Egészség
Szponzorált tartalom

Eldugult az orrod, alig kapsz levegőt? Ezért vigyázz, hogy milyen orrspray-t használsz!

Ha eldugult az orrod, az orrspray szinte azonnal megkönnyebbülést hoz, de nem mindegy, milyen összetevőket tartalmaz, ugyanis könnyen függőséget okozhat. Ezekre figyelj, amikor orrspray-t választasz.

Orrdugulás esetén az orrspray-k használata sokunk számára magától értetődő lehet, de ha nem fordítasz kellő gondot arra, hogy milyen spray-t használsz, függőség is kialakulhat. Így szüntetheted meg az orrdugulást anélkül, hogy veszélyeztetnéd az egészségedet.

Miért alakul ki függőség?

Az orrdugulásnál egy rosszabb dolog van: az orrsprayfüggőség. Sokan észre sem veszik, hogy valójában már hetek, hónapok óta használják az orrspray-t, ráadásul az idő múlásával egyre nagyobb adagokra lesz szükséged ahhoz, hogy szabadon lélegezhess. A gyulladt orrnyálkahártya állapota tovább romolhat, és a nem megfelelő spray épp ellenkezőleg hat: orrdugulást okozhat, ami miatt még többet fújsz az orrodba, és már ki is alakult az ördögi kör, amiből ha nem tudsz kiszállni, akár műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Tudd, hogy egyetlen orrspray sem csodaszer, ezért ha tartósan küzdesz orrdugulással, a kiváltó okot kell megtalálnod. Pontosabban nem neked, hanem az orvosodnak, és ha kell, menj el egy fül-orr-gégészeti rendelésre, hogy kiderüljön, mi okozza a nyálkahártya duzzanatát.

Eldugult az orrod, alig kapsz levegőt? Ezért vigyázz, hogy milyen orrspray-t használsz!

Erre figyelj az orrspray kiválasztásakor

Fontos, hogy gondot fordíts arra, hogy milyen orrspray mellett döntesz. Hiába érzed úgy, hogy rövid távon javítja a közérzetedet, ha hosszú távon kiszárítja az orr nyálkahártyáját, és egy idő után már nem tudsz nélküle létezni. Az első és legfontosabb, hogy az agresszív összetevőket tartalmazó orrspray-ket inkább hagyd a patika polcán, és helyette válaszd a természetes alkotórészeket tartalmazó változatokat. Azok közül is az egyik leghatásosabb a tengervizet tartalmazó orrspray, amely attól függetlenül segít megszüntetni az orrdugulást, hogy azt megfázás vagy allergia okozza. Persze ezzel az allergia nem szűnik meg, de az orrspray nem is okoz függőséget! További előnye, hogy a gyulladt nyálkahártyának is enyhülést hoz anélkül, hogy kemikáliákkal terhelnéd az egyébként is legyengült szervezetedet.

Arra is érdemes ügyelned, hogy a tengervizes orrspray-k között is vannak különbségek, így nem kell mindig a legerősebbet használnod. Ha még az elején elkaptad a megfázást, akkor tökéletesen elegendő lesz az enyhébb változat, de akkor is, ha például légkondis, télen központi fűtéssel ellátott irodában dolgozol, és könnyen kiszárad az orrnyálkahártyád. Influenza idején, műtétek után – az orvosoddal konzultálva – viszont erősebbet is használhatsz a tengervizes orrspray-k közül.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top