Egészség
Szponzorált tartalom

Térdízületi porckopásod van? Ezért nem mindegy mit eszel, és mit teszel!

Térdízületi porckopás alakult ki a lábadban, térdedben? Elmondjuk, mely ételek hasznosak, és miket kerülj annak érdekében, hogy könnyebbé tehesd a mindennapjaidat.

Az egészséges étkezés több szempontból is fontos, és az ízületi kopás esetén is van jelentősége: amennyiben a térded, lábad ízületeivel van probléma, minden plusz kiló további terhet ró rájuk. Amellett, hogy egészségesen étkezel, jó, ha tudod, hogy bizonyos ételek kifejezetten előnyösek lehetnek az ízületeid szempontjából.

Mit egyél és mit ne, ha térdízületi porckopásod van?

Ha térdízületi porckopásod van, a legtöbb olyan étel, ami segít csökkenteni a plusz kilók mértékét, illetve kordában tartani a mérleg nyelvét, jó döntés lehet, mivel az artrózis egyik legnagyobb rizikótényezője a túlsúly. Főként a nyers, és az alig párolt zöldségeket részesítsd előnyben, fogyassz szezonális gyümölcsöket, valamint hívd segítségül a fűszereket is. A kurkuma például jó szolgálatot tehet, de jó, ha halolajat is tartasz a konyhádban.

Részesítsd előnyben a magas antioxidáns tartalmú ételeket, mint amilyen a gránátalma és a narancs, egyél sok halat, olívabogyót, és a főzéshez használj olívaolajat. A pékáruk közül a teljes kiőrlésűeket válaszd, ropogtatni valóként pedig egy-egy marék diót, kesudiót egyél – természetesen, só nélkül. Emellett jó, ha csökkented a húsfogyasztást, különösen a zsíros vörös húsokat kerüld, helyettük válaszd a szárnyasokat, halakat és a tenger gyümölcseit. A zsíros tejtermékek, sajtok, a tejszín, a leveles tészták, de a kókuszolaj mértékét is jobb, ha mérsékled.

Térdízületi porckopásod van? Ezért nem mindegy mit eszel, és mit teszel!

Kerüld a cukrot és a cukros ételeket, valamint figyelj oda az olyan rejtett cukrokra is, amit például a gyümölcsjoghurtokban, az ivólevekben, vagy akár húskészítményekben találsz. A legjobb, ha mindig megnézed a termékek címkéjét, mielőtt a kosaradba dobod az árut. A fehér lisztből készült tésztákat, pékárukat, és minden finomított szénhidrátot tartalmazó ételeket is jobb, ha a boltok polcain hagyod.

Mit tehetsz még?

Fontos, hogy a mozgásról se felejtkezz meg, de olyan sportot válassz, ami nem terheli meg az ízületeidet, mint amilyen például az úszás. De a jóga, a stretching és a callanetics is jó megoldás lehet, sőt, már a rövid, de rendszeres séta is sokat jelenthet.

Arra azonban vigyázz, hogy térdízületi porckopás esetén az emelkedőn felfelé ívelő utakat kerüld el, és figyelj oda, hogy lehetőleg ne betonon gyalogolj, ugyanis a túl kemény talaj sem tesz jót a kopásnak. Emellett a cipőválasztásra is ügyelj: jól párnázott, kényelmes cipőt válassz, és ha kell, konzultálj szakemberrel, aki segíthet megtalálni a megfelelő típust.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top