Egészség

Műttetnéd a szemed? – ezek a legmodernebb látáskorrekciós műtétek

Lassan már harminc éve végeznek lézeres szemműtéteket világszerte, így bőségesen van tapasztalat arról, hogy ezek a beavatkozások mennyire hatékonyak és biztonságosak. Ezek alapján elmondhatjuk, hogy aggodalomra semmi ok: már a 10 évvel ezelőtti módszerek is tökéletesen megbízhatóak voltak, a legmodernebb eljárásokkal pedig gyakorlatilag 100 százalékos egy ilyen műtét sikere.

Szemüveget legalább 800 éve hordanak az emberek, látásjavító szemműtétekkel pedig már a 19. században is próbálkoztak, amikor rájöttek az orvosok, hogy a látás élessége összefügg a szem elülső, átlátszó részének, a szaruhártyának a domborúságával. Azokat a beavatkozásokat, amiket akkoriban végeztek persze senkinek nem ajánlanánk jó szívvel, de még azokat sem, amikkel az 50-es években a japán Sato doktor, majd 20 évvel később orosz orvosok kísérleteztek, mert ezek a kézzel végzett bemetszések még nagyon sok kockázatot – például fertőzésveszélyt – hordoztak magukban. A nyolcvanas évektől a szike helyét átvette a lézer, és az 1987-ben Drezdában elvégzett első dioptriakorrekciós, azaz lézeres látásjavító beavatkozásokkal elkezdődött a modern szemműtétek korszaka. Napjainkban ezen a területen már ott tart az orvostudomány és a technológia, hogy gyakorlatilag 100 százalékos biztonsággal végrehajthatók a szemen a nagy precizitást igénylő látásjavító lézeres beavatkozások. Ezek többféle van ma is “forgalomban”: a 20 éves PRK-tól a legmodernebb LASIK és LASEK eljárásokig, és azok különféle változatáig. Lássuk, melyik mit is jelent!

Műttetnéd a szemed? - ezek a legmodernebb látáskorrekciós műtétek

A PRK – megbízható műtét, lassabb gyógyulás

Legalább 10 millió lézeres szemműtétet hajtottak már végre azóta, hogy Drezdában az első ilyen beavatkozást elvégezték. Ma alapvetően háromféle eljárás van használatban: ezek közül a legtöbb műtétet a legrégebbi, úgynevezett Photo Refactive Keratectomy (PRK) módszerrel végezték el, amely egy felszíni kezelés, vagyis a beavatkozás szaruhártya felszínén történik a hámréteg eltávolítása után. Ez egy rendkívül biztonságos eljárás, aminek nincsenek késői szövődményei és a műtét utáni fertőzésveszély is minimális, ám a beavatkozás után fél évig UV szűrős napszemüveg viselését írják elő a pácienseknek. A műtéthez szemcseppel érzéstelenítik a szemet, majd ezután 8-10 perc alatt el is készül a műtét maga – de ehhez persze előbb egy jó másfél órás előkészítés szükséges. A kezelés után 2-3 napig lehetnek olyan kisebb kellemetlenséggel járó érzések a műtét helyén, mintha porszem vagy szempilla került volna szembe (ekkor regenerálódik az a hámréted, amit a műtéthez eltávolítottak a szemről), a látás pedig 1-4 hét alatt állt teljesen helyre, és ezt követően még 3-6 hónapig szteroidos szemcsepp használatára, és fél évig kontrollvizsgálatokra lesz szükség.

Kényelem némi kockázattal: a LASIK módszer

A LASIK módszer a páciens szempontjából annyiban különbözik a PRK-től, hogy komfortosabb, és sem a műtét alatt sem utána nem kell különösebb kényelmetlen érzésre, kellemetlenségre számítania a betegnek. A másik nagy előnye, hogy nagyon gyorsan helyreáll a látás, és akár már 1-2 nappal a beavatkozás után munkába állhatunk. A PRK-hoz képest viszont nagyobb a fertőzés veszélye, ezért a komoly szemklinikákon ezt a műtétet nem vállalják, illetve csak ennek egy fejlettebb, más eszközökkel végrehajtott változatát.

Műttetnéd a szemed? - ezek a legmodernebb látáskorrekciós műtétek

Ez ma a legmodernebb: a FEMTO eljárás

A FEMTO eljárást tartják ma a legmodernebb látásjavító műtétnek, amely során – a LASIK kezeléshez hasonlóan – a szaruhártya teljesen érzéketlen felszín alatti rétegeiben végezik el a lézeres korrekciót. Ehhez azonban hozzá kell férni a felszín alatti rétegekhez, amihez egy számítógép vezérelte speciális femtosecundumos lézerkészülékkel egy lebenyt képeznek a szaruhártya anyagából (ezt LASIK kezelés során egy emberkéz vezérelte mechanikus műszerrel, úgynevezett mikrokeratom nevű rezgő késsel végzik el). A modern berendezéssel ezredmilliméteres pontossággal alakítható egy számítógéppel készített terv alapján a lebeny minden páciens esetében teljesen személyre szabottan, így az a műtét után tökéletesen visszailleszkedik és nagyon gyorsan és stabilan rögzül. A FEMTO beavatkozás ezért teljesen fájdalommentes és kizárja a szövődményeknek azokat a lehetőségeit, amik miatt már a LASIK módszer visszaszorulóban van. További előnye, hogy nagy dioptriáknál is jó eredményt garantál a módszer, és a műtét után nagyon hamar gyógyul a páciens.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top