Egészség

„Csak csók volt, nem volt ujjazás, teherbe eshetek?”

Talán a felnőttek úgy fogalmaznának, hogy a fiatalok nincsenek felkészülve a szexre. Én úgy fogalmaznék, hogy a szülők nem állnak készen arra, hogy nyíltan beszéljenek a szexről, pedig nagy segítség lenn a gyermekeiknek. Sajnos, sok esetben hárítják annak a gondolatát is, hogy a gyerekek korán kezdik a szexuális életet. De attól ez megtörténik. A fiatalokban millió kérdés fogalmazódik meg, amire sajnos sok esetben nem kapnak releváns választ. Pedig valódi, konkrét válaszokra nagy szükség van. Tényleg teljes a káosz.
  •  „A barátommal május 7-én pettingeztem. Csak csók volt, nem volt ujjazás, se behatolás, rajta boxer volt. Teherbe eshetek-e?”
  • „Ha időben kivette, lehetek-e terhes? Nekem ez volt az első, és három nappal utána meg kellett volna jönnie a menstruációmnak, viszont már két napja késik. Nagyon aggódom.”
  • „21 éves leszek és még egyszer sem voltam nőgyógyásznál, mert nem mertem elmenni. Ma viszont együtt voltam a barátommal, de csak annyi történt, hogy benedvesítettem a nyálammal a nemi szervét majd ő végig simította a péniszével a puncimat. Előtte viszont felhelyeztem magamnak egy fogamzás gátló kúpot, amit a nővérem fiókjában találtam, majd a dolog végeztével kétségbeesettségemben felhelyeztem még egy kúpot. Nagyon félek.”
  • „Bár nem szexeltünk a barátommal csak hozzám dörgölte odalent, de nem élvezett oda. Lehetséges a teherbe esés? Másnap tapasztaltam némi alhasi fájdalmat és azóta is kicsit izgulok..”

Jó lenne, ha a fiatalok elég tudatosak lennének és általában minden fiatalnál, fiúnál is és lánynál is lenne óvszer. Ha buliba, fesztiválra mennek, akkor legalább a biztonság kedvéért tegyenek be a hátizsákba néhányat. Az lenne az igazi védelem, ha egy kamasznak ezt nem titokban kellene megtennie, ha van igénye a szexre, hanem tudatosan és felvállalva. Esetleg megbeszélve a szüleivel azt, hogy mire kell vigyázni. A lányoknak az édesanyjuk, a fiúknak az édesapjuk tudna ebben segíteni.

Nyugat-Európában a fiatalok már nagyon tudatosak. „Kint éltem Angliában évekig. Ott az a szokás, hogy mielőtt a párok leveszik az óvszert a kapcsolatban, mindkét fél elmegy egy anonim HIV szűrésre és orvoshoz is, hogy megvizsgálja, semmilyen nemi betegsége nincs. Csakis, amikor mindketten megmutatták a másiknak a negatív leleteket, akkor szeretkeznek óvszer nélkül. Így mindkét fél biztonságban érzi magát, nem kell kínos kérdéseket feltenni, hiszen az előzetes vizsgálatokról is közösen döntenek“- meséli Lujza, aki 31 éves Angliában élő gyógytornász. A tisztasági papírról az NLCafén is olvashattatok korábban.

Képünk illusztráció

Védekezés helyett anális szex?

  • „Análisan szeretkezünk a párommal, így biztosan nem leszek terhes!”
  • „17 éves vagyok és a párommal análisan élünk szexuális életet. Kicsit fáj, és nem is olyan jó, de így legalább nem leszek terhes. Kérem, írja meg nekem, hogy biztosan elkerülhetjük-e így a bajt?”

Ha egy nőnek komoly kapcsolata van, és rendszeres szexuális élete, akkor érdemes fogamzásgátló tablettát felíratni. Persze egy 13-14 éves lánynak ezt nem tanácsolnám, de ha mégis szükséges, akkor konzultálni kell egy nőgyógyásszal, semmiképpen nem képezheti megoldást az anális szex. A fiatalok ezt a módját a szexnek azért használják előszeretettel, mert megőrizhetik a szüzességüket, nem esnek teherbe, és még vagánynak is hiszik magukat, hiszen olyat tesznek, amit a pornóban láttak. Óva intenék minden lányt és nőt attól, hogy a rendszeres szexuális életét análisan élje. Esetleg csak néha, “ünnepnapokon” érdemes színesíteni a szexuális életet ezzel a műfajjal, egyébként a záróizom károsodásához vezethet.

  • „Fogamzásgátlót írt fel az orvosom, de nullára csökkent a libidóm!”

A fogamzásgátló tablettát viszont a nőgyógyásznak kell felírnia. Bízom benne, hogy manapság már minden orvos elvégzi a Leiden mutáció vizsgálatát – ami egy vérvétel – mielőtt fogamzásgátló gyógyszert ír fel egy fiatalnak. Ez a trombózisra való hajlamot vizsgálja, ugyanis a fogamzásgátló gyógyszerek növelik a trombózis kockázatát. Azok a nők, akiknek fokozott hajlamuk van a trombózisra, nem szedhetnek fogamzásgátló tablettát. Nekik más védekezési módot kell választaniuk. Az orvos segítségével érdemes kiválasztani a legmegfelelőbb gyógyszert. Nem minden esetben sikerül első alkalommal eltalálni a legideálisabb megoldást.

  • „Két hónapja szedek egy fogamzásgátló tablettát, azóta nem ismerek magamra. Míg előtte nagyon nagy volt a szexuális étvágyam, ez most nullára csökkent. Gondolni sem tudok a szexre, ezért a párom nagyon csalódott. Bűntudatom van, hibáztatom magam, hogy csalódást kell okoznom. Mi lesz így a kapcsolatommal? El fog hagyni a párom. Nem értem az egészet. Létezik, hogy a gyógyszer miatt van?” – írja egy levélíró.

Ha libidó csökkenést tapasztal a nő, akkor érdemes visszamenni az orvoshoz, és elmondani neki, hogy a szexuális vágy lecsökkent. Ugye akkor hiába szedjük a fogamzásgátlót, ha közben nincs kedvünk szeretkezni?

  • „Dupla óvszert húzunk fel a párommal, csak hogy biztonságos legyen a szex!”

Képünk illusztráció

Gumióvszer, csak ne szakadjon el

Az óvszer egy valóban jó megoldás lehet a fogamzásgátlásra. Nem kell szedni, nincs hormontartalma, bárhol kapható, és kis helyen elfér. Csak akkor véd, ha nem szakad el, vagy nem csúszik le, tehát ha a spermium nem kerül a hüvelybe. A lényege, hogy a spermium az óvszerbe kerül, nem közvetlenül a hüvelybe, ezáltal nem jut el a petesejthez. De ha szex közben elszakad, akkor a megtermékenyülés veszélye fenn áll. Persze kétségbe is esnek a fiatalok, elképesztő leveleket tudnak írni ilyenkor. Nyilall a hasuk, hányingerük van, szédülnek és dobog a szívük, ezt mind-mind a terhesség tünetének érzik és megrémülnek. Ennek a félelemnek és szorongásnak van egy maradandó hatása, ami a későbbiekben is megjelenhet az együttlétek során. Egy idő után minden szexuális aktus során szoronganak a teherbeeséstől, ami meghiúsítja azt, hogy egy nő elengedetten, szenvedélyesen szeretkezzen, hiszen egyfolytában attól retteg, hogy mikor esik teherbe.

Az óvszer a nemi betegségek egy részétől is megvéd, de tévedés azt hinni, hogy mindentől! Általánosságban elmondható, hogy a szexuális úton terjedő betegségektől megvéd az óvszer, de nem minden esetben. A nemi betegségek többsége vér útján terjed, tehát ha van hámsérülés, akkor könnyen megszerezhetjük a kórokozót. Éppen ezért van jelentősége a tartós szexuális kapcsolatoknak, mert ott nincs gyakori partnerváltás, így a rizikó is kisebb. Az óvszer használata mellett, a herezacskóról és a hüvely környékéről, a szeméremdombról is megszerezhető pl. a HPV vírus, vagy a herpesz vírus, de akár más nemi betegségek is.

Minden olyan helyzetben, amikor bizonytalanok vagyunk abban, hogy került-e a hüvelybe ondó, érdemes egy esemény utáni tablettát bevenni.

Az esemény utáni tablettát, csakis orvos írhatja fel. A nagy hormontartalma miatt egy óriási löket a szervezetnek. Ma már kapható olyan változata is, amit 5 napon belül kell bevenni, de van olyan is, amit 72 órán belül. Ezzel ne várjunk az utolsó órákig! Az igazán jó az lenne, ha mindig lenne készenlétben egy esemény utáni tabletta, tudatosan, előre számítva a balesetekre. Azért, hogy ne akkor kelljen elkeseredetten szaladgálni, például hétvégén. Fontos, hogy az esemény utáni tabletta csakis a végső megoldás legyen, mert megviseli a női szervezetet, a hormontartalma miatt összezavarodik a ciklus, és idő kell, amíg a vérzés ismét rendszeres és kiszámítható lesz. Óva intek minden lányt és nőt, hogy ez legyen a védekezés mikéntje állandó jelleggel. Nagyon dühítő, amikor hétvégén rohanva nőgyógyászt kell keríteni, aki csak a kórházi ügyeletes orvos személye lehet, és aki biztosan morogva fogja felírni azt. Jobb, ha ezt előre íratjuk fel. Ha bárki bizonytalan abba, hogy teherbe esett-e, akkor 1000 forint alatt kapható már a patikákban terhességi teszt, ami már a szeretkezés után néhány nappal biztos eredményt mutat.

Képünk illusztráció

Orális szextől is lehetsz beteg!

Egy óriási tévhit, hogy az orális szex biztonságos. Bár megfoganni nem tudunk az orális szextől, de a nemi betegségeket el lehet kapni! A HIV vírus esetén a fertőzött egyén nyála csak csekély számú vírust tartalmaz, tehát ennek kockázata csekély lenne, de ha férfi a fertőzött, akkor az elő váladék, és az ondó már igen nagy mennyiségben tartalmazza a vírust, tehát ily módon átadhatja a partnerének. A lenyelt ondó ismét kicsi kockázatot jelent, mert a gyomornedv azonnal elpusztítja. De, ha a szájban, nyelőcsőben, garatban az orális szexet adó félnek van valamilyen hámsérülése, akkor viszonyt a sérüléseken keresztül a kórokozó bejut a szervezetbe.

Ebből következik egy fontos szabály: nem szabad a szájba venni és lenyelni olyan ember ondóját, akinek nem biztos a HIV státusza, tehát nem tudja bizonyítani, hogy HIV negatív, valamint nincs herpesz és hepatitisz C vírus a szervezetében! Amíg ez nem tisztázott, addig csakis óvszerrel szabad szexuális életet élni orálisan is!

Én azt javaslom, inkább legyünk egészségtudatosak, mint hogy utána egy nem kívánt terhesség, vagy szexuális betegség megkeserítse az életünket. Nemcsak testileg károsodhatunk, hanem pszichésen is, hiszen minden betegségnek van pszichés következménye is! Figyeljünk magunkra, kortól függetlenül, hiszen nem mindegy, milyen minőségben éljük az életünket és szexuális életünket egyaránt!

A cikk szerzője Bibók Bea pszichológus, szexuálpszichológus, pár- és szexuálterapeuta. A Babes – Bolyai Tudományegyetem pszichológia szakán végzett, mint pszichológus. A Magyar Családterápiás Egyesület család- és párterápiás képzését követően a Semmelweis Orvostudományi Tudományegyetem posztgraduális képzésén tanult szexuálterápiát. Tagja a Magyar Családterápiás Egyesületnek és a Szexológiai Tudományos társaságnak, valamint a Magyar Szimbólumterápiás Egyesületnek.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top