Egészség
Szponzorált tartalom

5 természetes gyógymód orrdugulásra, náthára

Mellőznéd a kemikáliákat, de az orrdugulást is szeretnéd megszüntetni? Ezek a természetes gyógymódok segítenek, hogy újra fellélegezhess!

Az orrüregünk számos ok miatt elzáródhat: allergia, vírus, baktérium, megfázás, sőt akár rossz fog is okozhat orrdugulást. Érthető, ha emiatt nem akarsz azonnal orvoshoz rohanni, de nem mindegy, hogy otthon mivel gyógyítod magad.

Tengervíz

A sós tengervíz az egyik leghatékonyabb és legkíméletesebb módszer az orrdugulás megszüntetésére, amely azonnali eredményt hoz – vagyis újra kapsz majd levegőt. Persze, mivel nem élünk az Adria partján, tengervizet leginkább a nyaralásainkon látunk, de tengervizet tartalmazó orrspray bármelyik patikában beszerezhető. Az otthoni maszatolást, boszorkánykonyhát inkább hanyagold, mert ha nem megfelelő a só minősége, és nem jó arányban kevered vízzel, teljesen hatástalan lesz a keveréked, vagy sérülést okozhat az orr nyálkahártyáján.

Gyömbér

Az egyik legerősebb vírusölő fűszer a gyömbér. A keleti konyha egyik alapvető fűszere nemcsak süteményekhez és húsokhoz kiváló, hanem a megfázásos időszakban természetes fertőtlenítőként is működik. Az viszont tény, ahhoz, hogy hasson, nyersen, apróra vágva érdemes fogyasztanod, az íze pedig rendkívül markáns. Ha ezen sikerül túllépned, naponta kétszer egyél meg egy kávéskanálnyi gyömbért, amit mézzel keverj el. Ugyan nem szünteti meg azonnal az orrdugulást, de jobb lehet tőle a közérzeted, és erősebb az immunrendszered.

Almaecet

Ezt a módszert akkor próbáld ki, ha nincs tengeri sós oldat a közeledben, ugyanis nem ez lesz a legfinomabb koktél, amit valaha ittál. Az  almaecet szúrós illatához magasabb ingerküszöb szükségeltetik, de természetesen nem magában kell felhajtanod: 2 dl vízhez adj 2 evőkanál almaecetet és 1 evőkanál mézet, majd jól keverd el. A méz egy kicsit segít enyhíteni az ecet markáns ízét, az almaecet segít feloldani a lerakódott nyákot, és ha a keveréket naponta háromszor fogyasztod 5 napon keresztül, jó eséllyel jobban szelel majd az orrod.

Torma

A legtöbben csak húsvét alkalmával eszünk tormát, pedig a megfázásos, allergiás időszakban is segíthet. Azt hozzá kell tennünk, hogy ha nem szereted vagy nem bírod az erős, csípős ízeket, akkor nem ez lesz a kedvenc gyógymódod, de ha nincs más kéznél, ezt is kipróbálhatod. Fontos, hogy ne előre elkészített, üveges, tubusos tormát használj, mert nem fog megkönnyebbülést hozni. Reszelj le egy kávéskanálnyi tormát, majd a könnyeidet letörölve kanalazd be, és forgasd addig a szádban, amíg van ereje. Nem kell lenyelned, főleg, ha hajlamos vagy gyomorégésre.

Vöröshagyma, fokhagyma

Mindegyikünk környezetében van legalább egy olyan ember, aki szó szerint harapja a vöröshagymát, a fokhagymát pedig csemegeként ropogtatja. Megértjük, ha nem jött meg a kedved ezekhez a „nassokhoz”, de tudd, hogy nátha és orrdugulás esetén a hagyma hatékony lehet – ha képes vagy legyőzni a viszolygást, és lenyelni. Persze, ha ezt a gyógymódot választod, a környezeted toleranciájára is szükséged lesz.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top