Egészség
Szponzorált tartalom

Mindent a felnőtt kori aknéról

Vannak tévhitek, amelyek az akné kialakulásáért olyan okokat tesznek felelőssé, amelyek valójában nem okoznak problémát.

Sokan azt gondolják, hogy az akné a tinédzserek gyakori panasza, ám igazság szerint bármilyen korban előfordulhat, így érett nőknél is. A felnőttek esetében 80 százalékban hormonális változások – terhesség, menstruáció, hormonális rendellenesség – hatására alakulnak ki az elváltozások. A pattanások megjelenéséhez a faggyú túltermelődése és a nem megfelelő hámlási folyamat vezet. Ha elszaporodnak a baktériumok is, gyulladások alakulnak ki és a bőr pirossá válhat.

Vannak, akik egyértelműen a genetikát jelölik meg az akné kiváltójaként: a felnőttkori aknéban szenvedő szülők gyermekének nagyobb az esélye arra, hogy megtapasztalja a betegséget felnőtt korában. A szakemberek szerint bizonyos szteroidok is elősegíthetik az akné kialakulását. Vannak olyan városi legendák, amelyek a higiénia hiányát jelölik meg az akné kialakulásáért. Ez azonban a szakemberek szerint nem igaz, olyannyira, hogy inkább a túlzott tisztálkodást teszik felelőssé a változásokért. Az étrend kapcsán is vannak pletykák: valószínűleg nem felelős a szegényes étrend az akné kialakulásáért, annak ellenére, hogy sokan ebben a hitben vannak.

Ezeket tartasd be, ha aknés a bőröd:

  • Kerüld a túl forró és túl hideg vizet
  • Ne legyen túl sok a smink és lehetőség szerint a bőrtípusnak megfelelőt válaszd
  • Kozmetikumok tekintetében a zsíros bőrre ajánlottakat használd
  • Ne nyomkodd a pattanásokat, csak rontasz a helyzeten
  • Ne szégyelld szakember segítségét kérni, tedd mihamarabb
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top