Egészség
Szponzorált tartalom

5 tipp a környezettudatosabb otthonért

Nem is gondolnád, mennyi mindennel spórolhatsz úgy, hogy közben a környezetet is óvod. Tegyél tudatosan a környezettudatosabb otthonért!

1. Tartózkodj az előre csomagolt élelmiszertől!

Vedd figyelembe a csomagolóanyag mennyiségét és minőségét. Ha teheted, friss terméket vásárolj, elvitel esetén ne kérd a műanyag táskát és dobozt. Ezek az apró dolgok rengeteg műanyag pazarlását akadályozzák meg. Igyekezz olyan termékeket vásárolni, amelyek csomagolása újrahasznosított anyagokból áll, és mondj nemet a nejlonszatyrokra. Keresd az újrahasznosított papírzacskókat, vagy otthonról vigyél magaddal egy textilből készült darabot. És ha már szemét: ha szelektíven gyűjtöd, lehetőséget adsz az újrahasznosításra, amivel máris egy lépést tettél a jövőért.

2. Válogasd meg a háztartási gépeidet!

Az elektromos készülékek készenléti állapotban is fogyasztanak áramot. Szerezz be lekapcsolható elosztókat, amelyeket egyszerűen áramtalaníthatsz. Ha nagyobb háztartási gépet vásárolsz, mindenképpen A, A+ vagy A++ energiacímkéjű terméket válassz. Egy A energiaosztályú mosó- vagy mosogatógép nemcsak kevesebb áramot fogyaszt, de a vízfelhasználása is kedvezőbb.

3. Energiatakarékos mosógéphez környezetbarát tisztító- és mosószer jár

Olyan termékeket vásárolj, amelyek biológiailag lebomlóak, foszfátmentesek, és nem állatokon tesztelték őket. A legtermészetesebb mosószer a mosódió, ami 100%-ban vegyszermentes mosást tesz lehetővé.  Antibakteriális, bőr- és környezetbarát, fertőtlenítő hatású, nem fakítja a színeket, nem roncsolja a textíliát, mindemellett olcsóbb, mint a vegyszeres mosás, hiszen 500 g mosódió átlagosan 100-150 adag mosásra elegendő.  Az ecetes meleg víz kiváló ablak- és padlótisztításhoz, míg a szódabikarbóna hatékonyan fertőtleníti a konyhai és fürdőszobai felületeket.

Hazánkban évente csak az alumínium italosdobozokból 50 millió darab landol a szemétben, ami rendkívüli terhelést jelent a környezetre nézve. Alapszabály: gyűjtsd szelektíven a szemetet, a szerves hulladékból pedig készíts komposztot – amennyiben lehetséges.

Fotó: iStock

4. Takarékoskodj az energiával!

Spórolj a vízzel! Ne folyasd feleslegesen a konyhában vagy a fürdőszobában. Amikor nincs rá szükség, zárd el a csapot.

Spórolj az árammal! Üres helyiségekben ne égjen a lámpa, az elosztókat áramtalanítsd, ha nincsenek használatban, a sima izzó helyett pedig használj energiatakarékosat, mert az energiatakarékos izzók, LED-lámpák és fénycsövek azonos fénymennyiség előállítása esetén is kevesebb áramot fogyasztanak, és hosszabb az élettartamuk, mint hagyományos társaiké.

Tudtad? A csöpögő csapok és szivárgó WC-tartályok havonta akár egy kádnyi vizet pazarolhatnak el, miközben a probléma gyakran egy új tömítőgyűrűvel orvosolható lenne. Ugyancsak célszerű az öblítőtartályt egy takarékosabb verzióra váltani, ezáltal a felére csökkenthető a vízfelhasználás.
 
5. Mellőzd a papírt!

Egy kiló papír előállítására 2-3 kilónyi fa, 350-700 liter víz és 8 kilowattóra energia megy el, így neked is tanácsos csínján bánni vele. A papírtörlő helyettesítésére mosható konyharuhát, rongyot használj, csak akkor nyomtass, ha valóban létfontosságú, és akkor is környezetbarát nyomdapapírra, jegyzetelj a lapok mindkét oldalára!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top