Egészség
Szponzorált tartalom

Babát vársz? Ezek a legfontosabb oltások!

Melyek a legfontosabb védőoltások a terhesség alatt? Mit vesznek figyelembe az orvosok az oltásoknál, lehet-e az első trimeszterben oltani, és mikre érdemes előre felkészülnöd? Íme, a válaszok!

Ha kismama vagy, fontos, hogy tudd, mely oltásokat érdemes beadatnod a magad és a babád érdekében. Mivel a fejlődésben lévő magzatra a különböző betegségek veszélyesek lehetnek, ezért kulcsfontosságú, hogy megelőzd őket – ha lehetséges, oltásokkal.

Mi alapján kapják meg a kismamák a védőoltásokat?

Az orvosok minden esetben a lehetséges kockázatok és előnyök felmérésével, a baba és az anya egészségét szem előtt tartva választják ki a védőoltásokat. Figyelembe veszik az oltási státuszt, vagyis azt, hogy eddig milyen védőoltásokat kaptál meg, az életkorodat és az egészségügyi állapotodat. Nem mindegy, hogy van-e a szív- és érrendszert, a vérképző szerveket vagy a tüdőt érintő betegséged, és az is lényeges, hogy mennyire erős az immunrendszered. Mérlegelni kell azt is, hogy milyen közegben élsz és dolgozol, mert például egy iskolában, óvodában, vagy egy nagy forgalmú ügyfélszolgálaton nagyobb az esélye a megbetegedéseknek. A mérlegelés során az orvosok azt is számításba veszik, hogy egy esetleges fertőzés nagyobb veszélyt jelentene a babára, mint maga az oltás.

Mivel vannak olyan oltóanyagok, amelyekből hiány is lehet, vagy eleve sokat kell a rendelésre várni, ezért még időben tájékozódj a védőoltásokról, és szerezd be a vakcinákat! De azzal is számolj, hogy bizonyos oltóanyagok csak úgy adnak védettséget, ha többször megismétlik az oltást, és ezek között el kell telnie bizonyos időnek. Légy előrelátó, és készülj fel arra is, hogy ugyan az oltásokat a háziorvosodnál kérheted, az oltóanyagokat rendszerint neked kell beszerezned a patikában. Ez szerencsére nem mindig drága mulatság: az influenza elleni védőoltásért például nem kell fizetned, ugyanis a kismamáknak térítésmentesen jár.

Influenza

Mivel a várandósság idején nagyobb eséllyel betegszünk meg, és az influenzára is fogékonyabbak vagyunk, ezért a legjobb, ha már a megfázásos időszak előtt, még októberben beadatjuk a védőoltást. Ha ez elmaradt, később is pótolhatod: az influenza elleni oltás oltóanyaga nem fertőzőképes vírust tartalmaz, és védettséget nyújt a várandósság ideje alatt. Különösen fontos, hogy beadasd, ha a babádat november vége és március eleje közötti időszakban hozod a világra. Mivel az oltásra termelt anyai ellenanyagok a méhlepényen átjutnak a magzatba, az oltás a babádat is védi körülbelül fél éves koráig.

Hepatitis A és B

Akár itthon, akár olyan távoli országokban is, ahol a higiéniai körülmények nem megfelelőek, fennállhat a Hepatits A és B vírussal fertőzés esélye. A Hepatits B szűrése a várandósság 16. hetében történik, és ha hordozó vagy, beoltanak, ugyanis az esetek túlnyomó többségében a baba is megfertőződik. Az oltást ezenkívül rendszerint akkor javasolják az orvosok, ha a várandósságot megelőző fél évben lehetett olyan partnered, aki megfertőződött a vírussal, vagy szexuális úton terjedő betegség miatt kaptál kezelést. Hepatitis A elleni védőoltást rendszerint akkor adnak be, ha veszélyeztetett területre utazol, vagy az óvodában, iskolában, vagy ahol dolgozol, Hepatits A járvány üti fel a fejét a gyerekek között.

Veszettség

Ha a várandósságod alatt megharap egy kutya, egy macska, vagy bármilyen állat, ahol fennáll a veszettség esélye, fontos, hogy tisztázd, oltották-e az állatot veszettség ellen. Ha nem védett az állat, vagy nem tudod kideríteni, és te sem kaptál az elmúlt 5 évben oltást veszettség ellen, akkor be kell oltatnod magad! A veszettség okozta betegség szinte minden esetben halállal végződik, amely sokkal nagyobb kockázatot jelent, mint a védőoltás beadása.  

Rubeola, kanyaró, bárányhimlő, mumpsz

Az említettek mindegyikére igaz, hogy élő, gyengített kórokozót tartalmaznak és a várandósság alatt nem javasolt a beadásuk. A családtervezés időszakában érdemes végiggondolni, hogy voltál-e rubeolás, kanyarós, bárányhimlős, volt-e mumpszod, illetve megkaptad-e a védőoltást anno. Ha nem, akkor még a várandósság előtt ajánlott felfrissíteni vagy kialakítani a védettséget!

Ha távoli országokba utazol

Alap, hogy a várandósság ideje alatt nem ajánlott olyan országokba utazni, ahol fokozott a fertőzésveszély, és járványokra lehet számítani. Ha azonban nem tudod elkerülni az utazást, azaz elkerülhetetlen a veszélyeztetettség, akkor az orvosok rendszerint a tífusz, a veszettség és az agyhártyagyulladást okozó meningococcus elleni oltásokat javasolják – nemcsak neked, hanem a veled utazóknak is.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top