Egészség

Hízás a stressztől – Lehet, hogy  ezért nem sikerül lefogynod?

Már minden csodamódszert kipróbáltál, és nincs olyan diéta, amit ne csináltál volna végig, mégsem mozdul a mérleg nyelve? A pluszkilók ragaszkodásának a stressz is lehet az oka.

Van, akinél a stressz fogyást, többeknél pedig súlygyarapodást válthat ki. Ha régóta nem sikerül megszabadulnod a pluszkilóktól, lehet, hogy a stressz az oka.

Hízás a stressztől – Lehet, hogy  ezért nem sikerül lefogynod?

 

Az ősi minta ma is él

A stresszre adott reakciónk ősi genetikus minta alapján kódolt: amikor úgy érezzük, veszély közeleg, az idegrendszerünk és a belső elválasztású mirigyek a stressz kezelésében segítő hormonokat aktiválnak, mint amilyen az adrenalin és a kortizol. Ilyenkor szervezetünk energiát termel, majd ha a vészhelyzet elmúlik, az étvágyunk megnő, ugyanis a stressz alatti energiát pótolnia kell szervezetünknek.

Ez az ősi reakció fizikai stressz esetében tökéletes, mivel szervezetünk a fizikai aktivitás, például egy menekülés során elégeti az energiát, így annak pótlása nem okoz felesleges pluszkilókat. Manapság azonban leginkább a lelki, szellemi stresszhelyzetek a jellemzőek, így az energia pótlására felhívó reakció már a vonalaink rovására mehet, hiszen valljuk be, az irodaszékben, kanapén ülve nehéz energiát égetni. Az ősi reakcióból tehát mindössze az evés marad meg, és mozgás hiányában hamar kihízhatjuk a ruháinkat.

A stresszevés hatása vonalaidra

Ahogy láthattad, a stresszhelyzetek növelik az étvágyat, így többet eszel, nassolsz, és be kell látnod, ilyenkor nem válogatod meg, hogy mit viszel be a szervezetedbe. A kortizol, ami a stresszhelyzetek utáni energiatartalékok feltöltéséért felelős hormon, az anyagcserét is lassítja, így ha a sport és a mozgás nem része az életednek, akkor a pluszkilók hamar megjelennek rajtad. Ráadásul a stressz ki is meríti a szervezetet, így az állandó levertség érzése mellett nagy akaraterőre van szükséged, ha a mozgást be akarod építeni a mindennapjaidba, de nem lehetetlen feladat!

Hízás a stressztől – Lehet, hogy  ezért nem sikerül lefogynod?

 

Így fogyhatsz, ha stresszevő vagy

Ahhoz, hogy megszabadulj a súlyfeleslegedtől, az első és legfontosabb, hogy a kiváltó okot, tehát a stresszt tanuld meg kezelni! Ha a stressz mértékét nem tudod csökkenteni, akkor alkalmazkodj, és kezeld a helyzetet! A különböző stresszkezelési technikák kitartó alkalmazásával nemcsak a feszült helyzetekben fogsz jobban teljesíteni, hanem csökkentheted a stressz szervezetedre gyakorolt negatív hatásait is, többek között a falási rohamokat.

Fontos az is, hogy megválogasd, mit eszel, minden nap szedj B-vitamint és magnéziumot, ezek hozzájárulnak az idegrendszered erősítéséhez, támogatják az anyagcsere működését, valamint megelőzik a túlzott éhségérzet kialakulását. Ügyelj a C-vitamin-bevitelre is, ami többek között abban segít, hogy kevesebbet nassolj, ami nem utolsó szempont a pluszkilók tekintetében. Hormonjaid szabályozásában, egyensúlyában az aminosavak lehetnek a segítségedre, amelyek a stressz okozta érzelmi hullámvölgyek kialakulását akadályozhatják meg, így stabilabb lelkiállapotban kisebb lesz az esélye annak is, hogy az evésben keresd a megoldást.

 

Olvass többet a stresszoldásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top