Egészség
Szponzorált tartalom

Nem tudsz kikeveredni a megfázásból? A törődés ereje a gyógyulásban (x)

Már egy ideje szeded a gyógyszereket, a házi praktikákat is kipróbáltad, mégis úgy érzed, nagyon nehezen gyógyulsz? Ha betegek vagyunk, a szeretteink közelsége, törődése felgyorsíthatja a felépülésünket.

Ma már bizonyított tény, hogy az érintésnek fontos szerepe van abban, miként érezzük magunkat, és hogyan viszonyulunk a másik emberhez. Sőt, a betegségekből való felépülésünket is nagyban befolyásolhatja az, hogy milyen közegben gyógyulunk.

Amikor a házi praktikák nem segítenek

Biztos te is észrevetted már, hogy amikor megbetegszünk, elesettebbnek érezzük magunkat. Legyen szó influenzáról, vagy akár egy egyszerű megfázásról, nátháról, sokkal sérülékenyebbek, érzékenyebbek vagyunk. Természetesen, ha eldugult az orrunk, fáj a torkunk, a gyógynövények sokat segíthetnek a fizikai tünetek enyhítésében, ami nagyot dobhat a közérzetünkön, de mégsem hatnak olyan erővel, ha nincs körülöttünk olyan személy, akit szeretünk.

Kutatások igazolják, hogy ha egy szerettünk ápol – legyen az egy barát, egy családtag, vagy a párod –, hamarabb felépülhetünk a betegségekből. Az érintés és a törődés ereje olyan energiákat mozgat meg, amit semmi más nem pótol, ráadásul a hormontermelődésünkre is hatással van. Vagyis, ha megfáztál, és anyukád vagy a párod húslevest, vagy gyógyteát főz, akkor a törődés érzése miatt hatékonyabb lehet a hatásuk, mintha magadat ápolnád.

Nem tudsz kikeveredni a megfázásból? A törődés ereje a gyógyulásban (x)

A törődés ereje

Az érintés hatására oxitocin hormon termelődik, amit szeretethormonként is neveznek, ráadásul már egyetlen érintés is serkentheti a termelődését. Az oxitocin hormonnak óriási szerepe van az anya-gyerek kapcsolat, majd később egy párkapcsolat során a bizalom elmélyítésében, a gyógyulás folyamatában pedig azért fontos, mert egy olyan közegben, ahol biztonságban érezzük magunkat, könnyebben gyógyulunk.

Ezenfelül a fizikai érintésnek bizonyítottan fájdalomcsökkentő hatása van – persze, ezt ne úgy képzeld el, hogy amikor fáj a fejed, és valaki megsimogatja, már el is illant a fájdalom. Több kutatást is végeztek a témában, és arra jutottak, hogy azon betegek vérnyomása és pulzusa kiegyensúlyozottabb, akik több ölelést kapnak, ráadásul az érintés az immunrendszerre is serkentőleg hat. Azaz, ha egy szeretted megölel, megérint, az felgyorsíthatja a gyógyulásodat, továbbá csökkenti a stresszt, nyugtató hatása van. Lehet, meglepő, de már egy olyan apró mozdulat is sokat segíthet, ha a rendelőben az orvos a válladra teszi a kezét, de természetesen a leggyógyítóbb az, ha a szeretteid ápolnak.

MAT-HU-VICKS-19-000013

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top