Egészség
Szponzorált tartalom

5 extragyors segítség a makacs ajakherpesz ellen

Viszkető, égő, kellemetlen érzés vagy máris fájó hólyagok csúfítják az ajkaid? Van megoldás! Összegyűjtöttük a leghatékonyabb és leggyorsabb praktikákat.

A rossz hír az, hogy az ajakherpeszt teljesen meggyógyítani nem lehet, csak a tüneteket megszüntetni, ugyanis az elsődleges fertőződés után egész életünkre vírushordozók maradunk.

Az ajakherpeszért felelős herpes simplex vírus akár már gyerekkorunkban bekerülhet a szervezetünkbe, de előfordul, hogy akár évtizedeken át sem okoz panaszokat. A herpesz kialakulásában az játszik szerepet, hogy immunrendszerünk valamilyen betegség, gyulladás, stressz miatt legyengült, és ennek következtében a vírus aktiválódik, a herpesz jellegzetes és fájdalmas tüneteit eredményezve.

Mit tehetünk ellene?

1. Hólyagosodás megelőzése

Amikor érezni lehet a fájdalmat, a bizsergést, a helyi duzzanatot, azaz a herpesz közeledtét, minél előbb kezdjünk el vírusellenes aciklovir és gyulladáscsökkentő hidrokortizon hatóanyagú krémet használni (szigorúan a betegtájékoztatónak megfelelően), hogy csökkentsük a herpeszes hólyagok kialakulásának esélyét.

Fotó: iStock

Tipp: Ha a hólyagok megjelentek, ajánlott a vírusölő összetevőket tartalmazó (fertőtlenítő) gélek, krémek és paszták használata, amik viszont az ajakherpesz gyorsabb lefolyását segítik.

2. Vesd be a házi patikát!

Kenj rá mézet, ugyanis baktériumellenes hatása van, ami a gyógyulást segítheti. Sokak számára bevált módszer a tünetek gyors enyhítésére, hogy jégkockát vagy félbevágott fokhagymagerezdet tartanak az érintett helyre. A körömvirág-tartalmú krémek pedig nemcsak a gyulladást csökkentik, hanem hámregenerálóak is.

3. Figyeljünk magunkra!

Ha legyengül az immunrendszerünk, az ajakherpesz is könnyedén megjelenhet. Mindenképp figyeljünk magunkra, főleg most, a téli influenza szezon kellős közepén!

  • igyunk sok folyadékot,
  • együnk sok vírusölő anyagot tartalmazó grépfrútot,
  • és a C- és A-vitaminban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket se felejtsük ki az étrendből.

4. A teafaolaj lesz a legjobb barátunk

Keverjünk össze teafaolajat azonos mennyiségű olívaolajjal, és tegyük a herpeszre naponta kétszer vagy háromszor. A teafaolaj hatékony, természetes fertőtlenítőszer a gombák, vírusok és baktériumok ellen egyaránt.

5. Igazi gyorssegély: ecet

A savas kémhatású ecetben ugyanis a vírusok nem érzik jól magukat. Amint észleljük a herpesz közeledtét jelző bizsergést, mártsunk ecetbe egy vattalabdát, majd helyezzük az ajkunkra. Ezt ismételjük meg naponta többször.

Praktikákból sosem elég: ha már megvan a baj, akkor este kevés mentolos fogkrémhez tegyünk egy-két csepp borsmentaolajat, vagy ecseteljük a hólyagokat többször mentolos alkohollal. Meglepő, de működik!

(Nyitókép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top