Egészség

Megható: így tisztelegtek az orvosok a szerveit felajánló kisfiú előtt

Sok gyerek álmodik arról, hogy szuperhőssé váljon és másokon segítsen. A Kína déli részén található Guangdong tartományban élő tizenegy éves Liang Yaoyi végül maga is hőssé vált.

Kilencéves kora óta harcolt az agydaganattal, a kezelések és műtétek ellenére végül meghalt.
Élete végén arra kérte édesanyját, hogy a szerveit adják más gyermekeknek, hogy ők így meggyógyulhassanak. Valószínűleg az iskolájában hallott arról, hogy mi is az a szervdonáció – egy olyan történetből, amely arról szólt, hogyan mentheti meg a csontvelő-átültetés a leukémiás betegeket.

Liang június hatodikán halt meg, az orvosai pedig sikeresen ültették át máját és veséit más páciensekbe. A fiút műtő orvosi csapatot mélyen meghatotta Liang bátorsága és önzetlensége, valaki lefotózta, ahogy mindannyian háromszor meghajolnak Liang teste előtt, így fejezve ki a tiszteletüket. Liang hősként halt meg, és eladományozott szervei révén tovább él másokban.

Megható: így tisztelegtek az orvosok a szerveit felajánló kisfiú előtt

A tudósok hihetetlen eredményeket érnek el a mesterséges szervek létrehozása terén, ezek az eredmények azonban ma még nem kecsegtetnek azzal, hogy teljesen helyettesítsék az emberi szerveket, vért és csontvelőt.

Milyen nagy az igény az egyes szervek esetében a transzplantációra?

Vér: az USA-ban minden második másodpercben szüksége van valakinek vérre. Ahhoz, hogy ez a mennyiség rendelkezésre álljon, napi 41 ezer véradás kell.
Csontvelő: az USA-ban naponta 49 csontvelő-átültetést végeznek el, és még ez sem elegendő ahhoz, hogy minden beteget időben kezeljenek. Óránként hat ember hal meg leukémiában, és minden negyedik percben diagnosztizálnak új beteget.
Szervek: az USA-ban jelenleg több mint 100 ezren várnak szervekre. 18 ember hal meg naponta úgy, hogy régóta várt az életmentő telefonhívásra, amely végül sosem érkezik meg. A szervekre várók listájára 10 percenként kerül fel egy újabb beteg neve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top