Egészség

Újra fitten és fiatalosan (x)

Folyamatosan ásítozol, alig bírod nyitva tartani a szemed és gyakran előfordul, hogy nem tudsz koncentrálni? A tükörben egy nyúzott, lestrapált arc köszön vissza reggelente? Leggyakrabban a stresszes, pihenést nélkülöző mindennapokat tesszük felelőssé a kellemetlen tünetekért, pedig a B12-vitamin hiányát is jelezheti ez az állapot. Eláruljuk a receptet, amitől újra lendületes és energikus lehetsz.

Újra fitten és fiatalosan (x)

Ahhoz, hogy bizonyos szerveink megfelelően elláthassák feladataikat, B12-vitaminra van szükségük. Többek között a vérképző-, idegrendszer, valamint az anyagcsere megfelelő működéséhez is kellő mennyiségű B12-vitamin jelenléte szükséges. Az étkezés során bevitt B12-vitamin gyakran nem képes elegendő mennyiségben felszívódni a szervezetben, ilyen esetekben jelentkezhetnek azok a tünetek, amelyek nemcsak a szellemi és fizikai teljesítőképességet rontják, hanem az egészséget is veszélyeztetik.

Amit a B12-vitaminról tudni kell

Becslések szerint világszerte 500 millió embernek van B12-vitamin-hiánya¹. Ez az állapot akkor alakul ki, ha a szervezet hosszú időn keresztül egyáltalán nem, vagy csak kevés B12-vitaminhoz jut hozzá vagy nem tudja megfelelő módon felhasználni a bejutó mennyiséget. A táplálkozással összefüggő B12-vitamin-hiány okai egyrészt a vitamin természetében, másrészt a vitamin szervezet általi feldolgozásában, valamint az étrendben keresendők. Természetes úton csak táplálkozás révén tud bejutni a szervezetbe, és jelentős mennyiségben csak állati eredetű élelmiszerekben: hal, hús, tejtermékek, tojás található meg.

A B12-vitamin-hiánynak számos oka lehet – még egészséges étrend esetén is. Felszívódásához egy szállítófehérjére van szükség, de ha ennek a mennyisége valamilyen betegség vagy a természetes öregedési folyamat miatt csökken, a B12-vitamin nem képes elegendő mértékben felszívódni a szervezetben. Azoknál az embereknél, akik láthatóan elegendő húst és halat esznek, szintén előfordulhat B12-vitamin-hiányos állapot. Ha például valakinek gyomor-bélrendszeri felszívódási zavara van, akkor kizárólag a B12-vitamindús étrendjéből kiindulva észrevétlen maradhatna, hogy valójában B12-vitamin-hiányban szenved. A hiány kialakulásának kockázata megemelkedik az idősebbeknél, bizonyos, cukorbetegség vagy gyomorsav csökkentő terápiában részesülőknél, a gyomor-bél betegségekkel küzdőknél, a várandós és szoptató nőknél, de a vegetáriánusok és a vegánok is a magas rizikójú csoportba tartoznak.

Hiánypótlás egyszerűen

Testünknek szüksége van B12-vitaminra az energiatermeléshez, az idegrendszer megfelelő működéséhez és a normál vérképzéshez. Mivel a B12-vitamin hiánya fokozatosan, illetve néha csak rendkívül későn jelentkezik, elővigyázatosságból érdemes időnként ellenőriztetni a vitaminszintünket. Akkor is, ha jó egészségi állapotban vagyunk, de valami miatt (étrend, életkor, gyomor- és bélrendszer állapota stb.) a veszélyeztetett csoportba tartozunk. Illetve, ha valamilyen oknál fogva megnövekedett a B12-vitamin-szükségletünk, például a várandósság vagy a szoptatás időszakában.

Ha a hiány beigazolódik a tesztek során, akkor a vitaminpótláshoz nagy dózisú készítmény szükséges. A B12-vitamin Ankermann® tablettánként 1000 mikrogramm hatóanyagot tartalmazó gyógyszer, így elegendő naponta egy tablettát bevenni belőle. Egyszerű és biztonságos használatot tesz lehetővé, az arra érzékenyek viszont jó ha tudják, hogy laktózt ugyan tartalmaz, de gluténmentes. A készítmény elérhető a patikákban – vagy azok online felületein.

¹Wormer, E. J.: Vitamin B12, Kopp Verlag, Rottenburg, 2017, 113
További információ: b12ankermann.hu, https://www.facebook.com/b12vitaminankermann.
Wörwag Pharma Kft. 1037 Bp., Montevideo u. 5., Tel: (1) 345-7350, info@woerwagpharma.hu, woerwagpharma.hu
B12LaiPRN2.20.09.15. Szöveg lezárása: 2020.09.15.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top