Egészség

Öt magyarországi fejlesztés, amely nem jöhetett volna létre uniós tagság nélkül (x)

Az európai uniós tagság 15 évében számos jelentős projekt valósult meg Magyarországon uniós támogatásoknak köszönhetően, mégis sokan vannak, akik nem ismerik a megvalósult fejlesztéseket.

Az Európai Unió olyan szervezeteknek és ritkábban magánembereknek ítél oda támogatást, amelyek projektjeiken keresztül az uniós célok elérését segítik elő. Többek között regionális és városfejlesztés, foglalkoztatás és társadalmi befogadás, mezőgazdaság és vidékfejlesztés, kutatás és innováció, és humanitárius segítségnyújtás területén támogatja projektek és programok megvalósítását.

Magyarországon 2004. május elseje óta számos projektet finanszírozott az Európai Unió részben vagy egészében, ezek közül mutatunk most be ötöt.

A Közép-Magyarországi Onkológiai Centrum fejlesztése közel 5,5 milliárd forintból valósult meg uniós beruházás keretében. Az intézmény három új ellátási egységgel lett gazdagabb: új kúraambuláns épület épült meg, új sebészeti tömb jött létre 6 műtővel és 78 ágyas fekvő részleggel, illetve a képalkotó diagnosztikai eszközpark is megújult. A fejlesztések befejeztével egy olyan centrum jött létre, amely alkalmas a régió onkológiai betegeinek magas színvonalú komplex ellátására.

A MOL Bubi vagyis a budapesti közbringarendszer kialakításához 2011-ben a főváros és a Budapesti Közlekedési Központ 900 millió forint értékű európai uniós támogatási szerződést írt alá, melynek értelmében a költségek 85 százalékát az EU, a többit a fővárosi önkormányzat állja. A MOL mint főtámogató az éves üzemeltetési költség felét állja. A közbringarendszer 2014-ben indult útjára 76 állomással és 1100 kerékpárral, mára a felhasználók számára 143 állomáson 1846 közbringa áll rendelkezésre. A MOL Bubi számos előnye között szerepel, hogy az egyik leginkább környezetbarát közlekedési mód, és hozzájárul az egészséges életmódhoz is. A közösségi bringarendszer emellett sok új kerékpározót von be a közlekedésbe, hiszen olyanok is nyeregbe ülhetnek, akik nem rendelkeznek saját biciklivel.


Sokrétű uniós fejlesztési támogatás révén tudott megvalósulni a Poli-Farbe Vegyipari Kft. logisztikai központjának felépítése is, amely 2010-re készült el. Szintén az Európai Unió támogatásával jöhetett létre a vállalat 2200 négyzetméteres új üzemcsarnoka Bócsán, amelynek segítségével a vállalat a tömegtermékeinek gyártását tette gazdaságosabbá. A területfejlesztési pályázat keretében 50 százalékos támogatást biztosított az Unió. A támogatások közvetve hozzájárultak ahhoz, hogy a Poli-Farbe egy a lakást fűtő falfesték fejlesztésébe kezdjen. A Poli-Farbe az egyedülálló technológiát 2018 decemberében mutatta be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakembereivel közösen. A fűtőfesték csökkenti az otthonok ökológiai lábnyomát, alkalmas a lakások, házak energiatakarékos felmelegítésére.


1,9 milliárd forintos uniós támogatással, összesen több mint 2,2 milliárd forint értékben valósult meg a Tisza-tavi Ökocentrum projekt Poroszlón 2012-ben. A beruházás keretében egy 2600 nm-es látogatóközpont jött létre. A látogatókat színvonalas szolgáltatások várják, többek között egy Magyarország és a térség jellegzetes vízi és vízparti életközösségeit bemutató 750 ezer liter össztérfogatú édesvízi akvárium. Emellett az Ökocentrumban 3D vetítőteremet és egy 100 fő befogadására képes konferencia termet is kialakítottak. A centrumnak köszönhetően nemcsak a természeti értékek védelme erősödik, de a Tisza-tó és környékének turisztikai jelentősége is növekedni fog.


1,1 milliárd forint támogatást kapott 2017-ben a Lyme Diagnostics Kft. által kifejlesztett DualDur eljárás, amely segít gyorsan és egyszerűen kimutatni a kullancs által terjesztett Lyme-kórt. Az eljárás abban forradalmi, hogy magát a baktériumot mutatja ki, és nem a szervezet immunválaszán alapul. Az elnyert összeget a kimutatást segítő eszközök fejlesztésére fordítják. Ennek köszönhetően a közelmúltban felgyorsultak a kutatások, így az új módszer akár már 2020-ban piacra kerülhet.


Ha szeretne többet megtudni uniós fejlesztésű projektekről, látogasson el az europa.eu/investeu weboldalra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top