Egészség
Szponzorált tartalom

Ezek a nemzetek csak hallomásból ismerik a szívproblémákat

Mi a titkai azoknak a népcsoportoknak, akik leginkább csak messziről ismerik a szív-és érrendszeri betegségeket? Így élnek a spanyolok, az olaszok a svédek és az izlandiak!

Azon országok lakosai, akiknél a legkisebb arányban fordulnak elő szívproblémák, rengeteg Omega-3 zsírsavban és antioxidánsban gazdag ételt fogyasztanak. Magyarország e téren idén a 48. helyen áll, így bőven van mit tanulnunk a dobogósoktól!

Spanyolország és Olaszország

2019-ben is mediterrán nép végzett a dobogó csúcsán, azonban most a tavalyi győztes, az olaszok helyett a spanyolok nyertek. Mindkét ország lakosainak egészségéhez sokat hozzátesz a mediterrán étrend és az, hogy mértékkel, de rendszeresen fogyasztanak egy kevés vörösbort. Az antioxidánsban gazdag, jó minőségű vörösborok mellett sok friss zöldséget, paradicsomot, Omega-3 zsírsavban gazdag tengeri herkentyűt, halat, valamint olívaolajat fogyasztanak, amik segítenek formában – átjárhatóan – tartani a vérereket és a szívet, például a koleszterinszint csökkentése révén. Egy washingtoni kutatás szerint a spanyolok átlagos élettartama nő, és 2040-re elérheti a 86 évet is.

Izland

Az olaszok után a harmadik helyen – nem meglepő módon – az izlandiak állnak. Az étrendjük elmaradhatatlan része a hal, amiből nem szűkölködnek: velünk, magyarokkal ellentétben rengeteg friss halat esznek. Jellemzően lazac és hering kerül az asztalokra, amik a szívre és az érrendszerre jótékony hatású Omega-3 zsírsavakban gazdagok. Az egyik kedvenc csemegéjük a szárított hal, ami nemzeti ételnek számít. Emellett nem viszik túlzásba a szénhidrátok fogyasztását, és ha gabonaféléket esznek, a teljes kiőrlésűeket részesítik előnyben. A magvas pékáruk és a rozskenyerek, vagyis a magas rosttartalmú gabonafélék jót tesznek az emésztésnek, így az izlandiak körében az emésztési problémák sem jellemzőek.

Hal és Omega-3 minden mennyiségben!

Japán és Svédország

A japánok és a svédek szintén benne vannak a top hatban, ami nem meglepő, hiszen egyik nemzet konyhájáról sem a zsírban tocsogó ételek jutnak az eszünkbe. A dobogósokhoz hasonlóan ebben a két országban is sok halat és tenger gyümölcseit fogyasztanak, friss fűszerekkel ízesítik az ételeiket, ezek némelyike immunerősítő hatásánál fogva a betegségeket is segíthet megelőzni. Mindkét ország lakosainak az elhízás és a magas koleszterinszint, valamint az ezzel együtt járó érszűkület és érelmeszesedés távoli problémának tűnik csupán. A svédek világhírű, minőségi tejtermékeiknek is köszönhetik, hogy az egészségi állapotuk alapján a világ élvonalába tartoznak. Az egyik leghíresebb, a leginkább a natúr joghurthoz hasonlítható filmjölk az emésztést, valamint a bélflórát támogató hasznos baktériumokat bőven tartalmaz.

Mellőznéd az állati eredetű és mesterséges termékeket, de szeretnéd pótolni az Omega-3 és 6 zsírsavakat? Válaszd az egészséges magvak olajából készült Flora margarint, ami remek kiegészítője lehet a változatos és szívbarát étrendnek. (X)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top