Egyéb

Parkok, kedvenceink

Még a téli hónapokban is sok örömöt ad a városokban lakóknak egy-egy kis zöld terület, park. Különösen a napsütéses, enyhébb idõszakokban, de máskor is. Lássuk melyikek a ti kedvenceitek.

A parkok elkísérnek





A parkok, sétaterek – visszanézve eltelt éveimre – megannyi oázist jelentettek életem különböző időszakaiban: gyermekkorom kis erdélyi városkájának öreg gesztenyefákkal árnyékolt parkjait, később tanulóéveim varázslatos kolozsvári sétaterét – a Kioszkban, a tó partján ünnepeltem 18. születésnapomat. Még később a csíkszeredai városi park kanadai nyárfái alatt csetledeztek-botladoztak gyermekeink, végül az izraeli sok-sok zöldövezet vonzott rövidebb-hosszabb pihenésekre.

Ötletként is követendőnek látom azt a tel-avivi, sugárút közepén kialakított sétányt, ahol a gótikus katedrálist formázó fák ágairól francia szimbolisták versei függnek, óriási üveglapok között. A padokon pihenők messziről olvashatják a csodálatos, a hely varázsát maximálissá fokozó költeményeket. Pihenésre, gondolkodásra, meghitt beszélgetésekre, ihletett hangulatokra csábító hely.
(szigal)


Mindennapi örömünk





A XI.kerület legszebb pontja, a Feneketlen tó mellett haladok el nap mint nap munkába menet. Nekem ez Budapest leggyönyörűbb parkja. Különösen a Bartók Béla út felől nézve csodálatos, ahogy túlsó végét egy templom karcsú tornya és egy egyházi középiskola szépen megépített épülete zárja le.





A szabályosan körülkerített kis tó, szélein nádassal, a nádas közt totyogó kis vadkacsákkal és récékkel, a tó köré épített pihenő padokkal maga a megnyugvás szigete. Ha valaki itt sétálgat, vagy csak erre bámészkodik, rövid idő alatt úgy feltöltődik energiával, hogy észre sem veszi. A Park Étterem teraszáról csodálatos kilátás nyílik felülről a tóra. Éjszakai kivilágításban Budapest egyik legszebb ékszerdoboza. (gabóca)



Családi idill a természetben





Nekem személy szerint a Fűvészkert a kedvencem. Ide jártam csemetéimet várva, majd később vele/velük is. Szerintem egy csodálatos hely. Különösen tavaszi ébredéskor. Télen pedig, ha elég csendes és figyelmes vagy, mókusokat, madarakat figyelhetsz meg, vagy éppen a kertben lakó macseszokat simogathatod, etetheted. Szóval mindig találsz érdekeset, ha szereted a természetet.
(karaba)







Kint, a Dunánál

A Jászai Mari térnél van egy egészen kicsi park, a híd mellett a Kossuth-tér felől. Nyáron, ebédidőben ott szoktam ücsörögni a padon, vagy a Dunaparton, és figyelem az öregeket, na meg a vonuló szennyvizet… Sokszor jó volna hűs halnak lenni, de ilyenkor valahogy mégis úgy érzem, köszönetet kell mondanom szüleimnek, hogy nem úgy alakult. No és persze a Margitsziget! De oda már ritkábban jutok el, kiesik a számítógép 800 méteres körzetéböl.
(kpeter)



 




Apró gyerekektől idős párokig

Az Orczy-kert! Úgy fedeztem fel, hogy nemrég költöztem a közelébe, és egy kellemes helyet kerestem, ahol futni lehet. A két futópályán kívül rengeteg más sportolási lehetőség is van. Úgy veszem észre, hogy a környékbeli családok szívesen járnak ide, apró gyerekektől kezdve idős párokig minden korosztály kellemesen érzi magát. Alig várom, hogy kitavaszodjon, és a fák megint ezer színben pompázzanak! (mlili)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top