Egészség
Szponzorált tartalom

Herpesz-para: így kezeld!

Az ajakherpeszre mindenkinek van legalább egy biztos módszere. Mi azt is elmondjuk, mit nem szabad, ha már megvan a baj!

A herpes simplex vírus okozta megbetegedés az ajkak és az orr nyálkahártyáján apró hólyagok formájában jelenik meg. A hólyagok pár nap elteltével kifakadnak és pörkösödéssel gyógyulnak. Annak ellenére, hogy az ajakherpesz önmagától is elmúlik, vannak apró praktikák, amelyek segítségével megelőzhető és gyorsabban megszüntethető.

Fotó: iStock

Az első és legfontosabb!

Az immunrendszert a különböző multivitaminok és a magas C-vitamin-tartalmú szerek erősítik. Természetes segítséget jelent a méhpempő és a grépfrútmagolaj is, amik hatásosak a vírusok legyőzésében. Sőt, ezeket a már kialakult hólyagokra is kenhetjük, hiszen mindkét szer kitűnő vírusölő tulajdonsággal rendelkezik.

Kerüld nagy ívben!

Szakemberek szerint azok az élelmiszerek, amelyek arginint tartalmaznak, elősegítik az ajakherpesz kialakulását, így a csokoládé, a diófélék, a szójabab fogyasztását érdemes kerülni, amíg ajakherpeszünk van.

Ami viszont biztosan segít!

A fokhagyma magas antioxidáns- és szeléntartalmának köszönhetően az első számú immunerősítő és vírusölő. Egy kanál mézben egy gerezd szétnyomkodott fokhagyma elfogyasztása nemcsak a herpeszvírus ellen, de a téli megbetegedések kivédésében is sokat segít.

Vedd fel a harcot kenőcsökkel is!

Ha a herpesz égető jeleit érezzük magunkon, ajánlatos egyből aciklovir-tartalmú kenőcsöt beszerezni. Ezzel ugyanis csökkenthetjük a herpesz tüneteit, mivel ez a hatóanyag segít megállítani a vírus szaporodását.

Mi válhat még be?

Az érintett területet tartsuk tisztán és krémezzük gyakran, így gyorsíthatjuk a bőr gyógyulását. A viszketést, fájdalmat jeges borogatással enyhíthetjük. Ne piszkáljuk, ne kapargassuk a hólyagokat, ne próbáljuk meg őket kinyomni vagy kiszúrni! Így ugyanis növeljük annak a rizikóját, hogy a herpesz továbbterjed, és más helyeken is megjelenhet.

Ne feledjük!

A herpesz nem gyógyítható, a tünetek viszont kezelhetőek, azaz egy kis odafigyeléssel, védekezéssel uralható a betegség. Mossunk gyakrabban kezet és cseréljük többször a törülközőnket. Az evőeszközünket, poharunkat, fogkefénket, borotvánkat és egyéb, személyes használati tárgyainkat ne osszuk meg másokkal!

Tiltólista

  • Első ijedtségünkben jó ötletnek tűnhet korrektorral álcázni a herpeszt, igaz, lányok? De van egy rossz hírünk: ezzel csak tovább fertőzhetjük a területet, sőt, a sminkeszközökkel az arc más részére is átvihetjük a vírust. Tilos a rúzs és a szájfény is, amíg van ajakherpeszünk.
  • Az ajakápolókat és fogkefét is érdemes lecserélni az ajakherpesz elmúlta után, hogy megelőzzük a visszatérést.
  • Amíg a hólyagok nem múltak el, ne csókolózzunk.
  • Sokaknál a csípős, fűszeres ételek is ronthatnak a herpesz állapotán, úgyhogy ezeket az ételeket is tegyük tiltólistára.

(Nyitó kép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top