Egészség
Szponzorált tartalom

Meglepő okok a székrekedés mögött

Majdnem minden negyedik embert érinti élete során a székrekedés. Mi állhat a hátterében? Most olyan okokat sorolunk fel, amelyekre eddig talán nem is gondoltál.

A székrekedés, amellett, hogy az életminőséget nagymértékben rontja, szövődményeket is okozhat. Gyakori oka a haspuffadásnak, a teltségérzetnek, a rossz közérzetnek, de szervi eltérések létrejöttében is szerepet játszik.

A székrekedés legismertebb okai között a rostokban szegény táplálkozás, a túl kevés folyadékfogyasztás, a székletvisszatartás és a mozgáshiányos életmód szerepel.  Ilyen esetekben viszonylag könnyedén megvan a megoldás a kezelésére: több rostot kell enni, több folyadékot inni, és többet mozogni.

Székrekedés hátterében

A székrekedés mögött meglepő okok állhatnak (Fotó: Getty)

De nem mindig ilyen egyszerű! Ezek az okok is állhatnak a székrekedés mögött

Gyógyszerek mellékhatásaként

Bizonyos fájdalomcsillapítók, mint az ópioidok vagy a narkotikumok, antidepresszánsok, az alumínium- vagy kalciumtartalmú szerek, epilepszia-gyógyszerek vagy Parkinson-kór-ellenes szerek, esetleg vérnyomáscsökkentők és szívgyógyszerek lelassítják a testi funkciókat, többek között a bélműködést is, így könnyen okozhatnak székrekedést.

Csokoládé

Az arra hajlamosaknál a csokoládé, illetve a csokoládéban lévő kakaó is okozhat székrekedést. Ha kakaó, illetve csokoládés édességek fogyasztása után problémánk támad van a székeléssel, inkább kerüljük azok fogyasztását.

Túl sok tejtermék

Ha valaki sok tejterméket, sajtot fogyaszt, és mellé nem eszik elég rostot, az szintén számíthat székrekedésre. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha megreformáljuk az étkezési szokásainkat, és próbálunk minél több rostot, illetve sok folyadékot fogyasztani.

Pajzsmirigy-alulműködés

Ezen betegség kihat a simaizmok működésére is, ilyen esetben az elfogyasztott étel a lelassult izomműködés miatt nem képes haladni a bélrendszerben.

Irritábilisbél-szindróma (IBS)

Ez a krónikus bélbetegség az emberek 20 százalékát érinti élete során. Az IBS-t gyakran kísérik görcsök, amelyek késleltetik a vastagbél működését, ezért kialakulhat tőle székrekedés. Ha enyhe a bélirritáció, akkor étrend- és életmód-változtatással kezelhető ez az állapot, de közepes vagy súlyos esetben csak gyógyszer segíthet.

A megszokott körülmények változása

Felnőttkorban a székrekedést sokszor a megszokott körülmények megváltozása idézi elő. Tipikus jelenség például az utazás, ami a megszokott életmód és étrend változtatását is jelenti: ilyenkor nincs mód a szokott időben és helyen történő székletürítésre.

Mikor kell kivizsgálni a székrekedést?

Ha a székrekedés a betegnek panaszokat okoz, orvoshoz kell fordulnia.

  • Sürgősen fel kell keresni az orvost, ha a székrekedés új keletű, azaz az addigi normális székelési szokásokban hirtelen, néhány héten belül következik be változás.
  • Akkor is orvoshoz kell fordulni, ha a székrekedés mögött súlyos szervi betegség áll.
  • Erre utalhat a fogyás, a véres széklet, sárgaság, étvágytalanság, émelygés, szüntelen hascsikarás, hasfájás, jelentős haspuffadás.
  • 4-5 napnál régebben tartó székletleállás miatt akkor is orvoshoz kell fordulni, ha semmiféle panaszt nem okoz.

Summa summarum

Bármelyik ok is áll a tünet mögött, jobban tesszük, ha minél hamarabb orvoshoz fordulunk, hiszen könnyedén előfordulhat, hogy gyógyszeres kezelésre lesz szükségünk. Piackutatásból kiderült, hogy a fogyasztók csak a második, de legkésőbb a harmadik napon nyúlnak hashajtó készítményekhez. Ne várjunk napokig, illetve ha egy olyan periódus van az életükben, amikor sűrűn előfordul a székrekedés, a tünetek megszűnéséig kezeljük és kezeltessük magukat.

(Nyitókép: Getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top