Egészség

Műteni kellene az elhízott tiniket?

Utoljára 18 éves korban lehet megállítani az elhízást, állítja egy új kutatás. Az ovisokat is fogyókúrára fognák.

Műteni kellene az elhízott tiniket?A magyar nők 19 százaléka számít elhízottnak, de Amerikában még súlyosabb a helyzet, ott rendszeresen foglalkoznak azzal, hogyan lehetne visszaszorítani az egyre extrémebb súlygyarapodást. Egy idei konferencián annak az előadónak a mondandója verte a legnagyobb hullámokat, aki azt állította, hogy a 18 éves korban végzett fogyasztó műtét megelőzheti a későbbi elhízás következményeit.

Egy idő után visszafordíthatatlan

Egy amerikai kutató évtizedeken át követett felnőtteket, akiknek a testtömegindexük már gyerekkorukban elérte a 40-es értéket, azaz elhízottnak minősültek. (Az ideális testsúly a 20–25 közötti érték, a túlsúlyos 25–30, afölött már elhízásról van szó.) A vizsgálat eredményei szerint a résztvevők 47 éves korára a vesebetegség előfordulása átlagosan hatszorosára nőtt, a cukorbetegség és a magas vérnyomás, valamint az asztma másfélszer lett gyakoribb. A súlyos elhízás a visszeres zavarokat csaknem hétszeres gyakoriságúvá fokozta, és jelentősen romlott ezeknek az egyébként még nem idős embereknek a járóképessége is.

Az előadó szerint a 18. életév az a kritikus időpont, amikor a hízóban lévő fiataloknál beavatkozásra van szükség. Ha máshogy nem megy, akkor műtéttel.

Mégis diétázzon az ovis?


Bár a fogyókúrát egészen kis gyerekeknél általában nem javasolják
, helyette a sportolást ajánlják, most svéd és holland kutatók arra jutottak, hogy igenis van értelme 3–5 év közötti gyerekeket diétára fogni. A hollandok sikeresen fogyasztottak le több tucat óvodást. A svédek azt vizsgálták, hogy tíz év alatt, vagy inkább az alsós gimiseknél hatékonyabb a fogyókúra. Végül azt állapították meg, hogy érdemes fiatalabb korban elkezdeni, mivel így jobb eredményeket lehet elérni.

Sok szülő ugyanakkor tiltakozik mindenféle drasztikus beavatkozás ellen, és természetesen itt nem is az esztétikai “kívánalmak” az elsődlegesek, inkább az egészség lehet az elfogadható szempont.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top