Egészség

Nap: mit tegyél bőrfoltok ellen?

Örülünk a napsütésnek, de sajnos sokszor zavaró pigmentfoltokat hozhat elő. Mit tegyél ellenük?

Az aprócska szeplők már gyerekkorban megjelenhetnek a fehér bőrű, szőke vagy vörös hajú, szeplősödésre hajlamos emberek bőrén. Általában a nap első sugarai csalogatják elő őket csakúgy, mint a később megjelenő májfoltokat, pigmentfoltokat. Sok kismama számára is komoly problémát jelent a babavárás idején az arc foltosodása, az idősebbek pedig az évek múlásával az arcon és a kézen megjelenő májfoltokról panaszkod

Mitől színeződik el a bőr?

Az úgynevezett melanocita-stimuláló hormon az agyalapi mirigy irányítása mellett serkenti a hámréteg alsó sejtsorában található melaninsejtek működését, így ezek több festékanyagot termelnek. Ennek a festékanyagnak az a szerepe, hogy a hámsejteket megvédje a napsugárzás káros hatásaitól: egyfajta védő pigmentréteget hoz létre a sejtmagok fölött.

nak.

A napsugárzás és bizonyos gyógyszerek, szépítőszerek, sőt akár növényi hatóanyagok együttes hatása hormonális változások nélkül is kiválthatja a bőr pigmentálódását. A gyógyszerek közül egyes antibiotikumok, illetve az idegrendszerre ható orvosságok bírnak ilyen hatással – ha tehát gyógyszert szedünk, érdemes alaposan átböngészni a betegtájékoztatót, és ha ilyesmire figyelmeztet, kerülni kell a napot, és fényvédő krémet kell használni.

Óvatosan a parfümmel!

A pattanásos bőrre adott egyes szerek is okozhatnak ilyen tüneteket, de az is előfordulhat, hogy a fényérzékenység nem foltok, hanem bőrpír és hólyagocskák formájában érkezik. Egyes illóolajok, például a citrusfélék olajai is fényérzékennyé teszik a bőrt. A bergamottolaj például a parfümök gyakori alapanyaga, így fordulhat elő, hogy ha beparfümözve megyünk a napra, foltok alakulhatnak ki ott, ahová az illatot fújtuk.

Nap: mit tegyél a zavaró foltok ellen?

Az ebéd is számít!

Egyes élelmiszer-alapanyagoknak is van fényérzékenyítő hatásuk: foltosodást okozhat például a zeller, a paszternák, a kapor, az ánizs, az édeskömény. Ott is jelentkezhetnek a foltok, ahol a növények leve hozzáért a kezünkhöz – például zöldségpucolás közben –, de belsőleg is hatnak. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy finom zellerkrémleves után mindenki májfoltokkal lesz tele, ha a napra megy, ám aki tudja magáról, hogy hajlamos a pigmentfoltképződésre, az jobb, ha nem strandolás előtt ebédel ilyesmit.

A népgyógyászat a citrom és az uborka levét, valamint az írót ajánlja a szeplők és májfoltok halványítására, mivel ezek a házi szerek savasságuknál fogva hámlasztják a bőrt. Ugyanezen az elven működnek, ám a konyhai szereknél sokkal hatásosabbak a gyógyszertárban kapható halványító krémek és a foltok eltüntetésére kidolgozott kozmetikumok. „Ezektől azonban ne várjunk azonnali hatást” – mondja dr. Nagy Zsuzsa, bőrgyógyász-kozmetológus.

Nincs azonnali hatás!

A krémek aktív halványító komponenssel is rendelkeznek ugyan, de a működési elvük elsősorban a bőr hámlasztása, a festékanyag viszont a hám alsó rétegében helyezkedik el. Épp ezért, amíg ez a felszínre nem kerül, addig nem várható számottevő javulás, szánjunk tehát legalább két, de inkább három hónapot a kezelésre. Kismamák számára ráadásul több krém gyártója elővigyázatosságból nem is javasolja ezeknek a szereknek a használatát. Nekik egyébként is célszerű várniuk, amíg a baba megszületik, mert a májfoltok jó része ilyenkor magától is eltűnik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top