1-2 kilót fogyhatsz így ezekben a napokban.

Az utolsó szakaszban csökken az ösztrogén és a progeszteron szintje is, ami ingerlékenységet, türelmetlenséget és farkasétvágyat okoz. Az ilyenkor fokozottan jelentkező nassolási vágy “végzetes” lehet a diétádra, úgyhogy ezt próbáld kordában tartani, és lehetőleg egyél az idegeid számára nyugtató, B6-vitaminban gazdag ételeket: rizst, halat, hüvelyeseket, burgonyát és húst – természetesen csak mértékkel. Egy kevés csoki is jót tehet, mert ez megnyugtat, de ügyelj, hogy ne cukorral felturbózott tejcsokit válassz erre a célra. Ezek mellett még ajánlott az aszalt gyümölcs és a zöldsaláta is!

Görcsoldó ételek és vitaminok

A havi vérzés görcseit régi népi megfigyelések szerint különféle ételekkel is lehet enyhíteni. Ha ezeket sikerül a fenti diétába is beillesztened, azzal két legyet ütsz egy csapásra. Nemcsak a néphagyomány, hanem az orvosok is ajánlják a görcsös napokon a fokozott zöldség- és gyümölcsbevitelt, a teljes kiőrlésű magvakat és az omega-3-zsírsavakban gazdag tengeri halféléket. Szintén jótékony hatással van a fájdalmakra, ha kevesebbet sózod az ételeidet, és visszafogod a kávézást is – ezek ugyanis növelik a szervezetedben a feszültséget. Ugyanilyen hatása van a kakaónak, kólának, csokinak és a fekete teának is. A vörös húsok sem tesznek jót ilyenkor, mert ezek arachidonsavat tartalmaznak, és fokozzák a görcsökért felelős prosztagladin hormon termelődését. Ha viszont lenmagot eszel – naponta 1-2 teáskanállal –, az csökkenti ennek a hormonnak a hatásait.
A megfelelő étrend mellett vitaminkúrával is segíthetsz magadon: a szakemberek szerint a következő vitaminfélékkel és ásványi anyagokkal könnyebb átvészelni a menzesz görcsös napjait: B6-vitamin, magnézium, E-vitamin, kalcium és cink.

Olvass cikkeket menstruáció témában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top