Egészség
Szponzorált tartalom

Így csökkentsd a magas koleszterinszintet!

Magas a koleszterinszinted, pedig látszólag egészségesen étkezel? Mutatjuk, milyen ételeket kerülj, és melyek azok, amik segítenek kordában tartani a koleszterinszintedet!

Nemcsak az alakunk, hanem a koleszterinszintünk miatt sem mindegy, milyen ételekkel tápláljuk a testünket. Azért, hogy minél tovább megőrizhesd a szíved és az érrendszered egészségét, ezeket az ételeket gyakran tedd az asztalra!

Teljes kiőrlésű ételek

Ha a reggeleidet fehér lisztből készült szendvicsekkel, cukros péksüteményekkel, vagy édes müzliszelettel indítod, itt az ideje újragondolnod a szokásaidat. A szendvicsedhez válassz inkább teljes kiőrlésű zsemlét, sovány húsból készült sonkát, valamint Omega-3 zsírsavban gazdag margarint, vagy akár saját készítésű, fűszeres pestót. A péksüteményekről sem kell lemondanod, keresd a rozs alapú péksüteményeket, azonban arra ügyelj, hogy kerüld a túl sok cukorral készített teljes kiőrlésű pékárut!

Omega-3 és Omega-6 zsírsavban gazdag olajok

A főzéshez, sütéshez használt olajok közül sem mindegy, melyiket választod. Hidegkonyhai ételekhez használj bátran olívaolajat, vagy olyan olajat, ami Omega-3 és Omega-6 zsírsavakban gazdag. Ezek ugyanis rendszeres és mértékletes fogyasztás mellett segítenek csökkenteni az LDL-koleszterin szintjét, azaz a rossz koleszterint, ezáltal hosszú távon kisebb lehet a trombózis és a stroke kockázata is.

Halak

Bár itthon kevés halat eszünk, és leginkább karácsony táján kerül csak az asztalokra, jó, ha év közben is beiktatod őket az étrendedbe. Az olyan hidegvízi halak rendszeres fogyasztása, mint a pisztráng, a hering, a szardínia vagy a lazac sok Omega-3-zsírsavat tartalmaznak, ezzel segítenek megelőzni a magas koleszterinszint okozta szívbetegségeket is.

Sok zöldség, gyümölcs

A zöldségek és a gyümölcsök több szempontból támogatják az egészségünket: egyrészről a bennük található rostok javítják az emésztést, másrészről rengeteg, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak. Emellett a bennük található emészthetetlen rostok megkötik a bélbe ürülő koleszterint, és megakadályozzák, hogy visszakerüljön a véráramba, ahol plakkokat képezhet. A magas koleszterinszint elleni harcban a hüvelyesek és a bogyós gyümölcsök kifejezetten hatékony segítőid lehetnek.

Gyógyteák

A cukrozott üdítők helyett igyál mértékkel valódi gyümölcsleveket és gyógyteákat, de ne feledd, hogy szervezetünk számára a legjobb folyadék az ivóvíz, amelyet például mentával, citromfűvel, citromkarikával is ízesíthetsz. Rendszerint a gyümölcsös ízesítésű ivójoghurtokban is sok a cukor, amely bizonyos ízesített vizekben is előfordul. A gyógyteák közül a fehér tea, a fagyöngy, a pásztortáska, a galagonya és a tyúkhúr az, ami segíti az érfalak rugalmasságának megőrzését, valamint a szívritmus szabályozását is.

Olajos magvak

Az olajos magvak nemcsak az idegrendszeredet, hanem a szíved egészségét is támogatják. Természetesen ne sózott, hanem natúr változatokat ropogtass: a dió és a mandula nemcsak finom, hanem egészséges is. Az adagra azonban figyelj: napi fél marék az ajánlott mennyiség.

Mellőznéd az állati eredetű és mesterséges termékeket, de szeretnéd pótolni az Omega-3 és 6 zsírsavakat? Válaszd az egészséges magvak olajából készült Flora margarint, ami remek kiegészítője lehet a változatos és szívbarát étrendnek. (X)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top