Egészség
Szponzorált tartalom

Ezért ne menj a telefonoddal aludni

Az okostelefon az élet számos területén óriási segítséget nyújt, de lefekvés előtt nem tanácsos a készüléket nyomkodni.

Valószínűleg sokan vannak, akik lefekvés előtt még ránéznek közösségi oldaluk valamelyikére. Ha közéjük tartozol, érdemes átgondolnod ezt a gyakorlatot, ugyanis akár komoly egészségügyi következményei is lehetnek az ágyban történő telefonnyomkodásnak.

Mi okozza a problémát?

A legtöbb mai telefon LED kijelzőket használ, az általuk kibocsátott fény pedig – egy nemrég megjelent kutatás eredményei szerint – kedvezőtlen hatással lehet az alvás minőségére.

Norvég kutatók közel tízezer, 16–19 év közötti tini alvásmintáját vizsgálták meg, amelyet összevetettek digitáliseszköz-felhasználási szokásaikkal, majd elemezték az összegyűlt adatokat. A vizsgálati eredmények alapján megállapították, minél többet nyomkodja valaki a telefonját, annál nagyobb a kockázata az álmatlanságnak, illetve az alvás nem megfelelő minőségével kapcsolatos tünetek megjelenésének.

alvas, mobilEbben valószínűleg jelentős szerepet játszik az, hogy a telefonok képernyője által kibocsátott fény befolyásolja az agy által termelt, elalvást segítő melatonin nevű hormon mennyiségét. A melatonin befolyásolja, hogy mikor álmosodunk el. Emellett akár még egy egyszerűbb játék kihívásai is felpörgethetik a pulzusunkat és „éber” állapotba kapcsolhatják az agyunkat, ami tovább nehezíti az elalvást és a minőségi pihenést.

De nemcsak maga a mobiltelefon fénye, hanem az általa kibocsátott elektromágneses sugárzás sincs jó hatással az emberi szervezetre. Ezért nagyon rossz ötlet a fej mellett tartott, bekapcsolt telefon is, hiszen rontja az alvás minőségét és zavart okoz az alvási ciklusokban.

A szakemberek azt javasolják, ne a telefonunkkal, inkább egy könyvvel vonuljunk az ágyba.

Mindezek ellenére az emberek nagy része mégis úgy dönt, hogy a mobiltelefonjával alszik, nehogy elérhetetlen legyen az éjszaka, ha valami fontos dolog történne. Egy nemrég készült felmérés szerint a 18 és 44 év közötti férfiak és nők háromnegyede közvetlenül a telefonja mellett alszik. Ez a szám a középkorúak körében enyhén csökken, de a kutatási eredmények azt támasztják alá, hogy csak 65 éves korunk után leszünk képesek a telefonunkat egy másik szobában hagyni éjszakára.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top