Egészség

Gyomorballon terápia, egy rendhagyó testsúlycsökkentő eljárás (x)

A túlsúly manapság népbetegségnek számít világszerte. A testsúly növekedésével párhuzamosan egyre nehezebbé válik nemcsak a sport szintű, hanem a mindennapi életvitelhez szükséges testmozgás, ez további kilók felszedését okozza, és így egy ördögi kör alakul ki.

Az alábbiakban Dr. Hegede Gábor, az Oktogon Medical Center gasztroenterológus szakorvosának cikkét olvashatják.

Gyomorballon terápia, egy rendhagyó testsúlycsökkentő eljárás (x)

Az elhízás káros egészségügyi következményeit vélhetően mindenki ismeri (magas vérnyomás, cukorbetegség, szív-érrendszeri és mozgásszervi megbetegedések, illetve kevesebben tudják, de a daganatos betegségek gyakorisága is megnő).  Nem utolsósorban az esztétikai szempontokat is figyelembe kell venni (talán először az utóbbinak kéne inspirálnia a túlsúlyos beteget a változtatásra), ám mégis olyan nehéz, sok esetben reménytelennek tűnik a harc a plusz kilók ellen.

Az éhezés, koplalás ugyan rövid távon hatékony lehet, ám valóban csak rövid ideig alkalmazható, egészségtelen is, illetve abbahagyása után szinte törvényszerűen jön az úgynevezett jojóeffektus, vagyis a leadott súlynál több jön vissza. Igazán hatékony, orvosilag igazolt hatású fogyókúrás, receptre írható tablettával nem rendelkezünk. Az interneten, különféle csatornákon beszerezhető „csodaszerek” pedig akár életveszélyesek is lehetnek. 

Gyomorballon terápia, egy rendhagyó testsúlycsökkentő eljárás (x)
30 kg/m2 BMI (testtömeg index) felett beszélünk elhízásról.  Az elhízás bizonyos mértéken túl már nem menedzselhető „önerőből”, vagyis a megfelelő diétás változtatások és a fizikai aktivitás fokozása már nem elegendő, hiszen a plusz kilók miatt erre már nem is képes a beteg. Ilyenkor orvosi segítség szükséges. Erre többféle módszer áll rendelkezésre.

Többféle invazív, sebészeti módszer áll ma már rendelkezésre, előnyük, hogy jelentős testsúlycsökkenés érhető el velük, hátrányuk, hogy műtéti beavatkozásról lévén szó, nagyobb a kockázatuk és az esetleges mellékhatások, szövődmények is súlyosabbak lehetnek, nem utolsósorban pedig meglehetősen drágák is. A túlsúly mértéke a legtöbbször azonban nem is teszi szükségessé a sebészi beavatkozást. Ilyenkor rendelkezésre állnak úgynevezett endoszkópos módszerek, melyek közül messze a legelterjedtebb, legrégebben, már a 80-as évektől kezdve alkalmazott és folyamatos fejlesztés alatt álló eljárás az úgynevezett gyomorballon beültetés, amit 18 éves kor felett lehet alkalmazni.  Ez tulajdonképpen egy gyomorba beültetett labda, vagy „lufi”, ami a gyomrot kitöltve hamis, tehát nem étel által okozott teltségérzetet kelt, emiatt az agyat mintegy becsapva csökken az éhségérzet.

Gyomorballon terápia, egy rendhagyó testsúlycsökkentő eljárás (x)

A beavatkozás ambulánsan elvégezhető, endoszkópos úton történik általában mintegy 20 perc alatt, utána 1-2 órán belül a páciens haza is mehet.  A ballon beültetés intravénás altatásban történik, egy „sima” gyomortükrözésnél alig jelent nagyobb megterhelést, ez hatalmas előny még akár súlyosabb társbetegségek fennállása esetén is. Az úgynevezett „sima” gyomortükrözés természetesen a ballon behelyezése előtt meg is történik, melynek során alaposan átvizsgáljuk a nyelőcsövet, gyomrot és a nyombelet, a ballon behelyezést esetlegesen – legtöbbször csak átmenetileg, pár hétig, vagy 1-2 hónapig – kizáró betegségeket, elváltozásokat kizárandó. Ilyenek pl. fekélyek, súlyos gyulladások, vagy nagyobb méretű rekeszsérv stb. lehetnek. Ha ilyen elváltozást találunk, a ballon sajnos csak egy másik alkalommal, a kizáró ok meggyógyítása után helyezhető be.  Amennyiben nincsen kizáró ok, az endoszkóp kihúzását követően azonnal megtörténik a gyomorballon levezetése még „üres” állapotban, majd endoszkóp ellenőrzése mellett annak feltöltése levegővel, vagy ami még elterjedtebb, színezett folyadékkal. 

Az esetek nagy részében változó mértékben, és előre meg nem jósolható súlyosságban a behelyezés után néhány napig előfordulhatnak múló kellemetlenségek, melyeket a ballon, mint idegentest okoz. Ezen pár nap alatt kell a gyomornak adaptálódnia az új szituációhoz, vagyis a ballon jelenlétéhez. Ilyen kellemetlenség pl. diszkomfort, hasi fájdalom, hányinger, hányás formájában fordul elő legtöbbször és természetesen tablettákkal, kúpokkal, súlyosabb esetben infúziókkal, injekciókkal uralható. A színezett folyadék feltöltés előnye, hogy egy esetleges szivárgás vagy kilyukadás esetén – ami igen ritka – a vizeletet megszínezi, ilyenkor természetesen mielőbbi endoszkópos beavatkozás válik szükségessé, a sérült, vagy leeresztett ballont el kell távolítani. 

A gyomorballon beültetést természetesen egy előzetes részletes orvosi vizsgálatnak kell megelőznie. Ennek során meg győződünk arról, hogy nincs-e olyan belgyógyászati, pszichés, vagy egyéb betegség, kórállapot, ami a ballon behelyezését nem teszi lehetővé.  A beteg elvárásait, a várható eredményeket, a lehetséges komplikációkat, szövődményeket is ekkor kell a pácienssel megbeszélni.

Gyomorballon terápia, egy rendhagyó testsúlycsökkentő eljárás (x)Tudatosítani kell a páciensben, hogy a behelyezendő ballon az egyik leghatékonyabb testsúlycsökkentő eszköz, ám kizárólag önmagában azzal, hogy „ott van a gyomorban”, még nem hatékony, önmagában nem véd az édességek, kalóriadús ételek-italok káros hatásától. Ahhoz ugyanis, hogy megfelelő fogyást lehessen elérni, egyfajta életmódváltás szükséges, tehát diétás változtatásokra van szükség, illetve a fizikai aktivitást is fokozni kell egyénileg a betegre adaptálva. Ebben nagy segítséget tud nyújtani egy jó dietetikus, illetve egy gyógytornász, vagy személyi edző, és nem utolsósorban maga a gyomorballon is. Az esetleges sikertelenség oka csaknem mindig a nem megfelelő együttműködés a páciens részéről. 

Elsősorban azoknak ajánlható ez a fogyókúrás módszer, akik maximum 25-30 kg-ot szeretnének fogyni (természetesen lehetséges és észleltünk is ennél nagyobb mértékű fogyást is), azonban a módszer határai valahol itt vannak meghúzva.

Gyomorballon terápia, egy rendhagyó testsúlycsökkentő eljárás (x)
Ma már elérhető 6 és 12 hónap kihordási idejű, ill. levegővel vagy folyadékkal feltöltött, sőt olyan ballon is, melynek a térfogata növelhető, vagy csökkenthető az időközben megváltozott szituáció stb. miatt.  6, vagy 12 hónap elteltével a ballont a behelyezéshez hasonló módon, altatásban, endoszkóppal távolítjuk el.   Sikeres fogyás és a pozitív életmódbeli változtatások megtartásával a ballon kivételét követően az elért testsúly megőrizhető.

Dr. Hegede Gábor gasztroenterológus, Oktogon Medical Center

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top