Egészség
Szponzorált tartalom

Mi az egészséges haj titka?

Általában a nők is megbámulják a samponreklámba illő hajkoronákat, és felmerül bennük a kérdés: mi lehet a titka a gyönyörű, dús hajnak?

A tudatos hajápolás ma már nem merül ki csupán a hajbalzsam használatából és pár szem bekapkodott B-vitaminból. Abban azonban egyetértenek a mesterfodrászok és dermatológusok, hogy a szép haj az egészséges fejbőrnél kezdődik. Ennek két alappillére van, a belső táplálás és a külső ápolás. A jó minőségű és szép tincsekhez, loknikhoz, frufruhoz vagy kontyhoz neked is csak pár célorientált módszert kell elsajátítanod.

Az önkártékony életmód (vitamin-, ásványianyag- és nyomelemhiányos táplálkozás, stressz, betegségek) és a kedvezőtlen természeti hatások (időjárási viszontagságok, UV-sugárzás, környezetszennyezés) destruktívan hatnak a hajra. A fejbőrnek és a hajhagymáknak ugyanúgy kialakulhatnak hiánybetegségei, mint a bőrnek, körömnek vagy az egész szervezetnek. Kevesen tudják, hogy nemcsak vitaminok, hanem fehérjék is szükségesek ahhoz, hogy a káros hatásokat ellensúlyozzák.

A minőségi hajkozmetikumok nemcsak mutatósabbá teszik a frizurát, de értékes és komplex hatóanyagaik révén javítják annak állapotát. A keratin az az alapvető összetevő, amely az erős és rugalmas hajszálakért felel. A keratint fehérjedús táplálkozással vagy B6-vitaminnal lehet pótolni. A haj belső szerkezete a kémiai hatásokra és a hőre érzékeny, ezért károsítja például a dauer vagy melír, a hajvasalás vagy az extrém forró hajszárítás.

Ha a hajad egészségügyi állapotára vagy kíváncsi, a megfelelő laboratóriumokban részletes hajszövet-analízist kérhetsz, amely egyértelműen megmutatja, mire van szüksége a fejbőrödnek, a hajhagymáknak és tüszőknek a regenerálódáshoz. Ugyanakkor arra is fényt derít az elemzés, hogy mely méreganyagok halmozódtak fel, amelyek meggátolják a haj vitalitását.

A hajhagymában található sejtek feladata az új hajszálak növesztése, ezért ezeket a sejteket különösen védeni kell. Az ide ható antioxidáns elsősorban az A- és C-vitamin. A hajhagymák hamar begyulladnak, ha szélsőséges időjárási viszonyoknak, betegségnek vagy gyulladásos gócnak vannak kitéve. A H-vitamin az az anyag, amellyel ellensúlyozhatod a hagymák fertőzését vagy oxigénhiányos állapotát. A hajszövet működését omega-3 és 6 telítetlen zsírsavakkal lehet megtámogatni, ezek a kapszulán kívül a tengeri halakban és az olajos magvakban vannak. A manapság divatos diéták, fogyókúrák és koplalások igen hamar vashiányos állapothoz vezetnek, ez pedig hajhulláshoz. Az elveszített vasat pótolni kell, különben foltokban történő hajvesztés lehet a vége. A cink azoknak az enzimeknek a működését segíti, amelyek az új hajsejtek képződéséért felelősek. Nagyanyáink régi jól bevált tanácsa szerint a sörélesztő-kapszula nem csak olcsó, de remek természetes cinkforrás is.

egészséges haj titka

Mint minden mesterséges szerkezeti átalakítás, a túlzásba vitt hajformázás és festés is árt a haj épségének. Különösen a forró eszközökkel végzett beavatkozások roncsolják a frizurát. A haj színének megváltoztatására érdemes ammónia nélküli festéket használni, egészség- és ökotudatosabb a hajhenna. A természetes, bio- és növényi eredetű hajszínezők ugyanolyan hatékonyak esztétikailag, de jóval kedvezőbbek az élettani hatásaik a hajszálakra. Attól függően, hogy milyen típusú a hajad (normál, zsíros, száraz, töredezett, vékony, korpás vagy festett), fodrász szakember tud tanácsot adni a hajápoló jellegével kapcsolatban.

A normál haj textúráját ugyanúgy kell védeni a megfelelően megválasztott samponnal és balzsammal. A töredezett hajvégű és száraz haj intenzív mélyhidratáló termékeket kíván, és már hajpakolást és olajat is igényel. A hajszálak nedvességtartalmát ápolóspray-vel lehet pótolni. A fejbőr masszírozása minden hajmosásnál optimálisan serkenti a vérbőséget, stimulálva ezzel a hajhagymák ideális működését. A zsíros hajat a túlzott faggyúműködés okozza, ennek egyensúlyát gyógynövényes vagy kátrányos samponokkal lehet visszabillenteni.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top