Egészség

Így győzheted le a falásrohamokat!

7 tipp, hogy szeresd, amit megeszel, és pár órával később ne törjenek rád ellenállhatatlan evési rohamok.

Mindenki tudja, hogy ha bevág egy gyorséttermi hamburgert, akkor hiába telítődik el, egy-két óra múlva újra úgy érzi, megint jó volna enni valamit. Ezzel szemben, ha hanyagoljuk a túlfinomított ételeket, és igazi, értékes táplálékokat viszünk be a szervezetünkbe, akkor sokkal tovább kapja belőlük az energiát a szervezetünk.

Így győzheted le a falásrohamokat!

A Huffington Postnak most egy ezzel a területtel is foglalkozó orvos gyűjtött össze tippeket, amelyek segítségével megelőzhetjük a rossz táplálkozásból adódó falásrohamokat.

  • Amikor zöldséget készítünk, pirítsuk le őket kevés olajon vagy sütőben, mert így kijön a természetes édességük a profi szakácsok körében Maillard-reakciónak nevezett folyamat következtében.
  • Ha nevelgetünk otthon zöldfűszereket, akkor használjuk őket minél gyakrabban, és dobjunk petrezselymet, kaprot, bazsalikomot, oregánót vagy koriandert a már elkészült ételekre. Így feldobjuk az ízét, és sokkal inkább úgy érezzük, hogy most ettünk egy jót.
  • Érdemes használni izgalmasabb fűszereket is, mint a gyömbér, a fahéj, a szegfűszeg vagy a szerecsendió. Ezek az ízek felcsigázzák az ízlelőbimbókat, és ahogy azt több tanulmány is kimutatta, hamarabb jóllakunk, ha figyelünk arra, amit eszünk, mintha csak behabzsolnánk az egészet.
  • Az ízkavalkád érdekében keverjünk a levesekbe, szószokba egy kis savanykásat, például balzsamecetet, paradicsompürét. Egy kevéske citromlé is csodákat tehet egy egyszerű étellel. Isteni saláta például a szeletelt paradicsom kis sóval, petrezselyemmel, citromlével és kis olívaolajjal.
  • Sokkal ízletesebbek lesznek az ételeink, ha mindig a szezonális zöldségekből, gyümölcsökből főzünk a konzervek vagy a fagyasztott áruk helyett. Télen nyilván nehezebb a helyzet, de olyankor is kísérletezhetünk például a céklával, zellerrel, krumplival, almával, káposztával, retekkel, répával, karalábéval.
  • Nagyon fontos az is, hogy eleget igyunk, különben nem termelődik elég nyál a szájban, így kevésbé tudjuk kiélvezni azt, amit megeszünk.
  • Ugyanígy ronthatja az ízlelésünket, ha nincs elég vitamin és ásványi anyag a szervezetünkben, különösen a cink fontos ebből a szempontból. Ezért együnk néha olajos magokat vagy lencsét, hogy pótoljuk a hiányt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top