Egyéb

A virágzó cseresznyefák városa

Ha április, akkor cseresznyevirágzás, ha cseresznyevirágzás, akkor Hanami! Japán egyik legszínpompásabb ünnepét, a Hanamit maga a természet rendezi meg évrõl-évre - a szó "cseresznyevirág-nézést" jelent magyarul.






  2  
A cseresznyevirág Japán nemzeti virága, úgyhogy ilyen fákat nagyon sok helyen találhatunk országszerte: parkokban, szentélyek mellett, kórházak környékén, az utcákon, az iskolák udvarán, szinte mindenhol. A rózsaszín színtenger annak a jele, hogy itt a vége a tél monoton fehérségének, eljött a megváltó tavasz!Japán szokás, hogy ilyenkor hétvégéken családostul, barátostul, vagy hétköznapokon munka után kollegástul kivonulnak a parkokba, amik híresek cseresznyefáikról, leülnek alájuk az elmaradhatatlan kék ponyvákra, és ünnepelnek.








  4  
Minden kétséget kizárólag a legzsúfoltabb és legkedveltebb hely az ünneplésre az Ueno park. Sokkal több ember préseli be oda magát, mint amennyi fa van – ez nagyobb hangzavarral, több itallal és szeméttel jár… Az ország legnagyobb „cseresznyéző” helye viszont a Myogisan Sakura-no-Sato, ahol jelenleg több mint 15 ezer cseresznyefa található. A hegy oldalába telepített fákkal nem titkoltan egy cseresznyefafalut akartak teremteni – még a levegő is rózsaszín, ha az összes fa virágzik!








  3  
A Hanami azonban már messze nem a régi tradíciókat őrzi. Manapság ilyenkor az dívik, hogy a hivatalokban kiválasztanak pár embert, akiknek az lesz az aznapi küldetése, hogy korán odamennek a kiszemelt helyre és foglalják a helyet. Öltönyben-nyakkendőben kiterítik a ponyváikat és órákig várnak, mire munkatársaik elszabadulnak munkahelyükről. Mikor már mindenki ott van, indul a mulatság: megcsapolják a söröshordót, elfogyasztják ételeiket, hangosan szórakoznak. Ők már nem a virágok miatt mennek ki. „Jobb a galuska, mint a cseresznyevirág” – ezzel az idézettel élnek.

Egy tokiói fiatal ezzel kapcsolatban így nyilatkozik: „Nem szeretem a hanamikat. Ne értsd félre, igenis élvezem a természet szépségét és a szolid bulizást, de nem éppen kellemes egy telitömött kuka mellett ülni és közben azokat nézni, akik egyik percben olyan munkatársak, akiket tisztelek, a másikban pedig öklendező részegek.” Tokiói újságok szerint a „csúcs az 1998-as hanami szezonban volt: a japán fővárosban 247 személynek volt szüksége orvosi ellátásra a túlzott alkoholfogyasztás miatt. Ebből 55 esetben alkoholmérgezés volt a kórisme.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top