Egészség

Lézeres szemműtéte után jobb lett a lövészetben is a női öttusázónk (x)

Réti Kamilla sosem érte be kevéssel: a sportban is az egyik legkeményebbet választotta. Ha pedig a látásáról van szó, neki félmegoldás volt a szemüveg és a kontaktlencse is. A Sasszemklinika lézeres szemműtétének köszönhetően lett még jobb a teljesítménye.

Ha élsportról van szó, hajlamosak vagyunk csupán a nagy világversenyekre és olimpiákra, dobogós helyezésekre figyelni. Pedig ugyanolyan hatalmas munkát tesznek a felkészülésbe azok, akik esetleg még az út elején-közepén tartanak. Köztük is kevesebb figyelem jut a női öttusázóknak, pedig e sportágban is van reménysége az országnak – például Réti Kamilla.

VB-ezüsttel robbantam be a köztudatba…

Ő volt az egyetlen döntőbe jutott magyar női versenyző a lengyelországi Világkupa versenyen, ötödik lett az I. Öttusa Egyetemi Világbajnokságon, párosban bronzérmet szerzett az angliai Európa-bajnokságon, Budapesten pedig világbajnoki ezüstöt nyert Barta Lucával.

Réti Kamilla a budapesti olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokság első napján

„Számítottunk a jó eredményre, de ez minden álmunkat felülmúlja” – nyilatkozta akkor a csapattársa. – „A vívásban húztuk egymást, amikor egyikünknek nem ment, a másikunk szárnyalt, aztán meg fordítva” – tette hozzá Kamilla.

Szóval szép eredmények vannak bőven, ráadásul egy könnyűnek épp nem mondható sportágban. Hiszen itt nem egy-, hanem ötféle mozgásformához kell kiemelkedő szinten érteni. Mondjuk is sorban: úszás, vívás, lövészet, futás és lovaglás. Szinte hihetetlen, hogy egy fiatal lány ennyi energiát mozgasson meg, ennyi hittel, erővel, vagánysággal rendelkezzen! Ő azonban még élvezi is:

„Valóban nehéz sportág, viszont nagyon színes, vagyis nem unalmas. Ha mondjuk, csak úsznom kéne, attól begolyóznék – nevet. Becsületesen hozzáteszi, hogy itt sem arról van szó, hogy valaki mindenben a lehető legjobb (ezt még a világranglista-vezető sem mondhatja el magáról), mindenkinek vannak gyengébb és erősebb számai. – Nekem például az úszás megy kevésbé jól, de ha a többiben erős az ember, az ellensúlyozhatja ezt.”

Réti Kamilla vívó edzésen.

Nem semmi, amit napi szinten le kell tenni ehhez az asztalra: napi három-négyféle sportágból vannak edzések délelőtt és délután is, ami nyilván lemondásokkal jár. „Ehhez az egész sporthoz leginkább mentális erőnlét kell a fizikum mellett. Vagyis fejben nagyon ott kell lenni, hogy bírja az ember. Elhivatottság, elszántság és keménység szükséges. Igen, tévhit az, hogy a női lenne a gyengébbik nem; nagyon is erősek tudunk lenni.”

Sport a munkám. Szeretem, amit csinálok.

Az erő forrása pedig az önbizalom, na, ebben mi, nők már nem mindig állunk túl jól – Kamilla is így van ezzel. „Ebben még fejlődnöm kell, amiben a mai napig sokat segít a családom. Édesapám korábban szintén öttusázott, és anyukám is támogat.” Nemcsak Kamilla, de két nővére is ugyanezen az úton indult el: nyolcéves korukra már mindannyian ott voltak a sportpályán… A különlegesség inkább az, hogy ők maradtak is. Sok tini ugyanis lemorzsolódik, ahogy jönnek be az újabb és újabb versenyszámok… „Hát igen, nincs is olyan sok öttusázó itthon, pláne nő…” – gondolkodik el Kamilla. Őt családján kívül párja is támogatja, mondanunk sem kell, ugyanezt a sportot űzi.


„Az az igazság, hogy nekem mindig van kedvem edzeni. Egyszerűen szeretem, hogy a sport a munkám, és a pályán mindig jó a hangulat!” Az eredményei közül a legfontosabb számára természetesen a hazai világbajnokság, amin idén övék lett az ezüst párban. „Szeretnék egyénileg is kijutni az Európa-bajnokságra vagy akár az olimpiára! És meg sem állnék a dobogóig. Ez nem olyan, mint más sportoknál, hogy csak egy-két esélyes van. Bárki lehet győztes, mindig történnek meglepetések…”

Szemüveg és kontaktlencse viselése gátolt a sportban.

Persze meglepetésből is van jó és rossz fajta. Az például kimondottan a bosszantók közé tartozik, amikor edzés vagy verseny közepén, lovagláskor felcsúszik az ember kontaktlencséje, és hirtelen semmit nem lát a pályán. Kamillával ez is megtörtént, merthogy tizenkét éves kora óta muszáj korrigálni a látását. Ezt először szemüveggel tette, később, gimnazista korától jött a kontaktlencse. De valahogy egyik sem volt jó megoldás. „Nekem pici mandulaszemeim vannak, a szemüveg teljesen »eltüntette« őket, mindig sminkelnem kellett, ha azt akartam, hogy egyáltalán látszódjanak.”

Réti Kamilla 2018-as öttusa lovas versenyen

Nem beszélve arról, hogy ez mindenfajta mozgást megnehezített, úgyhogy Kamilla inkább semmit nem használt az edzésekhez, úgy viszont nem tudott a maximumon teljesíteni. „A lencse egész jó volt pár évig, de aztán egyre jobban idegesített az idegentestérzés, és a fejem is gyakran fájt, a végén már naponta háromszor vettem ki tisztítani…” – meséli. Úszni pedig nem is lehetett vele. Ekkor ugyan csak mínusz 2-es volt a dioptriaszáma, egy sportolónál, pláne a lövészetnél ez is rengeteget számít.

Lézeres szemműtéttel javultak az esélyeim a lövészetben is.

Egy ideje már gondolkodott a lézeres szemműtét lehetőségén, végül az győzte meg, amikor barátja a beavatkozás mellett döntött, és mínusz 5-ös szemét tökéletesre korrigálták. „Beírtam a keresőbe, hogy lézeres szemműtét, és a kiadott lehetőségek közül a Sasszemklinika volt a legszimpatikusabb – meséli. Döntött: vállalja a dolgot. Gyorsan ment minden: a vizsgálat után két nappal már ott ültem a váróban a testvéremmel. Addig nem is izgultam, csak mikor már készítettek elő. Nem mondom, hogy kellemes volt, de mindössze egy kis nyomást éreztem, és bármikor újra belevágnék. Ugyan utána még fél napig »kis vakondnak« éreztem magam, volt egy kis fényérzékenységem, és kellett a műkönny, de mindössze fél óra elteltével egyre tisztább lett a látásom.”

Azóta egy hónap telt el, és Kamilla néha úgy érzi, mintha mindig is „saját szemével” látott volna.

Sasszemkezelés után Réti Kamilla a lövészetben is magabiztosabb lett

„Végre vége a lencsék örökös ki-be rakosgatásának! – lelkendezik. – Örülök nagyon, hogy megszabadultam ettől a tehertől, jobban is lövök azóta, a vívás is könnyebben megy. Valószínűleg ad egyfajta nyugalmat, hogy most már egy kiszámíthatatlan faktorral kevesebb.”

Kamilla következő vágya az, hogy bekerüljön a női öttusakeretbe. „Én mindent megteszek, a látásomon pedig már nem fog múlni!” – teszi hozzá mosolyogva.

Több mint 100 000 kezelés tapasztalatával

Kamilla sok más sportolóhoz – például Storcz Botond, Kiss Norbert, Kovács Antal– hasonlóan a Sasszemklinikát, Magyarország legtapasztaltabb és legnépszerűbb klinikáját választotta, ahol a szakemberek világszínvonalú technológiával és több mint 100 000 kezelés tapasztalatával rendelkeznek. Az itt elérhető új Sasszem FEMTO Smart kétlézeres kezelés jelenleg a világ egyik legmodernebb látásjavító lézerkezelése, amely személyre szabottan tökéletesíti a látást.

 
Nézd meg a sasszemkezelés utáni első pillanatokat

Fájdalommentes, utána a páciens akár 1 nap pihenést követően munkába állhat, dolgozhat vagy épp autót vezethet. Egyszeri befektetés, de tartós eredményt garantál – hosszú távon pedig anyagilag is megtérül.

Ha te is megszabadulnál a szemüvegtől, most 100.000 Ft kedvezménnyel juthatsz a SASSZEM FEMTO SMART kezeléshez a Sasszemklinikán. Jelentkezz a kezelést megelőző  ingyenes alkalmassági vizsgálatra, és kövesd a klinika Facebook-oldalát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top