Egészség

Rövid pénisz a hosszú élet titka

Akar tovább élni? Szabaduljon meg a péniszétől! – körülbelül ezt üzeni egy friss tudományos felfedezés.

A kasztrálás (vagyis a herék, sőt esetenként a nemi szerv eltávolítása) jelentősen meghosszabbíthatja elszenvedőjének élettartamát, akár húsz esztendővel is – állítják dél-koreai kutatók.

Huhh. Ha túl vagyunk a borzongáson, próbáljunk a tudományos folyományokra koncentrálni. A felmérést készítők fél évezred – 1392 és 1910 közötti – feljegyzéseit tanulmányozták: adatokat gyűjtöttek császári udvarban élőkről, nemesekről és eunuchokról (vagyis olyan szolgákról, akiket odaadásuk és biztonságos szolgálatuk érdekében kasztráltak).
Nyolcvanegy eunuch adatait tanulmányozták, és arra jutottak, hogy a kevésbé férfias férfiak 14–19 évvel éltek tovább, mint ép, a beavatkozáson át nem esett társaik.
 Az eunuchok közül három megérte a 100. életévét, ami 130-szorosa a fejlett országokban jelenleg élő évszázados korúak arányának!

Rövid pénisz a hosszú élet titka

A koreai kutatók megjegyzik, hogy az eunuchok hosszabb élete nem magyarázható csupán a császári palota nyújtotta jóléttel, mivel sokan ugyanannyi időt töltöttek annak falain kívül, mint belül. Ráadásul az uralkodók és férfi családtagjaik abnormálisan rövid életűek voltak, általában negyvenes éveik közepén haltak meg. Az Inha és a Koreai Egyetem tudósai szerint kutatási eredményeik azt sugallják: a férfi nemi hormonok rövidítik meg az életet.

A herék hiánya ugyanis sok változást okoz, többek között csökken vagy eltűnik a nemi vágy, de az agresszív késztetések is szinte kivesznek az illetőből – talán ezek a tényezők a garanciái egy hosszú életnek?

Biztos válasz még nincs a kérdésre, bár az a gyanúnk, hogy a férfiak többsége inkább a rövidebb, de intenzív életet választaná, semmint fél-férfiasan éljen akár száz évig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top