Egészség

A fogorvos jött rá, miért nem beszél a hatéves betege

A texasi kisfiúról azt hitték, fejlődési rendellenességei miatt nem tud beszélni, ám kiderült, hogy pusztán egy fogászati probléma áll a háttérben.

Mason Motz egy 6 éves texasi kisfiú. Mason nem az a cserfes típus – sőt, szinte egy épkézláb mondatot sem sikerült kimondania, mióta beszédképes korba lépett. A szülei sokáig azt hitték, a kisfiuk egy genetikai rendellenesség, a Sotos-szindróma (amelynek következményeként később kezd el beszélni a beteg, akinek így nehezen megy a tanulás és a közösségbe való beilleszkedés) miatt teljesen beszédképtelen, ám nemrég kiderült, erről szó sincs.

Masonnak nem csak a beszéd, az alvás, az evés és a szocializáció is nehezen ment, a szülők mindezt pedig a Sotos-szindrómának tudták be. Aztán elvitték a kisfiút egy fogorvoshoz, aki egészen más okot talált a háttérben: kiderült, hogy Masonnak lenőtt a nyelve, és emiatt nem tud se szavakat formálni, de rágni se rendesen. A fogorvos, dr. Amy Luedemann-Lazar azt mondja, nem érti, eddig hogyhogy nem nézett senki a kisfiú nyelve alá.

A felfedezést egy 12 órás műtét követte, a felépülés után pedig csoda történt: Masonnak úgy megeredt a nyelve, hogy le se lehetett állítani. Ráadásul azóta se az alvás, se az evés nem okoz számára problémát, és az iskolai magaviselete is sokat javult.

ladbible

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top